2013-06-08 23:46:11
Φωτογραφία για ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : «ΓΥΑΛΙΖΕ» ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΑΟ... ΑΥΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
«Το... μάτι των παικτών του Παναθηναϊκού γυάλιζε περισσότερο στον πρώτο τελικό», επισήμανε ο Νίκος Οικονόμου, που σχολίασε στην εκπομπή «Real Sports» του REAL FM 97,8 το μπρέικ των «πρασίνων» στο ΣΕΦ στον πρώτο τελικό της Α1.

«Ο Παναθηναϊκός δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Ολυμπιακό και δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο σε αγώνες των δύο «αιώνιων» αντιπάλων, που συνήθως κρίνονται στον πόντο, όπως όλες οι μεταξύ τους αναμετρήσεις στην φετινή σεζόν», παρατήρησε ο παλαίμαχος διεθνής μπασκετμπολίστας των «πράσινων» και των «ερυθρόλευκων» και σήμερα προπονητής για τον χθεσινό (7/6) τελικό.

Ο Οικονόμου είπε ότι δεν μπορεί να εξηγήσει τον απίστευτο εκνευρισμό των παικτών του Ολυμπιακού, πως το «κλειδί» για την νίκη του Παναθηναϊκού ήταν η «καταστροφή» του παιχνιδιού των πρωταθλητών Ευρώπης και τόνισε ότι τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη: «Ότι συνέβη στο ΣΕΦ από τον Παναθηναϊκό, μπορεί να γίνει αύριο (9/6, 9 μ.μ., ΝΕΤ) από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ».


Οι τοποθετήσεις του Οικονόμου:

Εάν περίμενε τέτοια εξέλιξη: «Δεν περίμενα να εξελιχθεί έτσι ο πρώτος τελικός με τόσο εύκολη νίκη του Παναθηναϊκού και εκτιμώ ότι λίγοι το περίμεναν».

Για το «κλειδί» της επιβλητικής νίκης των «πρασίνων»: «Το «κλειδί» για την νίκη του Παναθηναϊκού ήταν ότι κατέστρεψε το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Ο Παναθηναϊκός χαμήλωσε πολύ το σκορ, δεν επέτρεψε στον Ολυμπιακό να τρέξει, έλεγξε τα ριμπάουντ, από την πλευρά του Ολυμπιακού δεν υπήρχε καθόλου δημιουργία και ο Παναθηναϊκός, επίσης, δεν έκανε πολλά λάθη. Εκείνο, που δεν μπορώ να καταλάβω ήταν ο μεγάλος εκνευρισμός, που υπήρχε στον Ολυμπιακό. Δεν ξέρω που οφείλεται. Δεν υπήρχε ηρεμία και ο Ολυμπιακός προσπαθούσε με λάθος τρόπο να... γυρίσει το ματς».

Σχετικά με τον εκνευρισμό των «ερυθρόλευκων»: «Ίσως ο απίστευτος εκνευρισμός του Ολυμπιακού να οφειλόταν στο «πρέπει» της νίκης, αλλά ο Ολυμπιακός έχει ξαναβρεθεί σε αυτή την θέση. Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός αυτό, που κατάφερε ήταν να «καταστρέψει» το παιχνίδι του αντιπάλου και να οδηγήσει το ματς στον δικό του ρυθμό. Δηλαδή ακολούθησε ο Ολυμπιακός τον ρυθμό του Παναθηναϊκού».

Για την προσαρμοσμένη στον Βασίλη Σπανούλη άμυνα του «εξάστερου»: «Ο Βασίλης Σπανούλης είχε πολύ δύσκολο έργο χθες, γιατί είναι ο μοναδικός περιφερειακός, που μπορούσε να απειλήσει. Βλέπαμε ότι ο Δημήτρης Διαμαντίδης, έπαιζε σε ρόλο «λίμπερο» στην άμυνα του Παναθηναϊκού, έδινε βοήθειες, άφηνε το σουτ. Γενικά η άμυνα του Παναθηναϊκού άφηνε τα σουτ στους παίκτες του Ολυμπιακού, πλην των Σπανούλη, Περπέρογλου και Παπανικολάου. Ο Άντιτς δεν μπήκε ποτέ στον ρυθμό του παιχνιδιού, που παίζει σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Είδαμε ότι ο Παναθηναϊκός έδινε το σουτ και στον Κατσίβελη. Η απώλεια του Λο δυσκόλευε το έργο του Σπανούλη στην δημιουργία, γιατί η άμυνα του Παναθηναϊκού άλλαζε στα μαρκαρίσματα και τα αθλητικά παιδιά της ομάδας περίμεναν τον Βασίλη να δώσουν βοήθειες, ο Διαμαντίδης βοηθούσε συνέχεια στο μαρκάρισμα του Σπανούλη και έτσι «εγκλωβίστηκε» ο Ολυμπιακός. Δεν είναι ότι δεν έπαιξε καλή άμυνα, αλλά «εγκλωβίστηκε» στην επίθεση».

Για τον εάν ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος εκτός έδρας: «Ο Παναθηναϊκός το έχει ξανακάνει. Και στην σειρά των πλέι οφ της Ευρωλίγκας με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα και σε άλλα ματς την φετινή σεζόν προσπαθεί να χαμηλώσει το σκορ και το κατάφερε και χθες με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ο Παναθηναϊκός αυτή την στιγμή έχει ένα στυλ παιχνιδιού, το οποίο δεν αλλάζει εντός έδρας. Δεν θα δούμε κάτι διαφορετικό στον δεύτερο τελικό. Δεν θα δούμε ένα σκορ 80-85 πόντους. Μακάρι θα ήταν καλό για το ελληνικό μπάσκετ, να δούμε και θέαμα, αλλά αυτό, που μετράει είναι το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα για να το πάρει ο Παναθηναϊκός θα πρέπει το σκορ να είναι πολύ χαμηλά».

Για το εάν μεταφέρεται η πίεση στην πλευρά των «πρασίνων»: «Σε αυτά τα παιχνίδια, τα οποία έχω ζήσει αρκετά και οι δύο ομάδες έχουν μεγάλη πίεση, είτε παίζουν εντός, είτε εκτός έδρας. Από εκεί και πέρα υπάρχει το «πρέπει» το δημιουργικό και το «πρέπει», που σου... μαγκώνει χέρια και πόδια και δεν μπορείς να λειτουργήσεις. Και ο Παναθηναϊκός είχε πίεση στον χθεσινό τελικό. Οι έδρες συνήθως σπάνε στα πρώτα παιχνίδια των πλέι οφ και για εκείνον ήταν ευκαίρια το χθεσινό ματς. Ο Παναθηναϊκός έκανε αυτό που κάνει πάντα, πολύ καλά. Είναι πολύ σημαντικό γιατί ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το καλοκαίρι με 12 καινούργια παιδιά και δύο προσθήκες το τελευταίο εικοσαήμερο. Δεν είναι τόσο εύκολο να βγουν οι αυτοματισμοί. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα, που δουλεύει μαζί σχεδόν δύο χρόνια και είναι λογικό να βγαίνουν οι αυτοματισμοί του στην επίθεση. Ο Παναθηναϊκός, συνεπώς, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να «καταστρέψει» το παιχνίδι του Ολυμπιακού και αυτό έκανε χθες. Η άμυνα είνα κάτι, που μπορείς να παίξεις καλά σε κάθε παιχνίδι. Είδαμε ότι οι Λάσμε, Γκιστ ήταν μέσα σε κάθε φάση, πως δεν επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να πάρει επιθετικά ριμπάουντ. Μπορεί ο Ολυμπιακός να ήταν άστοχος, αλλά δεν πήρε επιθετικά ριμπάουντ, ενώ είναι μια ομάδα, που παίρνει επιθετικά ριμπάουντ».

Σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι το 1-0 των «πρασίνων» για την εξέλιξη της σειράς: «Ο Παναθηναϊκός έχει ένα μικρό πλεονέκτημα, αλλά το πιο σημαντικό την δεδομένη στιγμή είναι η διαχείριση και από τον κύριο Πεδουλάκη και από τον κύριο Μπαρτζώκα. Δεν αλλάζει ότι ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλή ομάδα. Είναι πρωταθλητής Ευρώπης. Δεν παύει, επίσης, να είναι πολύ καλή ομάδα και ο Παναθηναϊκός, αλλά δεν έχει κάνει τίποτα ακόμη. Έχει κάνει ένα βήμα, αλλά δεν μπορείς να πάρεις πρωτάθλημα με μια νίκη. Πρέπει να κάνεις άλλες δύο. Το ίδιο και ο Ολυμπιακός. Δεν έχει χάσει τίποτα αυτή την στιγμή. Έχει μεγάλη σημασία η διαχείριση των παικτών, γιατί τα παιδιά είναι άνθρωποι και έχουν ψυχολογία. Πρέπει να τους δώσεις να καταλάβουν ότι δεν τελειώνει ο κόσμος με μια νίκη ή ήττα και πως είναι ένα παιχνίδι. Εκείνο, που πρέπει να κάνουν είναι 40’ να δώσει ότι έχει ο καθένας, γιατί καμία φάση δεν γυρίζει πίσω. Ότι κάνεις στα 40’».

Για το χειροκρότημα των φίλων των «ερυθρόλευκων» στο τέλος του χθεσινού τελικού: «Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει το χειροκρότημα του κόσμου του. Θυμάστε πριν από χρόνια ότι υπήρχε δυσπιστία του κόσμο για την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, γιατί ο Παναθηναϊκός κυριαρχούσε τα τελευταία 15 χρόνια. Όταν η ομάδα σου έχει πάρει πρωτάθλημα μετά από τόσα χρόνια και έχει καταφέρει να κατακτήσει δύο φορές την Ευρωλίγκα πιστεύεις στους παίκτες και τους προπονητές, ότι μπορούν να τα καταφέρουν ξανά. Αυτό το βλέπουμε και στον Παναθηναϊκό, γιατί την φετινή σεζόν η ομάδα του Παναθηναϊκού δεν είχε μόνο επιτυχίες, είχε και κάποιες αποτυχίες, αλλά ο κόσμος δείχνει πίστη στην ομάδα, έχει πάρει τόσες χαρές από το μπάσκετ, δεν θα την προδώσει με μια «στραβή». Αυτό το «χτίζει» και ο Ολυμπιακός, γι’ αυτό είδαμε τον κόσμο να χειροκροτεί παρά την ήττα από τον «αιώνιο αντίπαλο» στο ΣΕΦ».

Για το εάν περίμενε τον Ολυμπιακό μετά το Λονδίνο να παρουσιάσει τέτοια εικόνα: «Είναι δύσκολο να διαχειριστείς μια κατάκτηση τίτλου της Ευρωλίγκας. Θυμάμαι μια χρονιά, το 2002, που ο Παναθηναϊκός μετά από κατάκτηση Ευρωλίγκας αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό από τους τελικούς της Α1. Είδαμε ότι ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε και το καλύτερο μπάσκετ μετά το Λονδίνο, υπάρχει ένα «άδειασμα», γι’ αυτό και είπα προηγούμενως ότι η διαχείριση είναι πολύ σημαντική αυτή την στιγμή. Κανείς δεν περίμενε ότι ο Ολυμπιακός θα κερδίσει τόσο εύκολα το Φάιναλ Φορ, υπάρχει ένα «άδειασμα» από την υπερπροσπάθεια, βρέθηκαν στο Λονδίνο όλοι οι παίκτες στο 100-120% της φόρμας και της απόδοσης τους, και τώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πρέπει όλοι οι παίκτες να ξαναβρεθούν σε αυτή την κατάσταση».

Σχετικά με το εάν οι παίκτες των «ερυθρόλευκων» είναι κουρασμένοι: «Οι παίκτες του Ολυμπιακού είναι κουρασμένοι όχι σωματικά, αλλά ψυχικά. Σε τέτοια ματς, όμως, δεν υπάρχουν τέτοιες δικαιολογίες. Εγώ βλέπω τον Παναθηναϊκό αυτή την στιγμή ότι... γυαλίζει πιο πολύ το μάτι του. Αυτή την στιγμή και από το χθεσινό παιχνίδι. Δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Ολυμπιακό και δεν το έχουμε ξαναδεί σε αγώνες των δύο «αιωνίων» αντιπάλων, που συνήθως κρίνονται στον πόντο, όπως όλες οι μεταξύ τους αναμετρήσεις την φετινή σεζόν. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού έδειξαν ότι το θέλουν πολύ περισσότερο, μπήκαν στο γήπεδο και δεν άφησαν κανένα περιθώριο στον αντίπαλο τους. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αύριο από την πλευρά του Ολυμπιακού, δεν πρέπει να μας ξαφνιάσει κάτι τέτοιο».

Για την σειρά των πλέι οφ για την τρίτη θέση της τελικής βαθμολογίας της Α1: «Να δίνουμε ενδιαφέρον και στην άλλη σειρά Πανιώνιος – Ρέθυμνο, που παρουσιάζουν μεγάλο μπασκετικό ενδιαφέρον. Καταλαβαίνω ότι τραβάει τα βλέμματα του κόσμου η προσπάθεια των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού να κατακτήσουν τον τίτλο, αλλά και η πρώτη αναμέτρηση Πανιώνιος – Ρέθυμνο ήταν πολύ αξιόλογη».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΕΚ: Σκέφτεται Κατσουράνη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΕΚ: Σκέφτεται Κατσουράνη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ