2024-04-06 08:56:54
Φωτογραφία για Ανακλήθηκε σοκολάτα, λόγω τοξικής και επικίνδυνης για την υγεία ουσίας
Η Κρατική Επιθεώρηση της Δημοκρατίας της Κροατίας ενημερώνει τους καταναλωτές για την ανάκληση του προϊόντος Nestlé KIT KAT Mini 200g σε σακουλάκι (προϊόν βάφλας καλυμμένο με σοκολάτα γάλακτος), παρτίδα: 40580734, ημερομηνία λήξης: 01/2025 λόγω παρουσίας ορυκτελαίων. Η σοκολάτα παράγεται από τη Nestle Γερμανίας.

Όπως μεταδίδει το cibum.gr, το προϊόν δεν συμμορφώνεται με τον Κανονισμό 178/2002 σχετικά με τη θέσπιση των γενικών αρχών και προϋποθέσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη θέσπιση διαδικασιών στους τομείς της ασφάλειας των τροφίμων, αναφέρει η ανακοίνωση ανάκλησης.

Πληροφορίες Προϊόντος: Κατασκευαστής: Nestlé Deutschland AG, 60523 Frankfurt/Main, Germany

Διατίθεται στην αγορά από: Nestlé Adriatic d.o.o., Avenija Večeslava Holjevca 40, 10010 Ζάγκρεμπ Κροατία.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίπεδο μηδενικής ανοχής που να προστατεύει τους καταναλωτές από το ορυκτέλαιο στα τρόφιμα και η ΜΚΟ Foodwatch με ανοιχτή επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο για την Ασφάλεια Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη και όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες κάλεσε για δράση ώστε να θεσμοθετηθεί μηδενική ανοχή τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων ΜΟΑΗ.


Η φωτογραφία που συνοδεύει την ανακοίνωση ανάκλησης των Αρχών της Ουκρανίας

Σύμφωνα με την EFSA, οπιθανός αντίκτυπος του MOH στην ανθρώπινη υγεία ποικίλλει ευρέως. Η mosh, η οποία είναι γνωστό ότι συσσωρεύεται στο ήπαρ και το λεμφικό σύστημα, δεν παρουσιάζει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στα τρέχοντα επίπεδα διατροφικής έκθεσης. Ωστόσο ένας τύπος MOAH μπορεί να περιέχει γονιδιοτοξικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το DNA στα κύτταρα και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Για ουσίες όπως αυτές, δεν μπορεί να καθοριστεί ασφαλές επίπεδο.

Οι κανονισμοί της ΕΕ απαιτούν από τα κράτη μέλη να παρακολουθούν την παρουσία του MOH στα τρόφιμα σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Μόνιμη Επιτροπή της Ευρώπης για τα φυτά, τα ζώα, τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές δημοσίευσε μια κοινή δήλωση που καθορίζει συνιστώμενα όρια για την παρουσία αρωματικών υδρογονανθράκων ορυκτελαίων (MOAH) στα τρόφιμα με άμεση ισχύ. Ωστόσο, ενώ η επιτροπή έχει θέσει τα όρια και ζητά απόσυρση ή ανάκληση προϊόντων όταν τα προϊόντα διατροφής πάνω από αυτά τα όρια, δεν είναι νομικά δεσμευτικά και εναπόκειται στα κράτη μέλη να επιβάλουν τις νέες απαιτήσεις.

Οι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίου μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα με πολλούς τρόπους: μέσω της περιβαλλοντικής μόλυνσης, της χρήσης λιπαντικών για μηχανήματα, των μέσων απελευθέρωσης, των βοηθητικών μέσων επεξεργασίας, των πρόσθετων τροφίμων ή ζωοτροφών και της μετανάστευσης από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Φυτικά έλαιαΓαλακτοκομικά προϊόνταΠατατάκια, έτοιμα γεύματα/σαλάτεςΣιτηρά (και προϊόντα με βάση τα δημητριακά)Παιδικές τροφέςΌσπρια, ξηροί καρποί, ελαιούχοι σπόροι και μπαχαρικάΚονσερβοποιημένα ψάριαΣοκολάτα (και προϊόντα σοκολάτας)πηγή themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ