2013-06-06 16:22:05
Φωτογραφία για Κύπρος: Κρίνεται αύριο νομικά η ορθότητα του κουρέματος
Το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων κρίνεται αύριο από την Πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου (11 Δικαστές) η οποία θα αποφασίσει κατά πόσον η ενέργεια αυτή της Αρχής Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Κεντρική Τραπέζα) αποτελεί ή όχι εκτελεστή πράξη.

Το ερώτημα είχε τεθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τους δικηγόρους μερικών αιτητών που προσέφυγαν στο Ανώτατο ζητώντας ακύρωση της απόφασης του «κουρέματος» και παράλληλα προσωρινό διάταγμα με το οποίο να αναστέλλεται η προσβαλλόμενη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας μέχρι την εκδίκαση των προσφυγών.

Στην περίπτωση που η Ολομέλεια αποφανθεί ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι εκτελεστή διοικητική πράξη τότε θα προχωρήσει να εξετάσει την ουσία των προσφυγών, οι οποίες μέχρι σήμερα αριθμούνται πέραν των 3.000.

Με την εξέταση της ουσίας θα καταδειχθεί κατά πόσον οι προσφυγές κατά του «κουρέματος» βρίσκονται σε αντίθεση με τους Νόμους ή το Σύνταγμα. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν κριθεί ότι η επίδικη απόφαση δεν αποτελεί διοικητική πράξη -όπως υποστηρίζει ο Γενικός Εισαγγελέας- τότε το Δικαστήριο θα απορρίψει όλες τις προσφυγές και το θέμα θα λήξει. Όμως αναμένεται ότι οι χιλιάδες αιτητές θα καταχωρήσουν αγωγές ενώπιον των Επαρχιακών Δικαστηρίων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα αποτελεί προδικαστικό ζήτημα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως μέγα εμπόδιο στις νομικές προσπάθειες των αιτητών-καταθετών να μη χάσουν τις καταθέσεις τους τόσο στη Λαϊκή Τράπεζα όσο και στην Τράπεζα Κύπρου.

Η απόφαση της Πλήρους Ολομέλειας για το κούρεμα των καταθέσεων στις δύο αυτές τράπεζες αναμένεται με περισσό ενδιαφέρον τόσο από νομικούς όσο και οικονομικούς κύκλους στον τόπο μας, ενώ ενδιαφέρον δείχνουν τόσο η Τρόικα όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Απήχηση εξάλλου θα έχει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα παρόμοια με αυτά της χώρας μας.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ