2013-06-07 19:05:19
Φωτογραφία για Αντί για Τουρκική Ανοιξη, φοβούνται οικονομικό χειμώνα
Τρομαγμένοι από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι τουρίστες αποφεύγουν την Τουρκία. Το πλήγμα στον τουρισμό φαίνεται ότι θα είναι μεγάλο και θα διαρκέσει. Ενδεχομένως και το πλήγμα στην οικονομία καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ταραχές δεν αποτελούν δείγμα μιας Τουρκικής Ανοιξης αλλά ενός «οικονομικού χειμώνα».

 Ιατρικό συνέδριο που θα διοργανωνόταν στην Τουρκία εντός του Ιουνίου ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή. Αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι θα επηρεαστούν και πολύ μελλοντικές εκδηλώσεις.

Τουριστικό γραφείο που διοργανώνει εκδηλώσεις για μεγάλες αμερικανικές εταιρείες λέει ότι εκτός από τις ακυρώσεις που αφορούν συνέδρια στο άμεσο μέλλον, πελάτες τηλεφωνούν ανήσυχοι για εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε δύο χρόνια.

Η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας τα έχει βάψει μαύρα γιατί τον Ιούνιο αρχίζει για τα καλά η τουριστική περίοδος. «Το ίδιο συνέβη στο παρελθόν μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τις βομβιστικές επιθέσεις του 2003 στην Κωνσταντινούπολη και τον σεισμό του 1999. Το 2005 ξαναγίναμε κερδοφόροι», είπε εκπρόσωπος τουριστικού γραφείου στο BBC.


Η Τουρκία είναι ο έκτος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Το 2011 την επισκέφθηκαν 31 εκατομμύρια τουρίστες κάνοντας τζίρο 30 δισ. δολάρια.   

«Οι φωτογραφίες από το γεμάτο καπνό λόμπι του Intercontinental δεν βοηθούν», συνεχίζει η τουριστική πράκτορας τονίζοντας ότι η τουριστική βιομηχανία προσπαθεί να παρουσιάσει τις διαδηλώσεις σαν ένα υγιές σύμπτωμα μιας λειτουργικής δημοκρατίας.

Οι τούρκοι επιχειρηματίες είναι ανήσυχοι να δουν αν η κάμψη που προκαλούν οι διαδηλώσεις αποτελεί μια στιγμιαία εξαίρεση στην αναπτυσσόμενη οικονομία της χώρας ή την αρχή μιας καταστροφικής ύφεσης. Το Χρηματιστήριο έκανε βουτιά 10 μονάδων τη Δευτέρα, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση του σε μια δεκαετία, καθώς οι επενδυτές, πολλοί από αυτούς ξένοι, άρχισαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τη χώρα.

Η Τουρκία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, περίπου από την ίδια εποχή που ανέβηκε στην εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το ΑΚΡ εφαρμόζει νεοφιλελεύθερη προσέγγιση στην οικονομίας την οποία άνοιξε στις παγκόσμιες χρηματαγορές ιδιωτικοποιώντας την κρατική περιουσία _ κινήσεις που χάρισαν στο κυβερνόν κόμμα ένθερμους υποστηριχτές ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο.

Το 2011, όταν οι περισσότερες δυτικές οικονομίες είχαν πληγεί για τα καλά από την κρίση, η Τουρκία αναπτυσσόταν με 8,5% ως αποτέλεσμα ορισμένων έξυπνων μέτρων _ όπως διευκολύνσεις στο στήσιμο επιχειρήσεων ή κατάργηση της βίζας για ρώσους τουρίστες. Η ανάπτυξη έπεσε στο 2,5% πέρσι.

Η πολιτική σταθερότητα κατά την δεκαετή διακυβέρνηση του Ερντογάν προσέλκυσε πολλές ξένες εταιρείες στη χώρα: Microsoft, Coca-Cola, McKinsey και άλλες. Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα μετακομίσει τα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία της από τις Βρυξέλλες στην Κωνσταντινούπολη.

Όμως η ανάπτυξη της περασμένης δεκαετίες έκρυψε την μεγάλη εξάρτηση από το εξωτερικό χρέος η οποία εκθέτει επικίνδυνα τη χώρα στην αστάθεια των αγορών. Το καθαρό εξωτερικό χρέος ισούται με το 51% του ΑΕΠ. Αναλυτές της Goldman Sachs περιέγραψαν πρόσφατα την Τουρκία ως μια από τις πιο χρεωμένες οικονομίες «στον κόσμο των αναδυόμενων αγορών».

«Η εισροή ξένων κεφαλαίων και η ανάπτυξη έδωσαν την εντύπωση σταθερότητας. Σήμερα που η σταθερότητα είναι υπό αμφισβήτηση, θέτει και την εισροή υπό αμφισβήτηση απειλώντας το "οικονομικό θαύμα"», έγραψε ο Εργκίν Γιλντίζογλου στη «Cumhuriyet».  
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ