2013-05-29 17:30:08
Φωτογραφία για Υγεία: Οι στατίνες ασπίδα για την οστεοαρθρίτιδα
Προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ, παρουσιάζουν αντικαρκινικές ιδιότητες και μειώνουν τα συμπτώματα του διαβήτη, της καρδιακής ανεπάρκειας, ακόμη και της σκλήρυνσης κατά πλάκας... Ο λόγος για τις στατίνες, οι οποίες σύμφωνα με νέα μελέτη εκτός από όλα αυτά αποδείχθηκε ότι απομακρύνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.

Έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου Κιλ έδειξε ότι όσοι παίρνουν στατίνες καθημερινά έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν οστεοαρθρίτιδα και μάλιστα σε ποσοστό που αγγίζει το 56%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 16.000 εθελοντές, οι ασθενείς που λαμβάνουν καθημερινά στατίνες σε υψηλές δόσεις, προστατεύονται περισσότερο από την οστεοαρθρίτιδα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Μάλιστα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για τους ασθενείς που λάμβαναν στατίνες σε χαμηλές δόσεις, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος από ό,τι στα άτομα που δεν λάμβαναν καθόλου στατίνες!


Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη έρευνα επειδή πιστεύουν ότι η φλεγμονή παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην οστεοαρθρίτιδα από ό,τι θεωρούσαν μέχρι σήμερα.

Επίσης, ανακάλυψαν ότι οι παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο συνδέονται και με την οστεοαρθρίτιδα, γι’ αυτό και πολλές φορές εμφανίζονται ταυτοχρόνως.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of General and Internal Medicine και επισημαίνει ότι όλα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι η οστεοαρθρίτιδα δεν προκαλείται μόνο εξαιτίας της ηλικίας, γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία νέων φαρμάκων, που θα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στους ασθενείς.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ