2013-06-04 13:03:07
Φωτογραφία για Νύχτα αιματηρών συγκρούσεων στην Τουρκία
Του Νίκου Στέλγια

Η αστυνομία δολοφόνησε εν ψυχρώ έναν διαδηλωτή - Πολύ κρίσιμη η κατάσταση στη χώρα

22χρονος διαδηλωτής έχασε την ζωή του στο πεδίο συγκρούσεων, στο κέντρο της Αντιόχειας.Αιματηρά γεγονότα έλαβαν χώρα καθ'όλη την διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας σε ολόκληρη την Τουρκία. Τα μεσάνυχτα, στην Αντιόχεια, η τουρκική αστυνομία πυροβόλησε στο κεφάλι και δολοφόνησε εν ψυχρώ έναν 22χρονο διαδηλωτή. Ο ακτιβιστής ήταν μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αστυνομία πυροβόλησε τον άτυχο νεαρό στο κεφάλι. Ο 22χρονος έχασε την ζωή του στο πεδίο συγκρούσεων, στο κέντρο της Αντιόχειας. Η είδηση της δολοφονίας του έστειλε ωστικά κύματα σε ολόκληρη την Τουρκία και ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποιεί την τουρκική κυβέρνηση ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος μιας γενικευμένης εμφύλιας σύρραξης.


 

Τη Δευτέρα το απόγευμα, λίγες μόλις ώρες πριν την δολοφονία του 22χρονου διαδηλωτή, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αμντουλλάχ Γκιουλ στο προεδρικό μέγαρο Τσάνκαγια. 

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου ζήτησε από τον Πρόεδρο Γκιουλ να καλέσει σε έκτακτη συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο και να λάβει πρωτοβουλίες για να τεθεί υπό έλεγχο η πολιτική ένταση στην χώρα. Αμέσως μετά την συνάντηση του με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος Γκιουλ κάλεσε τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης στο προεδρικό μέγαρο. Ο Μπουλέντ Αρίντς συναντά το πρωί της Τρίτης τον Πρόεδρο Γκιουλ. Στην συγκεκριμένη συνάντηση, οι δυο άνδρες θα συζητήσουν τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην Τουρκία. 

Καθ'όλη την διάρκεια της νυκτός και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας έλαβαν χώρα σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας. Στην Κωνσταντινούπολη, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία Ταξίμ του Πέρα. Στα περίχωρα του Πέρα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποίησαν κάθε είδους μέσο για να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην περιοχή Καμπάτας – Μπεσίκτας, στις ακτές του Βοσπόρου. 

Στην Άγκυρα, τις βραδινές ώρες, την θέση των μαθητών του λυκείου στους δρόμους έλαβαν οι ενήλικες διαδηλωτές, οι οποίες έστησαν οδοφράγματα σε απόσταση αναπνοής από την πρεσβεία των ΗΠΑ και το Προεδρικό Μέγαρο του Τσάνκαγια. Η αστυνομία της Άγκυρας ζήτησε ενισχύσεις από τις ανατολικές επαρχίες της χώρας. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν καθ'όλη την διάρκεια της νυκτός και άφησαν πίσω τους εκατοντάδες τραυματίες και συλληφθέντες.

Συγκρούσεις, οδομαχίες και δυναμικές κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα στην Σμύρνη καθώς και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας. Σε πολλές πόλεις, άνθρωποι από όλες τις ηλικίες χύθηκαν στους δρόμους και ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν παρακολούθησε τις ανησυχητικές εξελίξεις από το Μαρόκο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν ήρθε δημοσίως σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Γκιουλ και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει να βγάλει κανένα συμπέρασμα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των Τούρκων πολιτών. «Σε λίγες ημέρες όλα θα τελειώσουν και θα επιστρέψουμε στην ομαλότητα», υπήρξε το βασικό μήνυμα, το οποίο επιχείρησε να περάσει ο κ. Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύσσωμος ο κόσμος της διανόησης και των γραμμάτων της Τουρκίας ασκεί κρητική στην κυβέρνηση Ερντογάν για την στάση που τηρεί απέναντι στην μεγάλη κρίση. Κατά την άποψη τους, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν επιλέγει να αγνοήσει την μεγάλη αγανάκτηση των Τούρκων πολιτών, μια εξέλιξη που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Τουρκίας. Από την άλλη, οι οικονομολόγοι άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τουρκική οικονομία. Με αφορμή την χθεσινή μεγάλη πτώση του τουρκικού χρηματιστηρίου, οι οικονομολόγοι διευκρινίζουν ότι η μεγάλη κρίση θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της τουρκικής οικονομίας.

Μεγάλη ένταση στις πόλεις της ΤουρκίαςΚάνοντας χρήση δακρυγόνων η αστυνομία επιχείρησε και πάλι να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης, καθώς συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Μεγάλη ένταση επικρατεί το βράδυ της Δευτέρας στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους των μεγάλων πόλεων και συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας. Τις απογευματινές ώρες, εκτυλίχθηκαν στιγμές πανικού και μεγάλη έντασης στο κέντρο της Άγκυρας όταν εκατοντάδες μαθητές λυκείου συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι πρώτες πληροφορίες που φτάνουν στην www.kathimerini.com.cy δείχνουν ότι η τουρκική αστυνομία άσκησε απερίγραπτη βία στους ανήλικους πολίτες της χώρας. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι περαστικοί έσωσαν τους μαθητές από τις επιθέσεις και τις γροθιές των αστυνομικών.

Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας ζητά από την πολιτική εξουσία να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Τα συνεργεία των φημισμένων τουρκικών σίριαλ, όπως λ.χ. αυτό του Μεγάλου Σουλεϊμάν, έχουν χυθεί στους δρόμους και διαδηλώνουν μαζί με τους ακτιβιστές και τους πολίτες.

Η τουρκική κυβέρνηση μεταφέρει εκτάκτως ειδικά οχήματα και ανθρώπινο δυναμικό της αστυνομίας από τις κουρδικές επαρχίες στην Άγκυρα και στην υπόλοιπη Τουρκία. Το βράδυ της Δευτέρας σε δεκάδες πόλεις της Τουρκίας επικρατεί μεγάλη ένταση.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η κυβέρνηση επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και εξακολούθησε να κάνει λόγο για την υποτιθέμενη δράση κάποιων «εξτρεμιστικών στοιχείων». Μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι «Habertürk», ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και στενός συνεργάτης του Τούρκου Πρωθυπουργού, Γιαλτσίν Άκντογαν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «παράταξη του δεν πρόκειται να θυσιάσει τον κ. Ερντογάν».

Συναγερμός στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ ύστερα από επίθεση του ΡΚΚΕν τω μεταξύ, το επιτελείο του τουρκικού στρατού ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα στην επαρχία Σίρνακ, μια ομάδα Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) επιτέθηκαν σε ένα φυλάκιο του στρατού. Εξαιτίας της επίθεσης τραυματίστηκε ελαφρά ένας αξιωματικός του στρατού.

Ακυρώνουν τα προγράμματα τους οι Τούρκοι στρατηγοίΣύμφωνα με κάποια τουρκικά μέσα, μετά την νέα επίθεση στρατού -πρώτη μετά την κατάπαυση του πυρός στο «μέτωπο» της Ανατολίας-, οι αρχηγοί των τριών σωμάτων του τουρκικού στρατού ακύρωσαν τις προγραμματισμένες επισκέψεις τους στο εξωτερικό. Οι αρχηγοί των χερσαίων δυνάμεων, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας θα παραμείνουν στην Άγκυρα για να μελετήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τουρκικά μέσα δεν φέρουν καμία άλλη επεξήγηση σχετικά με την νέα αιφνιδιαστική κίνηση των στρατηγών.

Συγκρούσεις μαθητών με δυνάμεις ασφαλείαςΤο απόγευμα της Δευτέρας, εκατοντάδες μαθητές λυκείου συγκρούστηκαν στο κέντρο της Άγκυρας με τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες φρουρούν τους δρόμους, οι οποίοι οδηγούν στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Μέσα σε λίγη ώρα, από πολλά λύκεια της πρωτεύουσας εκατοντάδες μαθητές χύθηκαν στους δρόμους της Άγκυρας και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Η αστυνομία επιχείρησε να απωθήσει τους μαθητές πραγματοποιώντας για μια ακόμη φορά εκτεταμένη χρήση χημικών. Οι κάτοικοι της Άγκυρας έχουν κατέβει στους δρόμους και υποστηρίζουν την πρωτοβουλία των μαθητών.

Στην Κωνσταντινούπολη, ένταση επικρατεί σε απόσταση αναπνοής από το γραφείο του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε. Εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι υποστηρίζονται από τους οργανωμένους οπαδούς της Μπεσίκτας, συγκρούονται με την αστυνομία.

Τα τουρκικά συνδικάτα κήρυξαν απεργία για αύριο και την Τετάρτη. Τα συνδικάτα καλούν τα μέλη τους να βγουν στους δρόμους και να υψώσουν την φωνή τους κατά της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εξακολουθούν να εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Τουρκία με ταχύτητα φωτός. Το μεσημέρι της Δευτέρας, σε ένα από τα γνωστά shopping mall της Πόλης, χιλιάδες διαδηλωτές ύψωσαν την φωνή τους κατά της τουρκικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, οι διαδηλωτές οργανώνουν από το διαδίκτυο τις πορείες και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν έχει αποχωρήσει από την Τουρκία με προορισμό την Βόρεια Αφρική. Οι συνεργάτες του που παραμένουν στην Τουρκία πλέον δεν κρύβουν την απογοήτευση για τις τελευταίες εξελίξεις. Πολλά είναι τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία κάνουν λόγο για μια γενικευμένη εξέγερση. Κάποια από αυτά τα μέλη εκφράζουν προβληματισμό για το ενδεχόμενο ότι η συγκεκριμένη εξέγερση ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην χώρα.

Εν τω μεταξύ, με πτώση ξεκίνησε την ημέρα το τουρκικό χρηματιστήριο. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τουρκική οικονομία διευκρινίζοντας ότι η πολιτική αστάθεια ενδέχεται να οδηγήσει την χώρα σε νέες περιπέτειες. 

Σφοδρές συγκρούσεις και στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδουΟι σφοδρές συγκρούσεις, οι οποίες έχουν ξεσπάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας, τις τελευταίες ώρες μεταφέρονται στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου. Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν αποχωρεί από την χώρα με προορισμό της Βόρεια Αφρική. Αποχωρώντας από την χώρα του, ο κ. Ερντογάν επιλέγει να ρίξει περισσότερο «λάδι» στην «φωτιά», η οποία πλέον φέρνει την Τουρκία στο χείλος ενός εμφυλίου πολέμου. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της χώρας, Αμντουλλάχ Γκιουλ αναλαμβάνει ρόλο «πυροσβέστη» και επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να καθησυχάσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι βγαίνουν και πάλι στους δρόμους. 

Καθώς συμβαίνουν όλα αυτά, στην «www.kathimerini.com.cy» φτάνουν ανησυχητικές πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Τουρκία.

 

Το πρωί της Δευτέρας, αποχωρώντας από την χώρα του, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν ανέβασε τους τόνους στην πολιτική σκηνή σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα. Ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του και η τουρκική αστυνομία δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας. Ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η χώρα του είναι μια δημοκρατική χώρα, η οποία εκλέγει κάθε τέσσερα χρόνια με δημοκρατικό τρόπο την κυβέρνηση του τόπου. Ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι ταραχές οφείλονται στην δράση κάποιων «εξτρεμιστικών στοιχείων και ομάδων». 

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν συγκρούστηκε με την ανταποκρίτρια του Πρακτορείου Reuters μπροστά στις κάμερες. Ο δημοσιογράφος επιχείρησε να απευθύνει στον Τούρκο δημοσιογράφο ένα ερώτημα σχετικά με την λαϊκή εξέγερση, η οποία κλονίζει τα θεμέλια της Τουρκίας εδώ και ημέρες. 

Ο Πρωθυπουργός απάντησε στην δημοσιογράφο σε αυστηρό ύφος και δεν αποδέχθηκε το γεγονός ότι στις αναταραχές έχουν αναμειχθεί μεγάλες μερίδες της τουρκικής κοινωνίας. Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στους διαδηλωτές με χλευασμό. Παράλληλα, για μια ακόμη φορά, με απειλητικό τόνο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν εκατομμύρια οπαδοί τους κόμματος του, οι οποίοι είναι έτοιμοι να κατεβούν στους δρόμους. 

Αμέσως μετά τις ιστορικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ο Πρόεδρος Γκιουλ έσπευσε να ρίξει τους τόνους στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο της χώρας του. Σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της χώρας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η σύγχρονη δημοκρατία δεν σημαίνει αποκλειστικά εκλογές για τέσσερα χρόνια. Ο κ. Γκιουλ τόνισε χαρακτηριστικά ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει λάβει σημαντικά μηνύματα από τους δρόμους της Τουρκίας και ότι πλέον είναι ώρα για να πέσουν οι τόνοι στην πολιτική σκηνή. 

Συγκρούσεις σε δεκάδες πόλεις

Το μεσημέρι της Δευτέρας, οι συγκρούσεις και οι οδομαχίες συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας. Στην Άγκυρα, στους δρόμους έχουν χυθεί μαθητές λυκείων και συγκρούονται με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Οι κάτοικοι της Άγκυρας τρέχουν να βοηθήσουν τους μαθητές, οι οποίοι επιχειρούν να προσεγγίσουν το πρωθυπουργικό μέγαρο, το οποίο πλέον φρουρείται από την στρατοχωροφυλακή. Στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία υποχρεώθηκε να διακόψει την κυκλοφορία σε ένα από τα μεγαλύτερα τούνελ της χώρας. Στην περίχωρα της πλατείας Ταξίμ του Πέρα, η αστυνομία επιχειρεί να εμποδίσει την πρόσβαση των διαδηλωτών στο πολιτισμικό κέντρο της Πόλης. Για το μεσημέρι της Δευτέρας, μεγάλες πορείες προγραμματίζονται για τις δυο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας. 

Ανησυχητικές καταγγελίες στην kathimerini.com.cy

Εν τω μεταξύ την στιγμή που λαμβάνουν χώρα κρίσιμες εξελίξεις σε διάφορα σημεία της Τουρκίας, ανησυχητικές καταγγελίες αρχίζουν να φτάνουν στην «Κ» από διάφορες πόλεις της Τουρκίας. Τονίζουμε ότι δεκάδες πολίτες εκφράζουν την απόγνωση τους για το γεγονός ότι τα μέσα της χώρας του επιλέγουν να αποσιωπήσουν την μεγάλη πολιτική και ανθρωπιστική κρίση στην χώρα τους. «Η μόνη ελπίδα για να ακουστεί η φωνή μας είσαστε εσείς, τα διεθνή μέσα», τονίζουν χαρακτηριστικά οι αγανακτισμένοι πολίτες της Τουρκίας. Οι πολίτες της γειτονικής χώρας καταγγέλλουν ότι σε διάφορες πόλεις, η αστυνομία έχει μοιράσει σε οπαδούς του ΑΚΡ γιλέκα της αστυνομίας και ότι στην συνέχεια, οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά των διαδηλωτών. Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι οι αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Διευκρινίζουμε ότι αυτή την στιγμή η «www.kathimerini.com.cy» δεν έχει την δυνατότητα να επιβεβαιώσει όλες αυτές τις καταγγελίες.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σειρήνες εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία

Οι συγκρούσεις και οι οδομαχίες, οι οποίες ξέσπασαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας σε ολόκληρη την Τουρκία, την νύχτα της Κυριακής άρχισαν να λαμβάνουν μια νέα, τραγική διάσταση. Την στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση, η αστυνομία και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δέχονται επιθέσεις από εξαγριωμένους ακτιβιστές, οι υποστηρικτές του Πρωθυπουργού Ερντογάν δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την κυβέρνηση πάση θυσία.

Την νύχτα της Κυριακής, η πολιτική ένταση στην Τουρκία βρέθηκε σε πολύ υψηλά, επικίνδυνα επίπεδα. Το μεσημέρι της Κυριακής, ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την κατεδάφιση του μητροπολιτικού πάρκου «Γκεζί», του κτιρίου της όπερας «ΑΚΜ» και την ανέγερση ενός νέου τεμένους στο Πέρα. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε με απειλητικό τόνο ότι έχει την δυνατότητα να «απαντήσει» στους 100.000 ακτιβιστές «χύνοντας» στον δρόμο 500.000 και περισσότερους οπαδούς του.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Ερντογάν προκάλεσαν πολιτική θύελλα στην Τουρκία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ισχυρίστηκε ότι ο κ. Ερντογάν οδηγεί την χώρα στα άκρα και στην διχοτόμηση. Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξαν και οι δηλώσεις του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός οδηγεί την χώρα του σε διάλυση.

Μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Ερντογάν, σε δεκάδες πόλεις της Τουρκίας χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους. 

Την ίδια στιγμή, στο διαδίκτυο ξέσπασε εμφύλια σύρραξη ανάμεσα στους οπαδούς της τουρκικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Οι οπαδοί της τουρκικής κυβέρνησης ξεκαθάρισαν ότι βρίσκονται στο πλευρό της κυβέρνησης και ότι είναι έτοιμοι να την υπερασπιστούν.

Στους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την τουρκική αστυνομία. Οι δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε αστυνομικά κέντρα και σε κέντρα αθλητισμού. Εξαιτίας των συγκρούσεων υπήρξαν εκατοντάδες τραυματίες.

 

Οι κρίσιμες εξελίξεις σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

Αριθμός νεκρών και τραυματιών

Το απόγευμα της Κυριακής η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τουλάχιστον δυο διαδηλωτών. Το βράδυ της Κυριακής ο Σύλλογος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ένας διαδηλωτές έπεσε σε κόμα και ότι θεωρείται εγκεφαλικά νεκρός. Από την άλλη, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι υπάρχουν πάνω από 1000 τραυματίες από την Παρασκευή μέχρι τις πρώτες ώρες της Δευτέρας.

Αριθμός συλληφθέντωνΣύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο αριθμός των συλληφθέντων πλέον έχουν ξεπεράσει τους 1500. Κάποιους από αυτούς έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Οι υπόλοιποι ανακρίνονται και οδηγούνται ενώπιον των δικαστών.

 

Κωνσταντινούπολη: Οδομαχίες στις όχθες του ΒοσπόρουΤην Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη οι συγκρούσεις κορυφώθηκαν στην περιοχή Μπεσίκτας, η οποία βρίσκεται στην παραλία της ευρωπαϊκής όχθης της Τουρκίας. Χιλιάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να προσεγγίσουν το πρωθυπουργικό γραφείο στο Παλάτι Ντολμάμπαχτσε. Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες πραγματοποίησαν εκτεταμένη χρήση χημικών και προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις. Στο Πέρα, γύρω από το πάρκο «Γκεζί» χιλιάδες διαδηλωτές ύψωσαν ειρηνικά την φωνή τους κατά της κυβέρνησης. Σε ολόκληρη την Πόλη, εκατομμύρια κάτοικοι κατέβηκαν στους δρόμους με σφυριχτές, κατσαρόλες και σημαίες και ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης.

 

Άγκυρα: Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίαςΤο απόγευμα της Κυριακής σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας έλαβαν χώρα στο κέντρο της Άγκυρας, σχεδόν σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες, οι οποίες οδηγούν στην κεντρική πλατεία «Κιζιλάϊ». Οι αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για εκτεταμένη χρήση χημικών, εκατοντάδες τραυματίες και συλλήψεις. Σε μια περίπτωση, ένα αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε κρίσιμα δυο διαδηλωτές. Στα περίχωρα του πρωθυπουργικού μεγάρου παραμένουν αναπτυγμένες δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής.

 

Σμύρνη: Συγκρούσεις και καλοκαιρινή μπόραΠαρά την δυνατή καλοκαιρινή μπόρα, χιλιάδες κάτοικοι της Σμύρνης κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης τους και ζήτησαν δυναμικά την παραίτηση της τουρκικής κυβέρνησης. Σε διάφορα σημεία της Σμύρνης, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία καθ'όλη την διάρκεια της νύχτας. Τις πρώτες ώρες της Δευτέρας, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την τοπική οργάνωση του ΑΚΡ στο Καρσίγιακα. Η τοπική οργάνωση στεγαζόταν σε μια πολυκατοικία και εξαιτίας της πυρκαγιάς κινδύνευσαν πολλά νοικοκυριά και διαμερίσματα. Ωστόσο, η πυροσβεστική κατάφερε να σβήσει την πυρκαγιά εγκαίρως δίχως να προκληθούν τραυματισμοί.

 

Υπόλοιπη Τουρκία: Συγκρούσεις και οδομαχίες σε δεκάδες πόλειςΈνταση επικρατεί και στην υπόλοιπη Τουρκία. Από τον Πόντο μέχρι τα παράλια της Μεσογείου και την Θράκη φτάνουν ειδήσεις οδομαχιών, συλλήψεων και τραυματισμών. 

Σύλλογοι φιλάθλων ποδοσφαιρικών ομάδων: Το κλειδί για τις διαδηλώσειςΟι σύλλογοι φιλάθλων των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων διαδραματίζουν ρόλο – κλειδί στις διαδηλώσεις και στις οδομαχίες. 

Οι υποστηρικτές των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων ξέχασαν τις διαφωνίες τους, ένωσαν τις δυνάμεις τους και συγκρούονται με την τουρκική αστυνομία. Στην Κωνσταντινούπολη, οι φίλαθλοι της Γκαλατάσαραϊ έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τους υποστηρικτές της Φενέρμπαχτσε και της Μπεσίκτας. Στην Σμύρνη οι οπαδοί της ομάδας Καρσίγιακα συνεργάζονται στα οδοφράγματα με τους αιώνιους αντίπαλους τους, τους υποστηρικτές της ομάδας Γκιόζτεπε. Το ίδιο συμβαίνει και στα Άδανα, όπου οι οπαδοί της Αντάνασπορ τρέχουν στην βοήθεια των οπαδών της ομάδας Αντάνα Ντεμίρσπορ.

 

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Συμφώνησε με Ρόβα
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Συμφώνησε με Ρόβα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ