2013-05-15 18:42:04
Φωτογραφία για Ερώτηση Ε. Ράπτη με θέμα: «Μάθημα για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση στα σχολεία της χώρας»
από το Γραφείο Τύπου

Στο πλαίσιο των εργασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου η Βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κα Έλενα Ράπτη κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού... με θέμα «Μάθημα για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση στα σχολεία της χώρας».

Η κα Έλενα Ράπτη ανέφερε ότι το θέμα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης έχει μια πολύ κρίσιμη κοινωνική διάσταση και ότι η χώρα μας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό, κάτι που αποδεικνύεται και από τις αυστηρές διατάξεις στη νομοθεσία της αλλά και από την επικύρωση και εφαρμογή όλων των σχετικών διεθνών συνθηκών. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια δυναμική επικοινωνίας του ζητήματος ευρύτερα στην κοινωνία και στο σημαντικό ρόλο του Υπουργείου Παιδείας στο συγκεκριμένο εγχείρημα, καθώς το σχολείο είναι για τα παιδιά ο φυσικός χώρος της γνώσης και της ενημέρωσης.

Η κ. Ράπτη επισήμανε πως είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια σταθερή πηγή σχολικής ενημέρωσης για το συγκεκριμένο θέμα στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης και ότι απαιτείται παράλληλα η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ο εμπλουτισμός του υπό διδασκαλία εκπαιδευτικού υλικού. Ενημέρωσε πως υπάρχει ήδη το μεταφρασμένο έντυπο και οπτικό υλικό του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, το οποίο μπορεί να προστεθεί στο υπόλοιπο επιμορφωτικό υλικών των εκπαιδευτικών.

Τέλος, η κ. Ράπτη σημείωσε πως αυτό που φαίνεται να απομένει είναι η πολιτική απόφαση για την εισαγωγή του σχετικού μαθήματος στην ευέλικτη ζώνη του σχολικού προγράμματος, θυμίζοντας παράλληλα και το νόμο 3727/08, με τον οποίο επικυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης, που προβλέπει πως «Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εισάγονται προγράμματα ενημέρωσης των παιδιών για τους κινδύνους γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης και για τα ενδεικνυόμενα μέσα προστασίας σε συνεργασία με τους γονείς των παιδιών, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξής τους και όπου αυτό είναι πρόσφορο. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης αυτής.»

Η κα Έλενα Ράπτη ρωτά τον Υπουργό αν συμμερίζεται την άποψη πως το σχολείο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εξαιρετικό και ελεγχόμενο ως προς την ακρίβεια της πληροφορίας μέσο ενημέρωσης των παιδιών για το θέμα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, αν θα μπορούσε να ενταχθεί ένα μάθημα για τον κίνδυνο της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο πρόγραμμα της ευέλικτης ζώνης των δημοτικών σχολείων της χώρας και να γίνουν οι απαραίτητες επιμορφώσεις των δασκάλων που θα το διδάξουν καθώς και, στην περίπτωση που τον βρίσκει σύμφωνο αυτή η πρόταση, αν θα μπορούσαν να συζητήσουν άμεσα ένα σχέδιο οργάνωσης και ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της.

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ : «Μάθημα για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση στα σχολεία της χώρας»

Κύριε Υπουργέ,

Το θέμα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης έχει μια πολύ κρίσιμη κοινωνική διάσταση. Το Συμβούλιο της Ευρώπης με κάθε διαθέσιμο θεσμικό μέσο, κοινοβουλευτικές συνελεύσεις, ομάδες εργασίας και ειδικές επιτροπές, διεθνείς συνθήκες και πρωτόκολλα αλλά και πρωτοβουλίες πανευρωπαϊκής κλίμακας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας για εκατομμύρια παιδιά.

Η χώρα μας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό, κάτι που αποδεικνύεται και από τις αυστηρές διατάξεις στη νομοθεσία της αλλά και από την επικύρωση και εφαρμογή όλων των σχετικών διεθνών συνθηκών. Έχοντας ένα ικανοποιητικό πλαίσιο προστασίας, είναι πλέον σημαντικό να δημιουργήσουμε μια δυναμική επικοινωνίας του ζητήματος ευρύτερα στην κοινωνία. Αυτό συμβαίνει ήδη και θα εξελίσσεται διαρκώς μέσω μιας εκστρατείας ενημέρωσης με ποικίλες δράσεις και πολλούς εμπλεκόμενους φορείς. Σημαντικό όμως ρόλο σε όλο αυτό το εγχείρημα έχει το Υπουργείο Παιδείας. Μιλάμε για παιδιά και το σχολείο είναι για αυτά ο φυσικός χώρος της γνώσης και της ενημέρωσης.

Είναι κατά την εκτίμησή μου σημαντικό λοιπόν, να δημιουργήσουμε μια σταθερή πηγή σχολικής ενημέρωσης για το συγκεκριμένο θέμα. Γνωρίζω πως στο δημοτικό σχολείο υπάρχει το μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης, 1 ώρα εντός του σχολικού εξαώρου, 3-4 φορές την εβδομάδα. Γνωρίζω επίσης πως τη θεματική αυτής της δράσης την ορίζει το υπουργείο σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων, ενώ απαιτείται παράλληλα η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ο εμπλουτισμός του υπό διδασκαλία εκπαιδευτικού υλικού. Θεωρώντας πως υπάρχει η σωρευμένη εμπειρία, οι υποδομές και η οργάνωση επιμόρφωσης των δασκάλων, σας ενημερώνω πως υπάρχει ήδη το μεταφρασμένο έντυπο και οπτικό υλικό του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, το οποίο μπορεί να προστεθεί στο υπόλοιπο επιμορφωτικό υλικών των εκπαιδευτικών. Αυτό που φαίνεται να απομένει είναι η πολιτική σας απόφαση για την εισαγωγή του θέματος αυτού, ως μαθήματος στην ευέλικτη ζώνη του σχολικού προγράμματος.

Θα ήθελα επίσης να σας θυμίσω πως στο νόμο 3727/08, με τον οποίο επικυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης, προβλέπεται στο «Άρθρο 2» πως, «Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εισάγονται προγράμματα ενημέρωσης των παιδιών για τους κινδύνους γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης και για τα ενδεικνυόμενα μέσα προστασίας σε συνεργασία με τους γονείς των παιδιών, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξής τους και όπου αυτό είναι πρόσφορο. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης αυτής.»

Κατόπιν όλων των παραπάνω,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Συμμερίζεστε την άποψη πως το σχολείο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εξαιρετικό και ελεγχόμενο ως προς την ακρίβεια της πληροφορίας μέσο ενημέρωσης των παιδιών για το θέμα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης;

2. Θα μπορούσε να ενταχθεί ένα μάθημα για τον κίνδυνο της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο πρόγραμμα της ευέλικτης ζώνης των δημοτικών σχολείων της χώρας και να γίνουν οι απαραίτητες επιμορφώσεις των δασκάλων που θα το διδάξουν;

3. Αν σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η πρόταση, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε άμεσα ένα σχέδιο οργάνωσης και ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της;

Θεσσαλονίκη, 13 Μαΐου 2013

Αριθμός πρωτοκόλλου: 10469

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Έλενα Ράπτη
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ