2012-04-05 08:30:15
Φωτογραφία για Έκλεψαν ΤΝΤ από το πεδίο βολής Νέα κλοπή εκρηκτικών στο Καλό Χωριό εκθέτει την Εθνική Φρουρά
ΤΟΥΝΕΑΡΧΟΥΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Το πάθημα της Παλώδιας φαίνεται ότι δεν έγινε μάθημα για κανέναν στην Εθνική Φρουρά. Από την κλοπή των 172 κιλών εκρηκτικής ύλης ΡG2 από τις αποθήκες της ΕΦ στην Παλώδια, δεν ευαισθητοποιήθηκαν οι αρμόδιοι του στρατού. Χθες το πρωί, στο πεδίο βολής Καλού Χωριού στη Λάρνακα κάτω από τη μύτη στελεχών της ΕΦ, δύο ρακοσυλλέκτες κατάφεραν να κλέψουν ποσότητα εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ. Η σοβαρή υπόθεση επανέφερε εκ νέου στην επιφάνεια το μεγάλο θέμα της ασφάλειας στο συγκεκριμένο πεδίο βολής, κάτι που συζητήθηκε τόσο σε επίπεδο Βουλής όσο και σε επίπεδο υπουργείου Άμυνας και ΓΕΕΦ. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε από το χθεσινό περιστατικό, κανένα μέτρο δεν λήφθηκε και το πεδίο βολής εξακολουθεί να είναι μπάτε σκύλοι αλέστε.

Η κλοπή της εκρηκτικής ύλης έγινε ενώ διεξαγόταν καταστροφή πεπαλαιωμένων βλημάτων. Πρόκειται για τα βλήματα Βeauford που ήταν στην Παλώδια και κρίθηκε αναγκαία η καταστροφή τους, αφού διαπιστώθηκε ότι υπέστησαν αλλοίωση και ελλόχευε κίνδυνος έκρηξης
. Η καταστροφή διεξάγεται εδώ και μήνες, σε συγκεκριμένες ημέρες που είναι ελεύθερο το πεδίο βολής. Για την καταστροφή τους χρησιμοποιούνται 42 εστίες, στις οποίες τοποθετούνται πεπαλαιωμένα βλήματα και εκρηκτική ύλη. Ο υπεύθυνος πυροτεχνουργός, αφού τοποθετήσει την εκρηκτική ύλη στις εστίες, απομακρύνεται σε απόσταση ασφαλείας και ακολούθως πυροδοτεί τα εκρηκτικά. Γύρω στις δέκα το πρωί, όταν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά, διαπιστώθηκε ότι σε μια εστία δεν σημειώθηκε έκρηξη. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο πεδίο βολής. Ο πυροτεχνουργός μετέβη στη συγκεκριμένη εστία και έκπληκτος διαπίστωσε ότι δεν σημειώθηκε έκρηξη διότι απουσίαζαν τα εκρηκτικά.

 Την ίδια στιγμή, μέλη του στρατού που βρίσκονταν στο πεδίο βολής, είδαν ημιφορτηγό να απομακρύνεται από το χώρο. Δόθηκαν οδηγίες από το υπεύθυνο της καταστροφής και καταδιώχθηκε και ανακόπηκε το όχημα. Διαπιστώθηκε ότι του ημιφορτηγού επέβαιναν δύο ρακοσυλλέκτες οι οποίοι φέρονται να έκλεψαν εκρηκτική ύλη ΤΝΤ περίπου 5 λίμπρες (2,3 κιλά) από εστία το πεδίου βολής.

Για τη σοβαρή υπόθεση ενημερώθηκε και έσπευσε στην περιοχή αστυνομική δύναμη, η οποία συνέλαβε τους δύο υπόπτους και τους οδήγησε στο ΤΑΕ Λάρνακας για ανάκριση, ενώ αναζητούνται άλλα δύο ύποπτα πρόσωπα τα οποία φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν το κενό ασφάλειας που παρουσιάστηκε στο διάστημα από την τοποθέτηση των εκρηκτικών μέχρι την πυροδότησή του. Λόγω της απόστασης του πεδίου βολής από το αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από κάθε έκρηξη πρέπει να δώσει το «ok» ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω πτήσης που ήταν στον αέρα, ο πύργος ελέγχου έδωσε οδηγίες να καθυστερήσει μερικά λεπτά η έκρηξη. Οι ρακοσυλλέκτες εκμεταλλεύτηκαν αυτό το κενό ασφάλειας, άρπαξαν τα εκρηκτικά και τράπηκαν σε φυγή.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Έντονα προβληματισμένοι από το νέο περιστατικό κλοπής υλικού της Εθνικής Φρουράς είναι οι βουλευτές μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας. Μάλιστα σήμερα, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συζήτησης στην Επιτροπή για άλλα θέματα, στην παρουσία του υπουργού και του αρχηγού, αναμένεται εκτός ημερησίας διατάξεως να ζητήσουν ενημέρωση για το συμβάν.

σοβαρα ερωτηματα  •Γιατί υπήρχαν στο πεδίο βολής αναρμόδια άτομα, την ημέρα που διεξαγόταν καταστροφή βλημάτων με εκρηκτικά;

•Γιατί εδώ και τόσους μήνες δεν βρέθηκε μια λύση στο πολυσυζητημένο θέμα της περισυλλογής μετάλλων από το πεδίο βολής;

•Πώς οι δράστες γνώριζαν ότι δεν θα γινόταν αμέσως η έκρηξη και ριψοκινδυνεύονταςτη ζωή τους έκλεψαν τα εκρηκτικά;

Προειδοποιούσε η κοινότητα

ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ,με την τελευταία πριν από δύο μήνες, στις 2/2/2012, το κοινοτικό συμβούλιο Καλού Χωριού Λάρνακας προειδοποιούσε για την «εισβολή» ρακοσυλλεκτών στο πεδίο βολής.

Το φαινόμενο περισυλλογής των απομειναριών των βλημάτων είναι εντονότερο τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγο της αύξησης της τιμής του χαλκού.

 Όπως ανέφεραν στον «Φ» κάτοικοι του χωριού, Κύπριοι και αλλοδαποί από διάφορες περιοχές της Κύπρου, όποτε διεξάγονται βολές σπεύδουν στο πεδίο βολής για να μαζέψουν τα κομμάτια από τα βλήματα και στη συνέχεια να τα πουλήσουν.

 Ο κοινοτάρχης κατά τη συζήτηση στην επιτροπή Άμυνας στη Βουλή, πρότεινε για να επιλυθεί το πρόβλημα, να ανατεθεί στην Εθνική Φρουρά το έργο της περισυλλογής των θραυσμάτων. Ωστόσο, το ΓΕΕΦ υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, ενώ η Αστυνομία υποστηρίζει ότι δεν έχει δικαιοδοσία ελέγχου χώρου που ελέγχεται από την Εθνική Φρουρά.

Ανθρωποκυνηγητό σε τρεις επαρχίες

ΠΑΜΠΟΣ ΒΑΣΙΛΑΣ ΜΕΓΑΛΗεπιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη χθες το απόγευμα στην αστυνομική διεύθυνση Λάρνακας, γύρω από την υπόθεση κλοπής εκρηκτικών υλών από το πεδίο βολής Καλού Χωριού, το πρωί στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι ανακριτές στην υπόθεση αποτάθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ζητώντας εντάλματα έρευνας σε συγκεκριμένα υποστατικά στις επαρχίες Λάρνακας, Λεμεσού και Αμμοχώστου, καθώς επίσης και τριών-τεσσάρων ατόμων, μεταξύ του οποίου και του προσώπου που φαίνεται ότι ήταν ο συντονιστής της αστραπιαίας επιχείρησης κλοπής της εκρηκτικής ύλης από το πηγάδι στο οποίο θα καταστρέφονταν τα βλήματα. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, το πρόσωπο αυτό έχει… προϊστορία και θητεία σε υποθέσεις εκρηκτικών, ενώ οι τρεις συλληφθέντες και οι δυο καταζητούμενοι ώς χθες το βράδυ τουλάχιστον, χαρακτηρίζονται ως τακτικοί θαμώνες στο πεδίο βολής του Καλού Χωριού.

Οι πέντε, φαίνεται ότι εκτός από τα κενά βλήματα και άλλα μεταλλικά υλικά που μάζευαν από το πεδίο Βολής, ταυτόχρονα μελετούσαν και τις κινήσεις των στελεχών της Εθνικής Φρουράς, όταν επρόκειτο να προβούν σε καταστροφή παλαιών βλημάτων, διαδικασία που διεξάγεται συστηματικά τους τελευταίους μήνες. Αυτό καταδεικνύεται και από τον τρόπο με τον οποίο άρπαξαν τα εκρηκτικά και τράπηκαν σε φυγή, κάτω από τα μάτια των στελεχών της Ε.Φ., αλλά και εκμεταλλευόμενοι τη… διάτρητη φύλαξη του πεδίου βολής, στο οποίο υποτίθεται δεν εισέρχεται κανένας, όταν διεξάγονται βολές και καταστροφές βλημάτων.

Αντίθετα με όσα αναφέρουν οι κανονισμοί, προκαταρκτικά, οι Αρχές Ασφαλείας εξετάζουν το ενδεχόμενο οι πέντε ρακοσυλλέκτες να καραδοκούσαν στην περιοχή του πεδίου, την ώρα που οι αρμόδιοι της Ε.Φ. λογάριαζαν πως ήταν μόνοι στην περιοχή και ενώ ανέμεναν την προσγείωση αεροσκάφους ώστε ο Πύργος Ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας να τους επιτρέψει να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά.

Πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το ανθρωποκυνηγητό των δύο καταζητούμενων για την υπόθεση, επρόκειτο ψες να απασχολήσει μεγάλη αστυνομική δύναμη και να καλύψει με έρευνες τρεις επαρχίες, με την Αστυνομία να εκφράζει την πίστη πως μέχρι τα ξημερώματα σήμερα, θα είχε

συλλήψεις και αποτελέσματα.

Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι δύο συλληφθέντες το πρωί και ο ένας το βράδυ, αν και αρνούνται ανάμιξη στην υπόθεση εντούτοις η Αστυνομία εξασφάλισε ήδη μαρτυρίες, οι οποίες τους συνδέουν και στην περιοχή και στην υπόθεση. InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ