2013-06-02 11:09:30
Φωτογραφία για Πάτρα: Ποιες είναι οι πιθανές πηγές ρύπανσης σε Aγυιά, Δάφνες, Μποζαϊτικα
Η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου, τα ποτάμια και οι αγωγοί ομβρύων θεωρούνται πιθανές πηγές ρύπανσης για τις τρεις παραλίες που βρέθηκαν επιβαρυμένες και κατετάγησαν ανάμεσα στις έξι ακατάλληλες της χώρας. Η σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάντως, έρχεται να καθησυχάσει για τις παραλίες μας Πλαζ Αγυιάς, Δάφνες και Μποζαΐτικα, χωρίς βέβαια να παίρνει πίσω τις διαπιστώσεις.

«Τα αποτελέσματα προέκυψαν κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας των δειγματοληψιών/αναλύσεων των ετών 2009-2012, όπως επιβάλλεται από την οδηγία 2006/7/ΕΚ. Η υποβάθμιση της ποιότητας των σημείων αυτών οφείλεται κυρίως στην ποιότητα των υδάτων των προγενέστερων τριών ετών, ενώ η ποιότητα των υδάτων για το έτος 2012 εμφανίστηκε βελτιωμένη για τις περισσότερες περιπτώσεις».

Από μια πιο ψύχραιμη μελέτη των στοιχείων προκύπτει πράγματι επιβάρυνση, όχι όμως και ακαταλληλότητα. Διαφωτιστικές είναι οι παρατήρησεις που κάνουν οι ερευνητές του ΥΠΕΚΑ, έχοντας διαμορφώση την ταυτότητα των ακτών για τα κολυμβητικά νερά που παρακολουθούν μεθοδικά. Μετρήσεις γίνονται και στις επίμαχες παραλίες, από τις οποίες προκύπτει ότι η λιγότερο βεβαρυμένη είναι Αγυιά, άλλωστε βοηθούν και τα θαλάσσια ρεύματα για την ανανέωση των υδάτων.


Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Αγυιά που δέχεται πλήθος λουομένων, από καλής ποιότητας τα νερά το 2010, υποβαθίστηκαν στην κατηγορία «επαρκής ποιότητα». Η παραλία έλαβε το έτος 2010 το βραβείο της «Γαλάζιας

Σημαίας», για την απονομή του οποίου πρέπει να καλύπτονται κριτήρια που αφορούν, εκτός από την καθαρότητα της ακτής και της θάλασσας, την οργάνωση της ακτής, την ασφάλεια των επισκεπτών και την προστασία της φύσης. Οι ερευνητές του ΥΠΕΚΑ, διαπίστωσαν:

«Κατά μήκος της ακτής εντοπίστηκαν αγωγοί αποστράγγισης των υδάτων του έλους. Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από ήπια αγροτική δραστηριότητα. Το μεταφερόμενο φορτίο ενδέχεται να περιλαμβάνει συγκεντρώσεις θρεπτικών (κυρίως νιτρικών και φωσφορικών αλάτων) και άλλων επικίνδυνων ουσιών που προέρχονται από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που εφαρμόζονται στις καλλιέργειες. Ωστόσο, ο ήπιος χαρακτήρας της αγροτικής δραστηριότητας της περιοχής οδηγεί στο συμπέρασμα πως η επιβάρυνση της ποιότητας των κολυμβητικών υδάτων είναι ιδιαίτερα περιορισμένη".

Ωστόσο οι ερευνητές παρατηρούν: "Η θέση της ακτής (εντός ανοιχτού κόλπου) σε συνδυασμό με το κανονικό βάθος των υδάτων και τα επικρατούντα θαλάσσια ρεύματα στην περιοχή εξασφαλίζουν μεγάλο ρυθμό ανανέωσης των υδάτων».

Αφροδίτη Τσικριτζή - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ της Κυριακής
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ