2013-05-15 11:35:56
Φωτογραφία για Δυτική Eλλάδα: Σε έξαρση καρκίνος και άσθμα
Η επιστήμη καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει 85 ασθένειες, οι οποίες συνδέονται με περιβαλλοντικούς παράγοντες που διαμόρφωσε η καταστροφική συμπεριφορά του ανθρώπου, με θύματα κυρίως τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους. Η επιστημονική κοινότητα επιχειρεί την ευαισθητοποίηση των πολιτών, επισημαίνοντας ότι ένα υγιές περιβάλλον γεννά λιγότερες ασθένειες.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ομιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ» Νομού Αχαΐας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη στήριξη της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος διοργανώνει σήμερα στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ, ιατροκοινωνική εκδήλωση με θέμα «Καλύτερο Περιβάλλον, Λιγότερες Ασθένειες».

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, που δεν αφορούν μόνον το φυσικό περιβάλλον αλλά και το οικιακό και το εργασιακό, ευθύνονται για το ένα τέταρτο της εμφάνισης ασθενειών στον παγκόσμιο πληθυσμό, για το ένα τρίτο των ασθενειών σε μικρά παιδιά και για τέσσερα εκατομμύρια θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών ετησίως.


Πρόκειται για επισημάνσεις που έγιναν χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, αντιπρόεδρο του συμβουλίου διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπο Γώγο και τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής, Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολο Βανταράκη.

«Εκτός από το γενετικό υλικό που έχει ο καθένας μας και την προδιάθεση για την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, αυξημένο παράγοντα κινδύνου αποτελεί και το περιβάλλον. Η ισορροπία ανάμεσα στη νόσο και στην υγεία είναι πολύ ευαίσθητη και ο ρόλος του περιβάλλοντος στη θραύση αυτή της ισορροπίας είναι καθοριστικός» ανέφερε ο κ. Γώγος.

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Βανταράκης, και τα οποία στηρίζονται σε εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι ενδεικτικά: «Από τις 102 σημαντικότερες ασθένειες οι 85 σχετίζονται με το περιβάλλον. Επίσης, το 23% των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο σχετίζονται με το περιβάλλον».

της Μαρίνας Ριζογιάννη-εφημερίδα Πελοπόννησος
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ