2012-04-04 14:18:41
Φωτογραφία για “Xωρίς κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών δε πρόκειται να λυθεί το μεταναστευτικό”
Απόσπασμα από την συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή στο real.gr και το δημοσιογράφο Β. Σκουρή

Και για τους λαθρομετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, ακόμα και σύντροφοί σας, σας επιρρίπτουν τις ευθύνες;

Θα το ξαναπώ. Γύρω από το μεταναστευτικό ορισμένοι οργανώνουν τις πολιτικές τους καριέρες, και την πολιτική τους επιβίωση. Κι αναφέρομαι σε κόμματα και σε πρόσωπα. Όταν ανέλαβα εγώ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν υπήρχε. υπηρεσία ασύλου, δεν υπήρχε υπηρεσία κέντρων κράτησης και πρώτης υποδοχής.

Ας σταματήσει επιτέλους η υποκρισία. Παρέλαβα το Υπουργείο το Σεπτέμβριο του 2010 σε μια ταραγμένη εποχή, μαζί με 47.000 αιτήσεις μεταναστών για άσυλο, εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες στη χώρα, με προβληματική φύλαξη των συνόρων και ένα τηλεγράφημα του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2010 είχε αρχίσει η συζήτηση για το ενδεχόμενο αποβολής της χώρας από το Schengen. Και την ίδια στιγμή η Τρόικα να απαιτεί μείωση των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ πέρα από το μεταναστευτικό η εγκληματικότητα βρισκόταν στο κόκκινο και ο κόσμος οργισμένος στους δρόμους σε δύο και τρεις διαδηλώσεις κάθε μέρα.


Τον Ιανουάριο του 2011 ψηφίσαμε στη Βουλή το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο που είναι το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη.

Τις τελευταίες ημέρες μιλούν τα μέσα ενημέρωσης για την παράνομη μετανάστευση σαν να ανακάλυψαν τώρα τον τροχό. Επιχειρήσεις ελέγχου στο κέντρο της Αθήνας για τους παράνομους μετανάστες γίνονται σχεδόν καθημερινά τον τελευταίο ένα χρόνο. Και ανακοινώνονται καθημερινά με λεπτομέρειες. Τώρα το ανακάλυψαν;

Υποστηρίζω αυτή την πολιτική που υλοποιεί η Αστυνομία καθημερινά με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο από τον Απρίλιο του 2011.

Επιμένω, χωρίς κέντρα πρώτης υποδοχής και κράτησης παράνομων μεταναστών δεν πρόκειται να λυθεί το μεταναστευτικό. Το έχω τονίσει επανειλημμένα. Όμως, με τις προδιαγραφές που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο που έχουμε περάσει από τη Βουλή. Εάν προχωρήσουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς ανθρώπινες συνθήκες κράτησης οι αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας θα είναι μεγάλες Τελικά είχατε ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη μια διαφορετική αντίληψη από τους προκατόχους σας. Πώς τα πολιτικά προβλήματα δεν επιλύονται με την αστυνομία;

Αρνούμαι τη λογική του αστυνομικού κράτους. Και αυτό το ξεκαθάρισα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το κράτος είναι ισχυρό όταν διοργανώνει τη λειτουργία της κοινωνίας μέσα από την άμβλυνση των αντιθέσεων. Όχι με την όξυνση , τη σύγκρουση και τον αυταρχισμό. Γνωρίζω ότι αυτή είναι μια επίπονη προσπάθεια. Αλλά δεν επέλεξα τον εύκολο δρόμο. Δεν υπέκυψα στον πειρασμό μιας εύκολης και αναποτελεσματικής κατασταλτικής πολιτικής, προς δημιουργία εντυπωσιασμού και άγραν ψηφοφόρων.

Επέμενα στην αναγνώριση της ανθρώπινης ζωής ως υπέρτατο έννομο αγαθό.

Οι επιπτώσεις του αστυνομικού κράτους στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία θα ήταν σοβαρότατες. Σήμερα θα μιλούσαμε για μια άλλη Ελλάδα. Πιστεύω αντίθετα ότι χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία, κοινωνικός διάλογος, συνεννόηση, συναίνεση. Η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές, η κοινωνική ειρήνη και ενότητα του λαού κρέμεται από μία κλωστή.
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ