2013-05-31 14:46:39
Φωτογραφία για Πόλεμος ΔΝΤ - ΕΕ
Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

     Συνεδριάζει σήμερα το ΔΝΤ και αναμένεται να δώσει την έγκρισή του για την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δις ευρώ την Ελλάδα.

       

     Παράλληλα θα διεξαχθεί μια εφ'  όλης της ύλης συζήτηση για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, ενώ αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και έκθεση που θα κάνει αποτίμηση της πορείας του προγράμματος της χώρας μας μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2012 όπου η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου με υπουργό οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο προχώρησε στο κούρεμα του χρέους.

       Σύμφωνα με πληροφορίες,  στις σελίδες της έκθεσης αυτής θα υπάρχουν βολές από το ΔΝΤ κατά της ΕΕ, της ΕΚΤ και κατ΄επέκταση της πολιτικής που ασκεί το Βερολίνο στη γηραιά ήπειρο.

Είναι γνωστό πως για την αποτυχία του πρώτου μνημονίου το ΔΝΤ θεωρεί υπεύθυνη την πολιτική των ευρωπαίων. Γνωστός επίσης είναι και ο πόλεμος- υπόγειος- που υφίσταται ανάμεσα στους οικονομολόγους των δυο πλευρών. Το ΔΝΤ εδώ και καιρό επιθυμεί δεύτερο κούρεμα του χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Ένα δεύτερο κούρεμα που η Άνγκελα Μέρκελ ''πάγωσε'' εν όψει και των γερμανικών εκλογών.


      Στην έκθεση του ΔΝΤ θα παρουσιαστούν οι τρεις λόγοι που το μνημόνιο απέτυχε ως μια κριτική προς την Ευρώπη.

     Πρώτος λόγος: Η Ελλάδα άργησε να υπογράψει το μνημόνιο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ έπρεπε να το είχε υπογράψει από την πρώτη στιγμή που ο Γ.Παπανδρέου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, κάτι που δεν επέτρεψαν τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ της ΕΚΤ αλλά και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ- ο οποίος φαίνεται πως γνώριζε για τις επαφές Παπανδρέου- Στρος Καν από τον Ιούνιο του 2009. Όταν τελικά υπεγράφη το μνημόνιο το Μάϊο του 2010 το κόστος δανεισμού ήταν απαγορευτικό για την Ελλάδα και αρκετές καταθέσεις είχαν φύγει στο εξωτερικό.

     Δεύτερος λόγος: To κούρεμα του Ελληνικού χρέους έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα από τις αρχές του 2012 αλλά Γερμανία και Γαλλία κωλυσιεργούσαν προκειμένου να ξεφορτωθούν τα ''τοξικά'' Ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα το κούρεμα να το υποστούν οι ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και , φυσικά, οι μικρομολογιούχοι.

     Τρίτος λόγος: Οι όροι του μνημονίου ήταν ιδιαίτερα σκληροί και η Ελλάδα δεν μπόρεσε - λόγω και πολιτικής αδυναμίας- να ανταποκριθεί.

     Στους τρεις αυτούς βασικούς άξονες θα βασίζεται η αξιολόγηση. Αναλυτές επισημαίνουν ότι θα υπάρχουν και κάποια κολακευτικά για την χώρα μας σχόλια όσον αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

 

     Αυτό που μένει να δούμε είναι πώς θα αντιδράσει η Γερμανία και η υπόλοιπη ΕΕ τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες μέσα από κινήσεις για χαλάρωση της λιτότητας η Ευρώπη να ξαναβρεί το βηματισμό της. Ενώ καθόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρήσουμε τη δήλωση του Φ. Ολάντ χθες στο Παρίσι μετά τη συνάντηση του με την γερμανίδα καγκελάριο Α.Μέρκελ ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να διοικείται από έναν πρόεδρο πλήρους απασχόλησης. Δήλωση που δείχνει ότι η αντιπαράθεση ΕΕ και ΔΝΤ θα συνεχιστεί με νέα επεισόδια μετά τις γερμανικές εκλογές.

http://hkremala.blogspot.gr/2013/05/blog-post_31.html
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ