2013-05-25 13:01:02
Φωτογραφία για Ελληνικό προσκλητήριο στους ultra rich ταξιδιώτες
 Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Ποιοι επενδύουν 5 δισ. ευρώ για να προσελκύσουν στη χώρα μας το διεθνές jet set που αντιπροσωπεύει το 25% των τουριστικών εσόδων

Στους τουρίστες με το παχύ πορτοφόλι και τους Ρώσους κροίσους που δεν αποχωρίζονται το γιοτ ή το ελικόπτερό τους προσανατολίζονται ολοένα και περισσότερο οι Έλληνες ξενοδόχοι, ιδίως όσοι είναι... νεοεισερχόμενοι στη συγκεκριμένη αγορά.

Και όχι άδικα, καθώς υπολογίζεται ότι ο τουρισμός πολυτελείας, αν και δεν ξεπερνά το 3%-5% των διεθνών τουριστικών αφίξεων, αντιπροσωπεύει ποσοστό άνω του 25% των εσόδων. Μάλιστα, βάσει μελετών, η κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι των υψηλής τουριστικής επιφάνειας τουριστών κυμαίνεται από 4.000 έως 8.000 ευρώ (41% ταξιδιωτών) και ξεπερνά τα 30.000 ευρώ (10% εύπορων τουριστών).

Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό τουριστικό προϊόν εγκαταλείπει αργά, αλλά σταθερά τα... βραχιολάκια και στρέφεται ολοένα και περισσότερο στο διεθνές jet set, στους κινηματογραφικούς αστέρες και τους αρχηγούς κρατών.


Πεντάστερη χλιδή

Το «χαρτί» του πολυτελούς τουρισμού παίζει ο Μίλτος Καμπουρίδης, επικεφαλής της Dolphin Capital, που εγκαινίασε πέρυσι το καλοκαίρι το πρώτο πεντάστερο, δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχείο της αλυσίδας Aman Resorts στην Ελλάδα, στον Άγιο Παντελεήμονα Ερμιόνης στην Πελοπόννησο.

Ο κ. Καμπουρίδης είχε γνωρίσει το 2000 στο Λονδίνο τον Adrian Zecha, ιδρυτή των Aman Resorts, με τον οποίο υλοποιούν σημαντικά projects εντός και εκτός Ελλάδας. Μάλιστα, το παλάτι της Aman στην Ερμιόνη είχε επισκεφθεί προ μηνών η διάσημη συγγραφέας Victoria Hislop, που έγραψε διθυραμβικές κριτικές στο «Vanity Fair». Το πρώτο αυτό έργο της Aman στην Ελλάδα και τρίτο στη Νότια Ευρώπη έχει προκύψει ύστερα από πολυετή έρευνα των ποιοτικών χαρακτηριστικών της περιοχής και δεν είναι τυχαίο ότι το διεθνές ενδιαφέρον για κρατήσεις για όλη τη σεζόν είναι έντονο. Και αυτό, παρότι σε ένα Aman Resort η κατώτερη τιμή δωματίου είναι της τάξης των 1.000 ευρώ και ξεπερνά τα 3.000 ευρώ για τις σουίτες. Η μονάδα, για την οποία έχουν επενδυθεί 150 εκατ. ευρώ, διαθέτει ελικοδρόμιο και 38 prive σουίτες, καθεμία με πισίνα, και αποτελεί τμήμα του συγκροτήματος The Porto Heli Collection, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου project θα υλοποιηθεί το πρώτο Chedi Resort της Ευρώπης, μια πρότυπη υπερπολυτελής μονάδα με 40 σουίτες, που θα βρίσκεται υπό τη διαχείριση της αλυσίδας GHM.

Παράλληλα, το θέρετρο της Μεσσηνίας Costa Navarino είναι από τις πρώτες τουριστικές αναπτύξεις που απευθύνονται, κατά βάση, στους τουρίστες που ψωνίζουν μόνον... Bulgari, Armani ή Louis Vuitton. Το spa, έκτασης 4.000 τ.μ., και τα δύο γήπεδα γκολφ, 18 οπών το καθένα, που διαχειρίζεται η παγκοσμίου φήμης Troon Golf, έχουν καταφέρει, μέχρι σήμερα, να προσελκύσουν τον Ίθαν Χοκ, τον Μπραντ Πιτ με την Αντζελίνα Τζολί, την πριγκίπισσα του Μαρόκου και τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Το συγκρότημα είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, συνδέεται με πτήσεις charter, ενώ διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Starwood, που έχει αναλάβει το management σε Ασία, Κεντρική και Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Στα σκαριά

Η Dolphin Capital σχεδιάζει την υλοποίηση της δεύτερης μονάδας Aman, στην περιοχή Βρόσκοπος της Τζιας. To project, αξίας 30 εκατ. ευρώ, θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, ξενοδοχεία πέντε αστέρων, τουριστικές βίλες, κέντρο θαλασσοθεραπείας και καταδυτικού τουρισμού.

Στο πρότυπο του «ultra rich» τουρισμού κινείται η τουριστική ανάπτυξη Atalanti Hills, που απαιτεί κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ, και η υλοποίηση της διευκολύνθηκε μετά την ψήφιση του νέου επενδυτικού νόμου. Το business plan της εταιρείας ανάπτυξης Lokros περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πέντε αστέρων, 5.000 κατοικιών, τη δημιουργία ακαδημίας και γηπέδων γκολφ, βοτανικού λόφου 700 στρεμμάτων, ιππικού κέντρου και θεματικού πάρκου.

Μετά την απόσυρση της προσφυγής στο ΣτΕ, αναμένεται η βρετανικών συμφερόντων Loyalward - Minoan Group να ξεκινήσει στη θέση Κάβο Σίδερο, στον Νομό Λασιθίου, την κατασκευή πέντε ξενοδοχείων (Ιτανός Γαία) συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών. Το project, που βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων, είναι προϋπολογισμού της τάξης των 270 εκατ. ευρώ και θα σχεδιαστεί με στόχο την προσέλκυση των εύπορων τουριστών. Η γειτνίασή του με το αεροδρόμιο της Σητείας, που φιλοξενεί πτήσεις charter και συνδέεται με το «Ελευθέριος Βενιζέλος», αποτελεί, σύμφωνα με τους επενδυτές, απαραίτητο συστατικό για την επιτυχημένη λειτουργία του θερέτρου.

Άλλη μία επένδυση στην Κρήτη, στη Χερσόνησο, σχεδιάζει ρωσοϊσραηλινή κοινοπραξία, που είναι διατεθειμένη να επενδύσει περίπου μισό δισ. ευρώ για την υλοποίηση resort για κροίσους, το οποίο θα περιλαμβάνει πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες, θεματικό πάρκο πολιτισμού, υδάτινο πάρκο και γήπεδο γκολφ. Και παρότι ο χώρος του project διαθέτει «ξεκάθαρες» χρήσεις γης και Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ), τα σχέδια φαίνεται να έχουν «κολλήσει» στην έλλειψη αδειοδότησης για τη λειτουργία καζίνο στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της μονάδας Αστήρ Παλάς βρίσκονται στο επίκεντρο του εγχειρήματος για ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού πολυτελείας, με τις παραθαλάσσιες καμπάνες του συγκροτήματος να αποτελούν διαχρονικά προορισμό για λίγους. Η μονάδα στον Λαιμό έχει αποτιμηθεί προς 150 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ποσό που θα κα-ταβάλει ο υποψήφιος επενδυτής αναμένεται να είναι πολλαπλάσιο.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 18ης Μαΐου

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ