2013-06-10 09:42:57
Φωτογραφία για Χιλιάδες διαδηλωτές αντιμέτωποι με την αστυνομική καταστολή την Κυριακή - Με αντι-διαδηλώσεις απαντά ο Ερντογάν
Σε έξι συγκεντρώσεις στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός

Η Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη και η πλατεία Κιζιλάι στην Άγκυρα πλημμύρισαν κι εχθές από χιλιάδες διαδηλωτές εναντίον του Ερντογάν, που δέχτηκαν καταιγισμό δακρυγόνων και κανόνια νερού.

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα τα πλήθη επευφημούσαν τον Τούρκο πρωθυπουργό σε μία από τις έξι μεγάλες φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετείχε και κάλεσε τους υποστηρικτές του να ετοιμαστούν για νέα συλλαλητήρια υπέρ της κυβέρνησης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα.

Στο εμπορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, δεκάδες χιλιάδες πλημμύρισαν τη κεντρική πλατεία Ταξίμ, από όπου ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες πριν από εννέα ημέρες, όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε βία ενάντια σε μια ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των σχεδίων κατασκευής εμπορικού κέντρου σε ένα πάρκο. Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους έχουν στρατοπεδεύσει σε σκηνές, ελέγχουν πλέον ένα μεγάλο μέρος γύρω από την πλατεία, με τους δρόμους προσέγγισης να είναι κλειστοί. Η αστυνομία έχει αποσυρθεί από την περιοχή, αλλά τα αστυνομικά οχήματα ρίψης νερού παραμένουν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά.


«Το Σάββατο, είστε έτοιμοι για μια μεγάλη συνάντηση στην Άγκυρα;... Την επομένη θα έχουμε τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης», είπε ο Ερντογάν στα πλήθη που τον επευφημούσαν στην Άγκυρα, καθώς η αστυνομία επιτίθετο στους διαδηλωτές λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα. Εκατοντάδες αστυνομικοί με εξάρτηση κατά των διαδηλώσεων έκαναν άφθονη χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία Κιζιλάι, θέατρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο ανθρώπων.

Ο Ερντογάν είπε πως οι χρηματοοικονομικές αγορές της χώρας δέχονται επίθεση από εγχώριους και διεθνείς κερδοσκόπους και κάλεσε το λαό να τοποθετεί τα χρήματά του στις κρατικές παρά στις ιδιωτικές τράπεζες. «Αν καταρρεύσει το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, εσείς (οι κερδοσκόποι) θα είστε κάτω από τα ερείπια, όχι ο Ταγίπ Ερντογάν», είπε ενώπιον του ενθουσιώδους πλήθους των υποστηρικτών του στην Άγκυρα. «Σήμερα, είμαστε ακριβώς εκεί που βρισκόμασταν στις 27 Απριλίου 2007» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην περίοδο που ο στρατός είχε καταγγείλει τα σχέδια εκλογής του Αμπντουλάχ Γκιούλ στην προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Γκιούλ ήταν συνιδρυτής μαζί με τον Ερντογάν του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) και η κίνηση αυτή έδωσε στο AKP ευρύ έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και των στρατηγών. «Υπάρχει ένα όριο στην υπομονή, κι εκείνοι που παίζουν με την πολιτική και κρύβονται πίσω από τους διαδηλωτές θα πρέπει πρώτα να μάθουν τι σημαίνει πολιτική» είπε ο Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιους ακριβώς αναφέρεται, αλλά υπονοώντας, λένε οι αναλυτές, το στρατιωτικό κοσμικό κατεστημένο, που είχε ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις σε τέσσερις δεκαετίες. Ο Ερντογάν, ο οποίος αρνείται ότι έχει ισλαμικά σχέδια και φιλοδοξίες για την Τουρκία, έκανε αναφορά σε δύο πρώην πολιτικούς ηγέτες. Τον πρώην πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές, ο οποίος απαγχονίστηκε μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960, και τον μεταρρυθμιστή πρόεδρο Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος πιστεύεται ότι δηλητηριάστηκε. «Αγαπημένοι μου αδελφοί, βαδίζουμε προς μια καλύτερη Τουρκία. Μην αφήνετε αυτούς που επιχειρούν να σπείρουν τη διχόνοια να το πράξουν », είπε.

Εν τω μεταξύ η Ιταλίδα υπουργός εξωτερικών Έμμα Μπονίνο κάλεσε τον Ερντογάν να υιοθετήσει μετριοπαθή στάση θεωρώντας ότι η αναφορά του «σε διεθνείς συνωμοσίες» εκφράζει αδυναμία. «Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να στοχεύσει σε μια ώριμη δημοκρατία ή να επιμείνει σε έναν τρόπο διακυβέρνησης ο οποίος, τα τελευταία χρόνια, έγινε πολύ αυταρχικός», πρόσθεσε.

«Οι συνεχιζόμενες εντάσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς και τη σημασία της εξεύρεσης μιας γρήγορης λύσης με βάση το διάλογο, τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση»,ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ