2013-05-25 03:21:03
Φωτογραφία για Ρωσική ικανοποίηση για τη στάση της Βορείου Κορέας
Βορειοκορεάτης απεσταλμένος δήλωσε σήμερα στον πρόεδρο της Κίνας ότι η χώρα του προτίθεται να κάνει θετικά βήματα για να... διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο, στα οποία περιλαμβάνεται μια επιστροφή της στις συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις, την ώρα που η Κίνα εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για να επιστρέψει η Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο ο Τσόε Ριονγκ-Χάε, ειδικός απεσταλμένος του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν, δεν έκανε καμία πρόταση για την εγκατάλειψη από την Πιονγκγιάνγκ του πυρηνικού της προγράμματος. Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα προς την αποπυρηνικοποίησή της προτού μπορέσει να υπάρξει ένας διάλογος.

Ο Τσόε συναντήθηκε με Κινέζους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στην πιο υψηλόβαθμη επίσκεψη που πραγματοποιεί αξιωματούχος της Πιονγκγιάνγκ σε περίοδο περίπου έξι μηνών.


Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Τσόε επέδωσε μια χειρόγραφη επιστολή του Κιμ στον Σι, χωρίς να διευκρινίσουν ωστόσο σχετικά με το περιεχόμενό της.

«Η Βόρεια Κορέα προτίθεται να καταβάλει κοινές προσπάθειες με όλες τις πλευρές για να επιλυθούν καταλλήλως σχετικά ζητήματα μέσω ενός πολυμερούς διαλόγου και διαβουλεύσεων, όπως οι εξαμερείς συνομιλίες, και να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην χερσόνησο», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο τις δηλώσεις που έκανε ο Τσόε στον Σι.

«Γι' αυτόν τον σκοπό, η Βόρεια Κορέα προτίθεται να αναλάβει θετική δράση», πρόσθεσε ο Τσόε.

Ο Σι δήλωσε στον Τσόε ότι η αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου αποτελεί μια προσδοκία όλων των λαών και μια αναπόφευκτη κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι όλα τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται μέσω των συνομιλιών.

«Η Κίνα ελπίζει όλες οι πλευρές να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, να προωθήσουν την άμβλυνση των εντάσεων, να ξαναρχίσουν την διαδικασία των εξαμερών συνομιλιών και να κάνουν αδιάκοπες προσπάθειες (...) για μια μακροχρόνια ειρήνη και σταθερότητα», σημείωσε επίσης ο Σι.

Η Κίνα έχει καλέσει επανειλημμένως την Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις, στις οποίες μετέχουν η Βόρεια και η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες έχουν στόχο την αποπυρηνικοποίησή της.

Η Ρωσία χαιρέτισε σήμερα την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι προτίθεται να επιστρέψει στις συνομιλίες αυτές, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ επικαλούμενο τον Γκριγκόρι Λογκβίνοφ, ειδικό απεσταλμένο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ εξέφρασε την πρόθεσή της και την επιθυμία της να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (...) αξίζει μια θετική αποτίμηση», σημείωσε ο Λογκβίνοφ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ