2012-04-05 09:25:15
Φωτογραφία για Θα φύγουν 37.000 δημόσιοι υπάλληλοι
Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 37.000 άτομα το χρόνο, μέχρι και το έτος 2015, θα κληθεί να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση, εφαρμόζοντας την εφεδρεία, τη μείωση των προσλήψεων ή και τις απολύσεις των εργαζομένων στους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται, όπως προβλέπει ρητώς η νέα δανειακή σύμβαση.

Από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης (μείωση φορέων και προσωπικού) ο στόχος είναι η εξοικονόμηση ποσού ύψους 1% του ΑΕΠ ή 2,1 δισ. ευρώ, στη διετία 2013-2014, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη και θα αποτελέσει ένα από τους βασικούς άξονες της νέας προσπάθειας μείωσης των δημοσίων δαπανών, συνολικά κατά 5,5% του ΑΕΠ (11,5 δισ. ευρώ).

Το νέο μνημόνιο προβλέπει τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα, στα τρεισήμισι χρόνια (από τον προσεχή Ιούνιο) μέχρι το 2015, αριθμός που ισοδυναμεί με περίπου 37.000 αποχωρήσεις το χρόνο.


Εντός του 2011, που έπρεπε να τεθούν σε εφεδρεία περίπου 30.000 υπάλληλοι του δημοσίου, το μέτρο απέδωσε ελάχιστα και το βάρος μετατίθεται για τα επόμενα έτη, από φέτος μέχρι και το 2015.

Για να επιτευχθεί ο στόχος των αποχωρήσεων των 150.000 υπαλλήλων, η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να καταρτίσει ένα πειστικό -για την τρόικα- σχέδιο, με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό κόστος.

Ερωτώμενος ειδικότερα, για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης είπε "σημαίνει σίγουρα συγχώνευση και μείωση φορέων και σταδιακή μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα".

Η νέα δανειακή σύμβαση

Η νέα δανειακή σύμβαση που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο με την τρόικα, προβλέπει για το συγκεκριμένο ζήτημα τα ακόλουθα:

«Η κυβέρνηση δημοσιεύει και επικαιροποιεί ανά τρίμηνο τα σχέδιά της για στελέχωση του δημοσίου ανά τμήμα για την περίοδο μέχρι το 2015, σύμφωνα με τον κανόνα "μία πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις από την υπηρεσία"».

Τα σχέδια στελέχωσης θα πρέπει να συμβαδίζουν με το στόχο της μείωσης των θέσεων στο δημόσιο κατά 150.000 από το τέλος του 2010 και το τέλος του 2015 και εάν παραστεί ανάγκη η κυβέρνηση θα θεσπίσει προσωρινό πάγωμα των προσλήψεων.

Στο πλαίσιο αυτό η συνολική είσοδος στις επαγγελματικές σχολές (π.χ., στρατιωτικές και αστυνομικές ακαδημίες) ελαττώνεται σε επίπεδο που να συνάδει προς τα πλάνα προσλήψεων.

Το προσωπικό το οποίο μετατίθεται στην κυβέρνηση είτε από κρατικές επιχειρήσεις είτε από άλλους φορείς υπό αναδιάρθρωση θα θεωρείται ως νέα πρόσληψη.

Εντός του 2012, 15.000 χιλιάδες άτομα πλεονάζοντος προσωπικού μετατίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, προερχόμενα κυρίως από φορείς ή μονάδες που κλείνουν ή συρρικνώνονται σε μέγεθος. Στο προσωπικό που βρίσκεται σε εργασιακή εφεδρεία καταβάλλεται ποσοστό 60% των βασικών τους αποδοχών (εξαιρουμένων των υπερωριών και άλλων επιπλέον αποδοχών) για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών, μετά το οποίο απομακρύνονται.

Η περίοδος παρατείνεται μέχρι τους 24 μήνες για το προσωπικό το οποίο είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Οι πληρωμές στο προσωπικό για το χρόνο που τελούν υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θεωρούνται τμήμα των πληρωμών της αποζημιώσεώς τους".

Το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα ενσωματώνει το σχέδιο περικοπής των δημοσίων δαπανών, κατά 5,5% του ΑΕΠ ή 11,5 δισ. ευρώ, για τα έτη 2013-14 και θα στηρίζεται κατά βάση στη μελέτη που πραγματοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με το ΚΕΠΕ.

Επιπλέον θα προβλέπει και ποσό ύψους 1,5% του ΑΕΠ (περίπου 3,2 δισ. ευρώ) από τον τομέα των εσόδων, με τη διευκρίνιση ότι υπονοούνται έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, η έκθεση του ΚΕΠΕ καταγράφει ποιες δαπάνες ξέφυγαν την τελευταία 10ετία και όπως εξήγησε, από τα 100 δισ. ευρώ δαπανών το 50% είναι μισθοί και συντάξεις, το 12% τόκοι, το 7,5% δαπάνες του ΠΔΕ, το 2% επιστροφές στην Ε.Ε., το 14% κοινωνικές μεταβιβάσεις και άλλες παροχές.

Οι μισθοί

Η μείωση των μισθών δεν φέρνει ανάπτυξη επεσήμανε ο κ. Σαχινίδης, εκφράζοντας την αντίθεσή του στις σχετικές πιέσεις της τρόικας, ενώ αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές υποστήριξε ότι πρέπει να αναδείξουν σταθερή κυβέρνηση.

Προειδοποίησε ακόμα, ότι αν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα θα υπάρξουν και νέα μέτρα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα παρατήρησε πως "αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα η Βουλγαρία θα είχε λύσει τα προβλήματά της. Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στην προσέλκυση των επενδύσεων.

Η Ισπανία έχει κατώτατους μισθούς χαμηλότερους από αυτούς που έχουμε στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν τη βοήθησε να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Το πρόβλημα της ανεργίας είναι πολύ μεγαλύτερο και ιδιαίτερα της νεανικής ανεργίας", ανέφερε ο κ. Σαχινίδης.

Όμως απέφυγε να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρχει νέα μείωση μισθών λέγοντας ότι "εάν ολοκληρώσουμε και εφαρμόσουμε το πρόγραμμα ο κίνδυνος μειώνεται ή ελαχιστοποιείται. ʼρα το ζήτημα είναι να υλοποιούνται τα μέτρα όχι να αποφασίζονται να νομοθετούνται και να μην υλοποιούνται".

Για τις εκλογές έθεσε δύο προτεραιότητες. Πρώτη η διαμόρφωση μετά τις εκλογές μίας σταθερής κυβέρνησης και η δεύτερη να εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

Σχέδιο για τις τράπεζες

Εντός των ημερών και το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα οριστικοποιηθεί πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης συναντήθηκε ξανά χθες με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμου και συζήτησαν το σχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης, που παρουσιάζει προβλήματα λόγω των αντιδράσεων των τραπεζών.

Στόχος είναι το σχέδιο να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Μ. Τρίτης και να κατατεθεί στη Βουλή. Όπως είπε ο κ. Σαχινίδης, θα ακολουθήσουν συγκλίσεις γενικών συνελεύσεων των τραπεζών, ώστε να αποφασίσουν τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου με βάση το οριστικό σχέδιο.

Ο ΣΕΒ

Για να ξεκινήσει η ανάκαμψη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εύρυθμη λειτουργία ενός σύγχρονου τραπεζικού συστήματος, εκτιμά ο ΣΕΒ και ζητεί, με ανακοίνωσή του, να ολοκληρωθεί άμεσα η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με βάση τις διεθνείς επιτυχημένες πρακτικές και όχι "εφευρέσεις" ελληνικής κοπής.

Όπως τονίζεται, είναι απαραίτητη η υιοθέτηση της παγκόσμιας πρακτικής στη σύγχρονη οικονομία: να δοθεί η ευχέρεια στα ιδιωτικά κεφάλαια να συμμετάσχουν τώρα στην επανακεφαλαιοποίηση, να αγοράσουν στο άμεσο μέλλον -με όρους συμφέροντες και για τις δύο πλευρές- τη συμμετοχή του κράτους και να ηγηθούν της διοίκησης και της ανάπτυξης των επιχειρήσεών τους".

"Μόνο έτσι, προστίθεται στην ανακοίνωση, μπορεί να υπάρξει ένα αδιαφιλονίκητο κίνητρο για την υγιή και ταχύρυθμη ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών. Μόνο έτσι θα έχουν οι χιλιάδες μικρομέτοχοι που επένδυσαν στις τράπεζες την προοπτική να ανακτήσουν την αξία της επένδυσής τους.

Μόνο έτσι το κράτος μπορεί να ελπίζει να πάρει πίσω τα περίπου 40 δισ. ευρώ, που τώρα δανείζεται για να βάλει στις τράπεζες.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ