2013-06-06 10:14:06
Φωτογραφία για Η Αξιοθέα ανοίγει τις πύλες της και πάλι… εις πείσμα των καιρών
Δεκατέσσερις εκδηλώσεις, γνωστά ονόματα του ελληνικού ποιοτικού τραγουδιού, πρωτότυπες καταθέσεις νέων δημιουργών, η αρτιότερη θεατρική παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών, μια νέα θεατρική παραγωγή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. — τίποτα στο πλούσιο καλοκαιρινό πρόγραμμα του 16ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου δεν αφήνει την ελάχιστη αίσθηση κρίσης.

Και αυτό δεν οφείλεται σε αδυναμία κατανόησης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία, ούτε σε άρνηση της πραγματικότητας. Πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δείξει στον κυπριακό λαό ότι μπορεί να αντεπεξέλθει, χωρίς να θυσιάσει τις αξίες και τον πολιτισμό του.

Με πίστη στις πραγματικές δυνάμεις αυτού του τόπου, ξεκινά το νέο ταξίδι της Αξιοθέας. Σήμα έναρξης η συλλογική φωνή του λαού μας όπως αυτή εκφράζεται στη συγκλονιστική παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Κύπρου «Το Άσμα του Γιοφυριού» (4 Ιουνίου), η οποία έχει ξαναδουλευτεί φέτος με αφορμή την περιοδεία της στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και την ένταξη νέων μελών στον θίασο.


Το αποτέλεσμα άλλης μιας προσπάθειας για ερευνητική προσέγγιση της Ελληνικής Γραμματείας παρουσιάζει το Παγκύπριο Γυμνάσιο με την παράσταση «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη (18 Ιουνίου), την οποία οι μαθητές του παλαιότερου και ιστορικότερου σχολείου της Κύπρου ανέβασαν με πολύ μεράκι και μόχθο, υπό την καθοδήγηση και τη σκηνοθεσία της φιλολόγου Πάολας Σταυρίδη–Κωνσταντίνου.

Στο φάσμα της βιωμένης ιστορίας εντάσσεται η επόμενη θεατρική πρόταση του Φεστιβάλ από την Εταιρεία Θεάτρου Sforaris, η οποία ενθουσίασε το κοινό της Αξιοθέας πριν από δύο χρόνια με την εξαιρετική παράσταση «Παραλογές ή μικρές καθημερινές ιστορίες». Φέτος η Sforaris έρχεται να παρουσιάσει τη νέα της παραγωγή «Γιοι και κόρες» (24 Ιουνίου), η οποία βασίζεται σε συνεντεύξεις παππούδων και γιαγιάδων απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ξανά ο Γιάννης Καλαβριανός.

Το θεατρικό μέρος του Φεστιβάλ συμπληρώνει η νέα παραγωγή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου» (4 Ιουλίου) με την οποία το Θεατρικό Εργαστήρι μετέχει στην επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή του μείζονος ελληνισμού Κ. Π. Καβάφη. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Πιερή και μουσική του Ευαγόρα Καραγιώργη, αποτελεί μια σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη και βασίζεται σ’ εκείνα τα ποιήματα ή μέρη σε ποιήματα όπου ο Αλεξανδρινός αξιοποιεί τεχνικές και στοιχεία της δραματικής τέχνης.

Στο μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεχωρίζει ένα μικρό αφιέρωμα στο διαχρονικό έργο του Μάνου Χατζιδάκι, ιδωμένο υπό το πρίσμα τριών διαφορετικών γενεών. Ξεκινώντας από τον «Μεγάλο Ερωτικό», ο Γιάννης Κούτρας, ο ερμηνευτής του δίσκου ορόσημο στο ελληνικό τραγούδι «Σταυρός του Νότου», και ο ανερχόμενος συνθέτης Χρήστος Κολοβός θα κάνουν μια μουσική διαδρομή σε όλους τους μεγάλους συνθέτες που καθόρισαν το ελληνικό τραγούδι (8 Ιουνίου). Η νέα συνθέτρια Τατιάνα Ζωγράφου και ο ερμηνευτής του τελευταίου δίσκου του Χατζιδάκι, Ανδρέας Καρακότας, θα παρουσιάσουν το έργο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη με τον δικό τους μυστικό τρόπο, συνδυάζοντάς το με τραγούδια από την πρόσφατη δισκογραφική δουλειά της Ζωγράφου, σε στίχους σύγχρονων Ελλήνων ποιητών (1 Ιουλίου), ενώ η Ομάδα Φωνητικής Έκφρασης και το Μικρό Οργανικό Σύνολο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την καθοδήγηση των καθιερωμένων καλλιτεχνών Θόδωρου Κοτεπάνου και Μαρίας Θωίδου, θα εκτελέσουν μια επιλογή από τα ωραιότερα τραγούδια του Χατζιδάκι (16 Ιουλίου).

Στους ρυθμούς της world music και της τζαζ κινείται η πρόταση του δεκαμελούς μουσικού σχήματος NAVA, στο οποίο μετέχουν καλλιτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα, Ιράν, Ινδία και Πολωνία (15 Ιουνίου), η πρωτότυπη μουσική παράσταση «Ethno Cyprus» με σαράντα νέους δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες (6 Ιουλίου), η συναυλία «Jazz and Beyond» με τον Γερμανό κιθαρίστα Hub Hildenbrand και τους Κύπριους μουσικούς της τζαζ Γαβριήλ Καραπατάκη και Γιώργο Κούλα (10 Ιουλίου), αλλά και οι ορχηστρικές συνθέσεις του Γιάννη Ζευγόλη και του Αχιλλέα Περσίδη οι οποίες σηματοδοτούν την ιδιαίτερη πορεία τους στον ήχο και τον χρόνο (13 Ιουλίου).

Τον πλούτο της μουσικής μας παράδοσης θα αναδείξουν το μουσικό σχήμα «Η Ανατολή» με ένα πρόγραμμα από τραγούδια της Μικράς Ασίας και την Κύπρο (27 Ιουνίου) και ο Γιάννης Ζευγόλης με το συγκρότημα «Βορριάδες» σε μια συναυλία αφιερωμένη στους ήχους και τους μουσικούς δρόμους των Κυκλάδων (12 Ιουλίου).

Στους θεατές του αύριο, τα παιδιά, το Πολιτιστικό Φεστιβάλ προσφέρει τη δωρεάν παράσταση του Χριστόδουλου Αντωνίου Πάφιου «Ο Καραγκιόζης και ο Μινώταυρος», η οποία δανείζεται στοιχεία από την Ελληνική Μυθολογία (11 Ιουνίου).

Το πλήρες πρόγραμμα του 16ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου: ucy.ac.cy/data/cucentre/Anankoinwseis/16th%20FESTIVAL%20PROGRAMME.pdf
campuscy.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ