2013-06-03 00:19:03
Φωτογραφία για Στο ρυθμό των ρίχτερ η Aχαΐα: Σεισμός τα ξημερώματα στο Μαζαράκι - 370 δονήσεις σε μία εβδομάδα στην περιοχή του Αιγίου
Δύο νέες σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο το Αίγιο και την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής.

Οι δονήσεις που έγιναν αισθητές και στην Πάτρα, σημειώθηκα στις 04:24, με ένταση 3.6 R, 23 χλμ και επίκεντρο Νότια - Νοτιοδυτικά της Πάτρας. Ακολούθησε δεύτερη στις 04:48, εντάσεως 2.6 R, και επίκεντρο 2 χλμ Δυτικά - Νοτιοδυτικά του Αιγίου.

Η σεισμική ακολουθία στο Αίγιο συνεχίζεται απτόητη, οι σεισμολόγοι δεν είναι κι ούτε μπορούν να είναι απολύτως καθησυχαστικοί και παρακολουθούν με ενδιαφέρον το φαινόμενο, και οι Αιγιώτες ζουν το δικό τους άγχος που το τροφοδοτούν παλαιότερες μνήμες ισχυρών και καταστροφικών σεισμών. Ο φαινόμενο ξεκίνησε στις 21 Μαΐου κι έκτοτε έχουν καταγραφεί εκατοντάδες μικροσεισμοί και μάλιστα σε μικρό εστιακό βάθος.

Συγκεκριμένα, μέσα σε μια εβδομάδα στο Αίγιο έχουν καταγραφεί 370 σεισμοί, όπως είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στην τηλεόραση της Ζούγκλας.


Πάντως, "το Αίγιο είναι καλά θωρακισμένο", σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Αιγιάλειας Στάθη Θεοδωρακόπουλου στην "ΠτΚ".

Η νύχτα της Παρασκευής ήταν κάπως ήρεμη, λένε οι Αιγιώτες. Ο μεγαλύτερος σεισμός μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, θορύβησε κάπως την τοπική κοινωνία. "Επικρατεί ψυχραιμία πάντως, άλλωστε γνωρίζουμε ότι είμαστε μια σεισμογενής περιοχή και το αντιμετωπίζουμε με υπομονή", σημειώνει ο κ. Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος αναρρώνει μετά τη σύντομη νοσηλεία του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου υπεβλήθη σε επέμβαση τοποθέτησης βηματοδότη.

"Στο Αίγιο, δεν υπάρχει κανένα παλιό κτίριο. Έχει ανανεωθεί ολόκληρη η πόλη. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, παραμένουμε ψύχραιμοι", συμπληρώνει ο κ. Θεοδωρακόπουλος.

Η σεισμική δραστηριότητα, που είναι μικρής έντασης αλλά έχει μικρό εστιακό βάθος, ξεκίνησε στις 21 Μαΐου.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης τονίζει ότι πρόκειται για παρατεταμένη ενεργοποίηση των ρηγμάτων μιας περιοχής που είναι σεισμογενής, προσθέτοντας ότι το φαινόμενο παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή, ενώ έχουν τοποθετηθεί επιπλέον όργανα, προκειμένου να καταγράφεται και η παραμικρή δόνηση.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Άκης Τσελέντης είπε ότι πρόκειται για μια παρατεταμένη ενεργοποίηση των ρηγμάτων μιας περιοχής που είναι σεισμογενής. «Αυτό που θα συνιστούσα στους κατοίκους, εάν με ρωτούσαν, θα ήταν να παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, που πρέπει να λαμβάνουν όλοι όσοι ζουν σε περιοχές σεισμογενείς, όπως είναι το Αίγιο», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Με bonus την Αμμόχωστο
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Με bonus την Αμμόχωστο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ