2013-06-09 08:31:09
Φωτογραφία για Ρωσία – ΕΕ: Τις ενώνει η Συρία, τις “μπλοκάρει” η βίζα...
RIA Novosti

H τελευταία σύνοδος κορυφής Ρωσίας - ΕΕ, έδειξε ότι, παρά τις διαφωνίες, οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να συμφωνήσουν, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία στη Γενεύη. Στην απλοποίηση όμως της διαδικασίας χορήγησης βίζας, Μόσχα και Βρυξέλλες “κολλούν” στις λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε και πάλι την απογοήτευσή του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρει το εμπάργκο όπλων στη Συρία. Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Αικατερινμπούργκ των Ουραλίων, δήλωσε ότι στη διάρκεια των συνομιλιών η ρωσική πλευρά τόνισε πως «οποιεσδήποτε προσπάθειες επέμβασης με τη χρήση ισχύος, δια της άμεσης παρέμβασης με στρατιωτικά μέσα, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και αναμφίβολα θα οδηγήσουν σε αναπόφευκτες ανθρωπιστικές συνέπειες».

Σχετικά:

Η «σκληρή» έκδοση των S-300 είναι ο εφιάλτης των στρατηγών του ΝΑΤΟ


Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Συρίας για την παράδοση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, προς το παρόν δεν έχει υλοποιηθεί. Την προηγούμενη εβδομάδα πολλά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι δήθεν η Ρωσία έχει παραδώσει την πρώτη παρτίδα των S-300 στη Συρία, στα πλαίσια της εκπλήρωσης των συμφωνιών που είχαν υπογραφεί με τη συριακή ηγεσία πριν από την έναρξη των συγκρούσεων.

Επίσης, ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι Ρωσία και ΕΕ δεσμεύτηκαν να συντονίσουν στενότερα τις κοινές τους προσπάθειες για την αποτελεσματική προώθηση της νέας διεθνούς διάσκεψης «Γενεύη-2», η οποία αποτελεί το προϊόν ρωσοαμερικανικής πρωτοβουλίας.  

Η ΕΕ στήριξε την «Γενεύη-2»

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι η ΕΕ υποστηρίζει την πρωτοβουλία διεξαγωγής διάσκεψης για τη Συρία και θα εργαστεί για να διατηρηθεί η χώρα αυτή ενιαία, αλλά και για να εγκαθιδρυθεί σε αυτή μια δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον βαν Ρομπέι, «τα όσα συμβαίνουν στη Συρία αποτελούν μια αληθινή ανθρωπιστική καταστροφή και παρότι εμείς ελπίζουμε ότι ο δεύτερος γύρος των διαβουλεύσεων στη Γενεύη θα οδηγήσει σε σημαντικά βήματα, θα πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσουμε όλους τους διαύλους τους οποίους διαθέτουμε για να περάσουμε το συγκεκριμένο μήνυμα και στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές, καθώς και για να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε επίσης ότι πολλά μέλη της ΕΕ έχουν αποφασίσει προς το παρόν να μην προμηθεύσουν με όπλα τις ομάδες τις συριακής αντιπολίτευσης, προκειμένου η διαπραγματευτική διαδικασία να έχει πραγματικές ελπίδες για πρόοδο και επιτυχία.

Η Συρία “ένωσε” Ρωσία, ΗΠΑ και Ευρώπη  

Σε σχόλιο για το θέμα της Συρίας προέβη η επικεφαλής του Κέντρου Ασίας και Μέσης Ανατολής του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Ελένα Σουπόνινα. Όπως δήλωσε, «Σήμερα σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στο παρελθόν, όλοι οι διεθνείς μεσολαβητές ενδιαφέρονται για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στη Συρία. Οι διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται και αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες για ειρηνική διευθέτηση είναι προς το παρόν λιγοστές. Όμως, δεν θυμάμαι κάποια περίπτωση τα τελευταία τρία χρόνια που συνεχίζεται η σύγκρουση στη Συρία, που όλες οι πλευρές, -οι Ρώσοι, και οι Αμερικάνοι, ακόμη και οι Ευρωπαίοι- να έχουν βρεθεί τόσο κοντά στο να αντιληφθούν ότι η συνέχιση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία απειλεί με καταστροφικές επιπτώσεις όχι μόνο την ίδια τη χώρα, αλλά και ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή».

Κατά την άποψή της, οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι Γάλλοι και Άγγλοι, αντέδρασαν με μεγάλη ζηλοφθονία στο γεγονός ότι Ρώσοι και Αμερικάνοι φαίνεται να αρχίζουν να συμφωνούν για το θέμα της Συρίας.

Και η συνάντηση μεταξύ της ρωσικής ηγεσίας και των ηγετών της ΕΕ -συνεχίζει η Σουπόνια- «ήταν πολύ σημαντική προκειμένου να ενταχθούν σε αυτές τις προσπάθειες και οι Ευρωπαίοι, ώστε αυτό να τους ηρεμήσει κατά κάποιο τρόπο».

Ελένα Σουπόνινα 

Eπικεφαλής του Κέντρου Ασίας και Μέσης Ανατολής του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών

Η κατάργηση της βίζας έχει πολλά “αγκάθια”

Ένα ακόμη θέμα που απαιτεί τη συμφωνημένη προσέγγιση Ρωσίας και ΕΕ, είναι η κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων. Πριν ακόμη από το ξεκίνημα του επίσημου μέρους της συνόδου, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η συμφωνία για την απλούστευση του καθεστώτος θεωρήσεων μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ μπορεί να υπογραφεί μέσα στο προσεχές μέλλον και ότι έχουν απομείνει κάποια θέματα τεχνικής φύσεως.

Διαβάστε περισσότερα: Συρία

Στη διάρκεια της συνεδρίασης εργασίας των μετεχόντων από πλευράς Ρωσίας-ΕΕ σε ανώτερο επίπεδο, ο Μπαρόζο επεσήμανε ότι οι πλευρές κατάφεραν να πραγματοποιήσουν σημαντική πρόοδο στο ζήτημα των θεωρήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τεχνικά θέματα που εμποδίζουν την άμεση υπογραφή της συμφωνίας, αφορούν κυρίως τη χορήγηση προσωπικών στοιχείων για τους επιβάτες. Ελπίζει, όπως είπε, «ότι η ρωσική ηγεσία θα μπορέσει να άρει την υπάρχουσα ανησυχία της».

Επίσης, αναφέρθηκε ξεχωριστά στη σπουδαιότητα της νέας συμφωνίας αρχής Ρωσίας και ΕΕ. Τόσο η Μόσχα, όσο και η ΕΕ, ενδιαφέρονται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν. Η προηγούμενη συμφωνία είχε συναφθεί πριν από 20 χρόνια και σήμερα θεωρείται ξεπερασμένη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η νέα συμφωνία θα θέσει μια σωστή κατεύθυνση στην ανάπτυξη των σχέσεων.

Από την πλευρά του, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, ανέφερε στους εκπροσώπους του Τύπου μετά το τέλος της συνόδου ότι ο επίσημος γύρος των διαπραγματεύσεων για τη νέα συμφωνία αρχής μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ προγραμματίζεται να συνεχιστεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.  

Η γνώμη των ειδικών

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής πολιτικής, Φιόντορ Λουκιάνοφ, η δήλωση του κ. Μπαρόζο ότι σύντομα είναι πιθανόν να υπογραφεί συμφωνία για την απλούστευση του καθεστώτος θεωρήσεων με τη Ρωσία, «δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από μια δήλωση που έγινε από καθήκον». Καθώς, «είναι η πολλοστή φορά που δηλώνει ότι η συμφωνία θα υπογραφεί σύντομα», ανέφερε ο κ. Λουκιάνοφ.

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ