2013-06-07 01:54:04
Φωτογραφία για Γρεβενά: Έρευνα ΣΔΟΕ για 45άρια
του Νίκου Ηλιάδη

Έλεγχο σε όλα τα έργα τα οποία υλοποίησε η νομαρχία Γρεβενών την τετραετία 2007-2010, επί νομαρχίας Δημοσθένη Κουπτσίδη, καθώς και σε... εκατοντάδες χορηγίες προς φορείς και συλλόγους διενεργεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έπειτα από σχετική παραγγελία της εισαγγελίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για περίπου 500 έργα για τα οποία υπήρξαν καταγγελίες ότι δεν τηρήθηκε η νομιμότητα, ενώ στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν και αμέτρητες χορηγίες προς αθλητικούς συλλόγους, πολιτιστικούς φορείς, εκκλησίες κ.ά. Ειδικότερα το ΣΔΟΕ καλείται να ελέγξει εάν έγιναν κατατμήσεις έργων ως το όριο των 45.000 ευρώ, προκειμένου να ανατίθενται σε «ημετέρους», εάν υπάρχουν συμβάσεις ανάθεσης οι οποίες υπογράφηκαν μετά την αποπεράτωση των έργων, εάν οι χορηγίες αξιοποιήθηκαν για τους σκοπούς για τους οποίους δόθηκαν κ.ά. Οι καταγγελίες αυτές έφτασαν στους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι παρήγγειλαν στην εισαγγελία Γρεβενών διεξαγωγή έρευνας. Η τοπική εισαγγελία με τη σειρά της ανέθεσε τη διερεύνηση της υπόθεσης στο ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας.


Πριν από μερικές ημέρες η εισαγγελία Γρεβενών ζήτησε από τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Δασταμάνη να παράσχει κάθε βοήθεια στο ΣΔΟΕ, παραχωρώντας όλα τα αναγκαία στοιχεία για τα υπό διερεύνηση έργα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δασταμάνης πρότεινε στο ΣΔΟΕ να εγκατασταθεί στην αντιπεριφέρεια, προκειμένου να εξετάσει τους σχετικούς φακέλους, αλλά εκείνο αρνήθηκε και ζήτησε να του σταλούν οι σχετικοί φάκελοι όλων των έργων.

«Ήδη χθες στείλαμε τα πρώτα στοιχεία, αλλά ο όγκος είναι πολύ μεγάλος», δήλωσε στη «Μ» ο κ. Δασταμάνης. Ερωτηθείς για την ουσία της υπόθεσης είπε πως δεν γνωρίζει λεπτομέρειες, καθώς τα έργα έγιναν επί νομαρχίας του Δημοσθένη Κουπτσίδη, νυν δημάρχου Γρεβενών.

170 45άρια

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα περίπου 500 έργα τα 170 είναι 45άρια και άλλα 330 μικροέργα προϋπολογισμού από 6.000 έως 25.000 ευρώ, τα οποία στην πλειονότητά τους δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις. Εκτός αυτών θα ελεγχθούν εκατοντάδες χορηγίες (υπολογίζονται σε περισσότερες από τετρακόσιες) προς συλλόγους και εκκλησίες, οι οποίες δόθηκαν για την κατασκευή συγκεκριμένων έργων (π.χ. επιδιορθώσεις κτιρίων, κατασκευή ή συντήρηση γηπέδων κ.ο.κ.). Οι επιθεωρητές θα ελέγξουν εάν τα έργα για τα οποία δόθηκαν οι χορηγίες εκτελέστηκαν ή εάν διατέθηκαν σε άλλους σκοπούς. Στο έγγραφό του το ΣΔΟΕ ζητά από την αντιπεριφέρεια, η οποία αποτελεί τη διοικητική συνέχεια της πρώην νομαρχίας, στοιχεία που αφορούν τους τρόπους ανάθεσης των έργων, τις επιτροπές δημοπρασίας και παραλαβής, καθώς και τα παραδοτέα.

Στις εισαγγελικές αρχές είχαν περιέλθει καταγγελίες για συστηματική κατάτμηση των έργων, ώστε να είναι προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ, προκειμένου να εκτελούνται είτε με απευθείας αναθέσεις είτε με τη διάτρητη μέθοδο των πρόχειρων διαγωνισμών. Σύμφωνα με εισαγγελική πηγή έργο προϋπολογισμού 130.000 ευρώ, το οποίο αφορούσε επισκευή γυμνασίου, έσπασε σε τρεις εργολαβίες. Μάλιστα η υπογραφή ανάθεσης των έργων έγινε σχεδόν δύο μήνες μετά την αποπεράτωσή του! Τα ίδια συνέβησαν και με το έργο επισκευής του κτιρίου του παλιού δασαρχείου, το οποίο είχε προϋπολογισμό 80.000 ευρώ, αλλά έσπασε στα δύο.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Απέκρυψαν ότι ήταν δάσος

Το ΣΔΟΕ καλείται επίσης να ελέγξει δαπάνη ύψους περίπου 800.000 ευρώ, τα οποία δόθηκαν για μελέτη η οποία αφορούσε την κατασκευή βιοτεχνικού πάρκου. Πριν από την ανάθεση της μελέτης η νομαρχία Γρεβενών απευθύνθηκε μέσω της τοπικής διεύθυνσης Δασών στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να δει εάν στην έκταση που είχε επιλεγεί επιτρεπόταν η κατασκευή βιοτεχνικού πάρκου. Το υπουργείο απάντησε ευθέως ότι η έκταση είναι δασική και δεν επιτρέπεται η κατασκευή του έργου. Η απάντηση αυτή αγνοήθηκε -ή κατ’ άλλους απεκρύβη- από τη νομαρχία, η οποία προχώρησε στην ανάθεση της μελέτης, προϋπολογισμού περίπου 800.000 ευρώ. Το ποσό πληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2010, μόλις λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του κ. Κουπτσίδη. Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες από τις 21 υπομελέτες τις οποίες προέβλεπε η σύμβαση ανάθεσης έχουν βρεθεί μόνον οι έξι.
makthes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ