2013-05-28 00:48:49
Φωτογραφία για Οι εφοπλιστές «βάζουν πλάτη» στην οικονομία
Δέσμευση των εφοπλιστών για στήριξη της ελληνικής οικονομίας - πολύ σοβαρή εξέλιξη

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Σε αναλυτική ενημέρωση των μελών της, αλλά και των μη εγγεγραμμένων σε αυτή επιχειρηματιών, προχώρησε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αναφορικά με την οικονομική συνεισφορά την οποία οικειοθελώς ανέλαβε να παράσχει στα δημόσια έσοδα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα μέλη της.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα Ευγενίδου το απόγευμα της Δευτέρας είναι η πρώτη από τις τρεις που έχει προγραμματίσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Η επόμενη θα γίνει την Τετάρτη και στη συνέχεια την ερχόμενη Δευτέρα για να μπορέσουν να ενημερωθούν και οι 800 περίπου Έλληνες εφοπλιστές για τις νέες επιβαρύνσεις που συμφώνησε το προεδρείο της Ένωσης με την κυβέρνηση.

Πρόκειται για φορολογικές επιβαρύνσεις οι οποίες είναι καρπός συμφωνίας των δύο πλευρών, καθώς ως γνωστόν το αφορολόγητο της ποντοπόρου προστατεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα.


Ειδικότερα, οι εφοπλιστές ενημερώθηκαν για τον διπλασιασμό της φορολόγησης των πλοίων που φέρουν την ελληνική σημαία (με βάση το μοντέλο του tonnage tax) για μια τριετία, αλλά και την υπαγωγή στο ίδιο καθεστώς και των πλοίων που φέρουν αλλοδαπή σημαία με την εξαίρεση όμως του ποσού που ούτως ή άλλως πληρώνουν ήδη στο νηολόγιο στο οποίο είναι εγγεγραμμένα.

Κύκλοι της Ακτής Μιαούλη υπολογίζουν ότι η πρόσθετη αυτή συνεισφορά στον κρατικό προϋπολογισμό από την εφοπλιστική κοινότητα προσεγγίζει το μισό δισ. ευρώ.

Με απλά λόγια, εάν κάποιος εφοπλιστής για καράβι του με ελληνική σημαία πλήρωνε μέχρι πέρυσι 10.000 ευρώ ετησίως για την επόμενη τριετία θα πληρώνει 20.000 ευρώ, εξηγούν στο Capital.gr επιχειρηματίες που ήταν παρόντες στην ενημέρωση.

Εφοπλιστής με καράβι υπό ξένη σημαία που μέχρι πέρσι δεν φορολογείτο θα πληρώνει τώρα για αντίστοιχου μεγέθους καράβι με το προηγούμενο παράδειγμα επίσης 20.000 ευρώ πλην του ποσού που καταβάλει ούτως ή άλλως στο ξένο νηολόγιο.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω επιβαρύνσεις για την ξένη σημαία περιελήφθησαν σε πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε νωρίτερα φέτος, πλην όμως κατέστη αυτό δυνατό μόνο με τη συναίνεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών δεδομένων των προβλέψεων του Συντάγματος.

Η δε αύξηση της φορολόγησης στην ελληνική σημαία είναι πρωτοβουλία της ΕΕΕ με τον στόχο για το ποσό που θα συγκεντρωθεί να έχει ήδη περιληφθεί στο τρίτο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών όπως και η ένωση Ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου (Ελληνική Επιτροπή Ναυτικής Συνεργασίας - Committee) είχαν δηλώσει από τα τέλη του καλοκαιριού στον πρωθυπουργό, αλλά και τον υπουργό Ναυτιλίας, την πρόθεση τους να συνεισφέρουν στην προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως το προεδρείο της Ένωσης που πραγματοποίησε την ενημέρωση  και συγκεκριμένα οι εφοπλιστές κ.κ. Χανδρής, Κανελλάκης, Βενιάμης και Λασκαρίδης  τόνισαν στους συναδέλφους τους ότι εάν κάποιος επιχειρηματίας δεν καταβάλει τα προβλεπόμενα, επικαλούμενος ενδεχομένως αντισυνταγματικότητα, η Ένωση θα γνωστοποιήσει σε όλους τους ομολόγους του, και κατ΄ επέκταση στην κοινή γνώμη, την ταυτότητα του.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις προκάλεσαν αίσθηση ακόμα και στους ψυχραιμότερους, αναφέρουν πηγές που ήταν παρούσες στην πρώτη αυτή συνάντηση.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση της Δευτέρα παρευρέθηκε η πρώτη από τις τρεις ομάδες που χωρίστηκαν με αλφαβητική σειρά.  I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ