2013-05-17 09:58:24
Φωτογραφία για Επενδύσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα
Του  Αθανάσιου Έλλις

Ο Κινέζος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επισήμως στον κ. Σαμαρά το ενδιαφέρον του Πεκίνου για επενδύσεις. Υπεγράφησαν Μνημόνια Συνεργασίας.

Σε ένα επιβλητικό σκηνικό και με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκε χθες στο Πεκίνο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Κινέζος ομόλογός του Λι Κετσιάνγκ ο οποίος εμφανίσθηκε πολύ καλά ενημερωμένος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση στην ελληνική αποστολή, καθώς επιβεβαίωσε το κινεζικό ενδιαφέρον για την επέκταση της Cosco στον Πειραιά, και επισημοποίησε την προοπτική επενδύσεων στους σιδηροδρόμους, σε περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας, καθώς και στο «Ελ. Βενιζέλος».

Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε η εμβάθυνση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, με έμφαση στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά και των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα
. Ο κ. Λι εξέφρασε την προσδοκία ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών να φθάσει μέχρι το 2015 στα 8 δισ. δολάρια και κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια για εξαγωγές από την Ελλάδα προς την Κίνα, σε πολλούς τομείς, μεταξύ αυτών στα φάρμακα, στο λάδι και στα μάρμαρα. Οι δύο πλευρές συζήτησαν συγκεκριμένα πεδία πιθανής συνεργασίας, για τα οποία εκφράζεται κινεζικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον, στο πλαίσιο της διαφαινόμενης επιθυμίας του Πεκίνου να αξιοποιήσει την Ελλάδα ως «πύλη εισόδου» των ασιατικών προϊόντων προς την ευρωπαϊκή αγορά. Στην κορυφή της λίστας, η επέκταση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το ενδεχόμενο να επενδύσουν οι Κινέζοι, διεκδικώντας την πλειοψηφία των μετοχών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», στους σιδηροδρόμους, και σε περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.

Το κλίμα, ιδιαίτερα στην κατ’ ιδίαν 45λεπτη συνάντηση των δύο ηγετών κατά το γεύμα εργασίας, ήταν πολύ θερμό, με τους κ. Σαμαρά και Λι να εκφράζουν εκατέρωθεν ευχαριστίες, ο πρώτος για την υποστηρικτική στάση που έχει τηρήσει το Πεκίνο και ο δεύτερος για τη βοήθεια που προσέφερε η Αθήνα για την εκκένωση Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη, όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες πριν από δύο χρόνια. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε η έκφραση της κοινής επιθυμίας για αύξηση της διδασκαλίας ελληνικών και κινεζικών στις δύο χώρες. Ο κ. Σαμαράς προσκάλεσε τον κ. Λι να επισκεφθεί την Ελλάδα για διακοπές, ενώ σήμερα, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, θα του επιδώσει πρόσκληση του κ. Κάρολου Παπούλια να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα. Πέραν των διμερών σχέσεων εξετάσθηκαν σε βάθος και αυτές μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας, όπου η Ελλάδα, με αφετηρία την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας τον Ιανουάριο του 2014, διεμήνυσε την πρόθεσή της να εργασθεί για την προώθηση της συνεργασίας και την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν.

Διμερείς συμφωνίες

Εκτός της συνάντησης με τον κ. Λι, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε επίσης σειρά επαφών με επικεφαλής κινεζικών επιχειρηματικών κολοσσών, ενώ υπεγράφησαν αρκετές διμερείς συμφωνίες. Ο υπ. Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, στο πλαίσιο του οποίου η εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. Επιπλέον, εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.

Ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με την εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η εταιρεία είναι εκ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως. Εχει πελατειακή βάση με περισσότερους από 500 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως και έχει παρουσία σε 140 και πλέον χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών. Συμφωνητικό Συνεργασίας με την China Development Bank, υπέγραψε επίσης ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece, Στέφανος Ησαΐας, με στόχο τη συνεργασία σε τομείς προτεραιότητας, όπως, τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους.
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έρχεται σκόνη από την Aφρική
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έρχεται σκόνη από την Aφρική
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ