2013-05-29 14:17:03
Φωτογραφία για Πτώση Γκρίλο και Μπερλουσκόνι, μπροστά η Κεντροαριστερά
Κατακόρυφα μειώθηκαν τα ποσοστά του Κινήματος των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, όπως έδειξαν οι κάλπες των ιταλικών δημοτικών εκλογών, καθώς δεν κατάφερε να προκριθεί σε καμία από τις 16 πιο σημαντικές μονομαχίες που θα κριθούν στον δεύτερο γύρο στις 9 και 10 Ιουνίου.

Μεγάλη νικήτρια της κάλπης αναδείχθηκε η αποχή, η Κεντροαριστερά έρχεται πρώτη και στις 16 μεγαλύτερες πόλεις, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχασε έδαφος, ενώ το M5S είδε το ποσοστό του να μειώνεται κατά 50% σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Στη Ρώμη η αποχή έφτασε το 47,8%, ενώ σε εθνικό επίπεδο διαμορφώθηκε στο 39,5%. Οι προηγούμενες δημοτικές εκλογές, πριν πέντε χρόνια, είχαν διεξαχθεί μαζί με τις βουλευτικές, αυξάνοντας σημαντικά την συνολική προσέλευση.

Στη Ρώμη ο Ινιάτσιο Μαρίνο, υποψήφιος της κεντροαριστεράς, συγκεντρώνει ποσοστό 42,60%, ενώ ο κεντροδεξιός απερχόμενος δήμαρχος, Τζάνι Αλεμάνο, δεν ξεπερνά το 30,27%.


Ο υποψήφιος του M5S στην ιταλική πρωτεύουσα Μαρτσέλο Ντε Βίτο περιορίστηκε σε ένα 12,43% των ψήφων. Στον αυτόνομο νομό Βάλε Ντ' Αόστα, στα σύνορα με την Γαλλία, το κίνημα του Ιταλού ηθοποιού και πολιτικού από το 18% των βουλευτικών, πέφτει στο 6% των χθεσινών εκλογών.

Παρόμοια έιναι και η κατάσταση για την κεντροδεξιά, η οποία στη Ρώμη αλλά και σε πολλούς άλλους δήμους είδε τα ποσοστά της να μειώνονται.

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών φέρεται ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ο οποίος ανέφερε σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, ότι «η ψήφος αυτή δείχνει ότι οι Ιταλοί στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού και αποδυναμώνουν συγχρόνως την αντιπολίτευση του Γκρίλο».
elzoni.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ