2013-05-25 04:52:04
Φωτογραφία για Ακης: Η παρουσία μου δεν είναι απαραίτητη
Την απόφασή του να αποχωρήσει από τη δίκη του μέχρι να κληθούν να καταθέσουν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της επίμαχης περιόδου, ανακοίνωσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός, απευθυνόμενος στο δικαστήριο, «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν μιλήσουμε με τους ανθρώπους που αποφάσισαν (σ.σ. την αγορά των όπλων) πολιτικούς και στρατιωτικούς. Αν δεν συζητήσουμε με τους ανθρώπους αυτούς δεν θα φανεί η αλήθεια». Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε το κατηγορητήριο «πλαστό και κατασκευασμένο στη Βουλή», ενώ όπως είπε, από το 2010 βιώνει μία σκευωρία, τονίζοντας: «Έζησα στο κοινοβούλιο μία μεθοδευμένη συμπαιγνία των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να κουκουλώσουν την αλήθεια».

Ο Ά. Τσοχατζόπουλος, ανέφερε ότι αισθάνεται πως υπάρχουν δυνάμεις που μεθοδεύουν και επηρεάζουν την εξέλιξη και κατηγόρησε εκ νέου το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε ένα ΠΑΣΟΚ, που στο τέλος της ζωής του έφτασε σε εκφυλισμό και διάλυση, για να αντιμετωπίσει εσωκομματικά προβλήματα, κατέφυγε σε απαράδεκτες διαδικασίες εξόντωσης εσωκομματικών αντιπάλων».


Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε σε προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο ίδιος, η γυναίκα του, το παιδί του και άλλοι συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση και κατέληξε λέγοντας: «Η παρουσία μου εδώ πέρα αν είναι σε ρόλο θεατή δεν είναι αναγκαία». Ανέφερε ότι θα επανέλθει στην αίθουσα όταν και εφόσον το δικαστήριο καλέσει τους ανθρώπους που αποφάσισαν τις επίμαχες προμήθειες. «Στο μεσοδιάστημα θα μου επιτρέψετε να απόσχω και μην το θεωρήσετε αυτό ως περιφρόνηση του δικαστηρίου σας, αλλά ως διαμαρτυρία. Δεν έχω άλλον τρόπο».

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χρήστος Κατσιάνης επισήμανε στον κατηγορούμενο ότι στόχος του δικαστηρίου είναι η ανεύρεση της αλήθειας που είναι και η ουσία της δίκης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, απάντησε ότι θα επανέλθει όταν κληθεί το ΚΥΣΕΑ για να ακούσει τον κ. Κατσιάνη να του απαντά: «Εμείς δεν αποκλείσαμε το ΚΥΣΕΑ, αδημονείτε κ. Τσοχατζόπουλε».

Στο μεταξύ, ο συγκατηγορούμενος, πρώην στενός συνεργάτης, του Άκη Τσοχατζόπουλου Νίκος Ζήγρας, υπέβαλε μέσω του συνηγόρου του αίτημα στο δικαστήριο, προκειμένου να κληθεί να καταθέσει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Ζήγρας, έχει υποστηρίξει ενώπιον του ανακριτή ότι ο Κύπριος πρώην υπουργός είχε διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε μεταφορές παράνομων χρημάτων για λογαριασμό του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Τέλος, ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη, Αλέξης Κούγιας, ανακοίνωσε στο δικαστήριο ότι η εντολέας του πρόκειται να εισαχθεί τη Δευτέρα το πρωί στο νοσοκομείο "Άγιος Σάββας".

Τη διαδρομή του χρήματος περιέγραψε ο λογιστής του Τσοχατζόπουλου

Τη ροή των χρημάτων που αποδίδονται σε παράνομες αμοιβές για εξοπλιστικά προγράμματα ξεκίνησε να περιγράφει ο εφοριακός υπάλληλος Παναγιώτης Βλάχος. Ο μάρτυρας, που χρησιμοποιήθηκε ως σύμβουλος από τον ανακριτή της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου, είπε στο δικαστήριο ότι υπέβαλε πόρισμα στην ανάκριση για τα οικονομικά στοιχεία τής πρώην συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου και της κόρης του, Αρετής και ότι «έχει συνολική άποψη» για όλη τη δικογραφία.

Στο δικαστήριο προκλήθηκε ένταση και αντιδράσεις της υπεράσπισης, όταν ο μάρτυρας είπε ότι θέλει να ξεκινήσει την κατάθεσή του με τη ροή του «μαύρου χρήματος». Ο συνήγορος υπεράσπισης της Βίκυς Σταμάτη υπέβαλε ένσταση για τον μάρτυρα, υποστηρίζοντας ότι έχει την ιδιότητα του πραγματογνώμονα και όχι του ειδικού επιστήμονα και, επομένως, δεν μπορεί να καταθέσει. Με την ένσταση συντάχθηκαν και άλλοι συνήγοροι υπεράσπισης, οι οποίοι νωρίτερα αμφισβήτησαν επίσης τη δυνατότητά του να καταθέσει για το σύνολο των στοιχείων, ενώ ο πρόεδρος, σχολιάζοντας τη φράση του μάρτυρα «πορεία μαύρου χρήματος» του είπε: «Κάνετε χαρακτηρισμούς για "μαύρο χρήμα", έχετε τέτοιο αποτέλεσμα; Γιατί εμείς το ψάχνουμε, εδώ. Να μας τα πείτε χωρίς χρώματα».

Οι δύο εισαγγελείς ζήτησαν την απόρριψη της ένστασης, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει. Λίγη ώρα πριν, ο εφοριακός, στην κατάθεση του, ανέφερε ότι τα επίδικα ποσά έχουν ως αφετηρία τις εταιρίες ANTEY, που σχετίζεται με τα TORM1 και Ferrostaal, που αφορά τα υποβρύχια.

Μέσω αυτών των εταιριών, όπως κατέθεσε ο κ. Βλάχος εμβάστηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά στις εξωχώριες εταιρείες, που κατά το κατηγορητήριο συνδέονται με τον πρώην υπουργό, μέσω του Νίκου Ζήγρα.

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι τα ακίνητα της Κόμνα Τράκα, της Κηφισίας, αλλά και της Ακρόπολης αγοράστηκαν από την Torcaso, με ποσό 6,7 εκατ. δολάρια, που μέσω της ΝΤΡΟΥΜΙΛΑΝ κατέληξαν στον Νίκο Ζήγρα. Επίσης, κατά τον εφοριακό υπάλληλο, η κατηγορούμενη Αρετή Τσοχατζοπούλου δεν δικαιολογεί, με τα οικονομικά στοιχεία που διαθέτει, τις αγοραπωλησίες των ακινήτων στο Κολωνάκι και στην Κυψέλη. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ