2013-06-09 08:19:04
Φωτογραφία για Ισχυρή θέση στον τουριστικό χάρτη για το λιμάνι του Kατακόλου
Η Ηλεία οφείλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό, το οποίο με ταχείς διαδικασίες φτάνει στη Βουλή και αίρει πολλούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα για τις τουριστικές επενδύσεις. Όσον αφορά τις περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού, καταργείται ο περιορισμός της δόμησης νέων τουριστικών υποδομών σε μια ζώνη 500 μέτρων από τα όρια οικισμών.

Στο νέο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό προβλέπεται και εξυγίανση των υφιστάμενων υποδομών. Έτσι, αναμένεται να δοθούν κίνητρα για εκσυγχρονισμό παλαιών τουριστικών μονάδων, με παράλληλη αναβάθμιση σε τύπους και τάξεις καταλυμάτων (3, 4 και 5 αστέρες), κυρίως σε αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές. Σε ό,τι αφορά τον νομό, σε περίοπτη θέση βρίσκεται το λιμάνι Κατακόλου, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στον Πύργο και στην Αμαλιάδα ως κέντρα ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού.


Τα βασικά σημεία του νέου χωροταξικού είναι τα εξής:

Στο Ειδικό Πλαίσιο ως αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης μαζικού τουρισμού χαρακτηρίζονται τμήματα στην περιοχή μεταξύ Κυλλήνης και Κατάκολου.

Στο ΠΠΧΣΑΑ έμφαση δίνεται στην οργάνωση της ανάπτυξης του τουρισμού αναψυχής και της παραθεριστικής κατοικίας με έμφαση στις παράκτιες περιοχές και οικισμούς και στις περιοχές με αξιόλογους φυσικούς πόρους. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η ανάδειξη της Πάτρας ως κέντρου συνεδριακού τουρισμού, του Μεσολογγίου-Αιτωλικού και του Αγρινίου ως κέντρων εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της Ναυπάκτου, του Πύργου και της Αμαλιάδας ως κέντρων ανάπτυξης πολιτιστικού τουρισμού.

Στο ΠΠΧΣΑΑ το λιμάνι του Κατάκολου προσδιορίζεται ως ειδικό τουριστικό λιμάνι ευρύτερης ακτινοβολίας σε συνάρτηση με τον εθνικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και τις διαπεριφερειακές τουριστικές – πολιτιστικές διαδρομές Ολυμπία – Επίδαυρος – Μυκήνες και Ολυμπία – Ήλιδα – Δελφοί, με εισροές από Ιταλία και Αδριατικό Διάδρομο.

Στο ΠΠΧΣΑΑ αναφέρεται ως κατεύθυνση η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με έμφαση, μεταξύ άλλων και στην ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού, με αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Κυλλήνης και Καϊάφα μέσω ειδικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης θεραπευτικού τουρισμού.

Νέα γήπεδα γκολφ σε: Αθήνα, Θεσ/νίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Ζάκυνθο, Ηλεία, Μεσσηνία και Χαλκιδική.

Γιώργος Κ.Ροζής-patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ