2013-05-15 12:15:03
Φωτογραφία για Τρέχει προς την έξοδο από την εξυγίανση
Σημαντικά βήματα για την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης σημειώνονται τις τελευταίες ώρες τόσο στο θέμα του εκτελεστικού διευθυντή της τράπεζας όσο και με την ολοκλήρωση του προκαταρκτικού ισολογισμού της.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του προκαταρκτικού ισολογισμού της τράπεζας ενδεχομένως να τύχουν αναθεώρησης καθώς θα τεθούν υπό νέα αξιολόγησης από ανεξάρτητο οίκο.

Η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει είτε από την KPMG είτε από το οίκο Oliver Wyman.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας ανέρχεται στα €38,3 δις, το συνολικό παθητικό στα €34,7 δις και τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα €3,5 δις.

Τα ίδια κεφάλαια προκύπτουν από τη μετατροπή ανασφάλιστων καταθέσεων €3,1 δις, την έκδοση μετοχών αξίας €727 εκατ. στην «κακή» Λαϊκή Τράπεζα, τον υπολογισμό προηγούμενων κεφαλαίων €2,8 δις και ζημιών €3,2 δις.


Η έκδοση μετοχών στην «κακή» Λαϊκή θα την καταστήσει τον μεγαλύτερο μέτοχο στην Τράπεζα Κύπρου, με ποσοστό που, με τα σημερινά δεδομένα, θα φθάνει περίπου το 20%.

Με βάση τον ισολογισμό, ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (core tier 1) ανέρχεται στο 13% αλλά αυτό περιλαμβάνει και καταθέσεις που επηρεάζονται από δικαστικά διατάγματα κατά της μετατροπής των καταθέσεων. Χωρίς τις καταθέσεις το core tier 1 μειώνεται κοντά στο 12%.

Αν και ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων δίνει στην Τράπεζα Κύπρου τη δυνατότητα απορρόφησης σημαντικών ζημιών από επισφαλή δάνεια τα επόμενα χρόνια, η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι ο δείκτης αυτός θα πρέπει να αυξηθεί κοντά στα επίπεδα του 15% ή περισσότερο.

Αυτό θα γίνει με τη μετατροπή επιπρόσθετου ποσού ανασφάλιστων καταθέσεων που, με βάση τα διατάγματα που εκδόθηκαν, μπορεί να φθάσει και το 22,5%.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ