2013-06-07 09:27:31
Φωτογραφία για Ο Εθνικός Κήρυκας για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Μαλλιά
Του ανταποκριτή μας Γιάννη Σοφιανού

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). «Καλοτάξιδο», ευχήθηκαν δεκάδες άνθρωποι -προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της διπλωματίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, ακαδημαϊκοί κ.ά.- στον πρέσβη επί τιμή, Αλέξανδρο Μαλλιά, για το βιβλίο του «Η άλλη κρίση: Η μαρτυρία ενός πρέσβη».

Το πόνημα, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ινφογνώνων», παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα.

Στις 304 σελίδες του, ο πρέσβης επί τιμή περιγράφει προσωπικές στιγμές από τα παιδικά του χρόνια, αλλά και εμπειρίες που αποκόμισε ως διπλωμάτης επί 37 χρόνια, υπό 11 κυβερνήσεις και 15 Υπουργούς Εξωτερικών.

Αναφέρεται εμπεριστατωμένα στην Ελλάδα που βρίσκεται σε κρίση -κάτι που τον πληγώνει και τον οργίζει- κάνει την αυτοκριτική του, και καλεί όλους να πράξουν το ίδιο, ώστε η πατρίδα να απελευθερωθεί από βάρη του παρελθόντος.


«Οι πολιτικοί μας», είπε ο κ. Μαλλιάς, «πρέπει οι ίδιοι να αντιληφθούν τη χρησιμότητα μιας πράξης ανάληψης ευθυνών. Με ειλικρίνεια».

«Η ανάληψη ευθύνης θα βοηθήσει στη διάσωση της αξιοπιστίας και του κύρους της πολιτικής. Η κατάντια μας δεν είναι αποτέλεσμα ή συνέπεια αριθμητικής και αριθμών», είπε και πρότεινε:

 «Μία γενναία συνταγματική αναθεώρηση που θα καταργεί προνόμια και ασυλίες που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τη σημερινή κοινωνία.

Τα κόμματα που αποδείχθηκαν κακοί διαχειριστές του δημοσίου χρήματος πρέπει με πρωτοβουλία τους, να ζητήσουν την παρέμβαση του προέδρου ή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Να αποκατασταθεί το αίσθημα της Δικαιοσύνης και αναλογικότητας των φορολογικών βαρών.»

Ακόμη, υπογράμμισε:

«Στο επίπεδο άσκησης και σχεδιασμού της εξωτερικής πολιτικής απαιτείται συνέχεια και συναίνεση.

Και αυτό, καθώς «οι ιστορικές εξελίξεις που κλονίζουν δικτάτορες, βασιλιάδες, νεοσουλτάνους από τις βορειοαφρικανικές ακτές του Ατλαντικού μέχρι τον Περσικό Κόλπο, δημιουργούν μια κατάσταση στον άμεσο περίγυρό μας η οποία, κατά τη γνώμη μου, είναι πιο κρίσιμη από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια της δεκαετίας του ‘90. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Κανείς, μα κανείς δεν ξέρει αν οι πολιτικές και πολιτειακές αλλαγές που τρέχουν στη γειτονιά μας θα συνοδευθούν και με αλλαγές συνόρων στη Μέση Ανατολή».

Τέλος, πρότεινε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής να υπαχθεί στον Πρωθυπουργό και να μετονομασθεί σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας. Να διαθέτει μόνιμη Γραμματεία, ώστε, όπως είπε, «να εξασφαλίζεται η συνέχεια που αρκετές φορές αποδείχθηκε στην πράξη ότι αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα του συστήματος».

Κατά την ομιλία του στην παρουσίαση, ο κ. Μαλλιάς παρομοίασε την Ελλάδα με Ιθάκη.

«Περπατώ στην Ιθάκη του γυρισμού μου και βλέπω τον κόσμο σκυφτό. Αγέλαστο. Καταπονημένο. Απογοητευμένο», ανέφερε σχετικά με την οικονομική κρίση.

«Χάθηκε η χαρά και το γέλιο στην Ιθάκη, λέω μέσα μου. Οι μνηστήρες την λεηλατούν. Κατηφορίζω στο λιμάνι της Ιθάκης. Είναι γεμάτο νέους. Φεύγουν, λέω μέσα μου. Την εγκαταλείπουν. Δεν θα μείνει κανένας νέος στο νησί. Δεν το αντέχω. Τους ζητώ το λόγο. Γυρίζουν αλλού το κεφάλι τους. Μα και συ είσαι ένας από αυτούς μου απαντούν. Και συ είσαι σαν και εμάς, μου λένε και οι μνηστήρες. Τόσα χρόνια μαζί είμαστε. Το ξέχασες;(...). 

Αυτό το βιβλίο είναι η δική μου μαρτυρία, η δική μου πράξη. Είναι η δική μου αντίδραση. Πάνω απ’ όλα όμως είναι μια αυτοκριτική».

Στο 1ο κεφάλαιο με τίτλο «Η Ελλάδα της παρακμής στην Ευρώπη της κρίσης» προχωρεί σε ένα συναισθηματικό ξέσπασμα από το βάρος των ενοχών της δικής του γενιάς απέναντι στη σημερινή Ελλάδα των 1.500.000 ανέργων.

Στο 2ο μέρος αναφέρεται στα θέματα των Βαλκανίων και κυρίως στις σχέσεις μας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας όπου υπήρξε ο πρώτος επικεφαλής του γραφείου συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, δουλεύοντας για το πρόβλημα του ονόματος.

Σημειωτέον, στη ΛΑΕΔ έδωσε το παρών και ανταποκρίτρια ειδησεογραφικού πρακτορείου των

Σκοπιών.

Στο 3ο μέρος προβαίνει σε μια λεπτομερή καταγραφή του χρονικού που οδήγησε σε μια -όπως την χαρακτηρίζει- «διπλωματική ήττα» της Ελλάδας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, όταν η χώρα καταδικάστηκε γιατί εμπόδισε την αίτηση εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας την Ενδιάμεση Συμφωνία.

Στο 4ο μέρος μιλάει για τις σημαντικές ανακατατάξεις βορείως των συνόρων κατά την τελευταία τριετία, με επισήμανση της ισχυρής τουρκικής παρουσίας στο Κόσσοβο. Εκφράζει επίσης την πεποίθησή του για μια ολιστική αποκατάσταση των σχέσεων Αθήνας-Τιράνων και ενίσχυση των επαφών Αθήνας - Πρίστινας.

Στο 5ο μέρος εξετάζει τα ανοίγματα με το Ισραήλ, τα τεκταινόμενα της Αραβικής Ανοιξης με έμφαση στις ανατροπές που έχουν συμβεί στη Λιβύη, όπου υπηρέτησε.

Στο 6ο μέρος θίγει ζητήματα ελληνοαμερικανικών σχέσεων με σύντομη αναφορά στη στρατηγική υπεροχή της αμερικανικής βάσης στη Σούδα, για την οποία θεωρεί ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν πρέπει να διστάζουν να δημοσιοποιούν τον καταλυτικό της ρόλο στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, μέρος 6ο: Ψηλαφίζοντας τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

6.1. Εκ βαθέων: Ουάσιγκτον τέσσερα χρόνια πριν,

6.2. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος Νίκολα Γκρουέβσκι κι εμείς,

6.3. Wikileaks - Περί διαρροών: μια προσωπική εμπειρία,

6.4. Ετσι είναι αν έτσι σας αρέσει: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις χωρίς διμερή προβλήματα;

Για την Ομογένεια γράφει:

«Σέβομαι την ελληνοαμερικανική κοινότητα, διότι αποτελεί διαχρονικά ίσως την πιο ‘πετυχημένη ιστορία’ της Ελλάδας».

Και γιατί δεν γύρισε στις ΗΠΑ: «Απέφυγα σκοπίμως να επιστρέψω στις ΗΠΑ. Εγώ δεν είμαι πολιτικός. Δεν έχω προσωπείο. Εφυγα από την Ουάσιγκτον όταν η Ελλάδα ήταν μια ‘πετυχημένη ιστορία’. Η τελευταία τετραετία ήταν οδυνηρή για μένα και τη δική μου γενιά».

Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Αγγελος Αθανασόπουλος, ενώ μίλησαν ο συγγραφέας Σταύρος Λυγερός, ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Δρ. Θάνος Ντόκος και η δημοσιογράφος, Αγγελική Σπανού.

Αναφερόμενοι στον κ. Μαλλιά, έκαναν λόγο για ένα ανήσυχο πνεύμα, που δεν φοβόταν να διαφωνήσει, αλλά και να συναινέσει. Εναν ακτιβιστή της Διπλωματίας που συνδιαμόρφωνε πολιτική, που είχε μεράκι, ενώ ήταν αφοσιωμένος στην Ελλάδα, έξω από παρέες και ομάδες στο ΥΠΕΞ, μακριά από κάθε πολιτική αυλή.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
OCZ - Solid State Drives & τροφοδοτικά,
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
OCZ - Solid State Drives & τροφοδοτικά,
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ