2013-05-13 20:42:04
Φωτογραφία για «Αναγκαίες οι διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία»
Συνέντευξη με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νικόλαο Οικονομίδη.

Ένα δικό της εμπεριστατωμένο πρόγραμμα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία χρειάζεται η Ελλάδα ώστε να βγει από την κρίση υποστήριξε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νίκος Οικονομίδης.

Οι διαρθρωτικές αυτές αλλαγές πρέπει να ακολουθηθούν ανεξάρτητα από τα μνημόνια και είναι κάτι στο οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να αποτυγχάνουν από το 2009. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο καθηγητής, η Ελλάδα έχει όντως κατορθώσει να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

«Ο τομέας των δημοσιονομικών είναι ίσως ο μόνος τομέας που έχει πάει καλά στην Ελλάδα. Η χώρα έχει καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα και να βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα πλεόνασμα, αν εξαιρέσουμε τους στόχους και τις επενδύσεις. Εκεί που το ελληνικό κράτος έχει αποτύχει, είναι ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές: ανοίγοντας, τα κλειστά επαγγέλματα, κάνοντας πραγματικές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, και αναδιαμορφώνοντας την αγορά εργασίας. Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις το ελληνικό κράτος έχει ουσιαστικά αποτύχει».


Η αλλαγή του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας είναι προτεραιότητα για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ο καθηγητής Νίκος Οικονομίδης, προτείνει την άμεση και ριζική αναδιάρθρωση του.

«Το φορολογικό σύστημα της χώρας πρέπει να αλλαξει εκ βάθρων. Δηλαδή, πρέπει να δημιουργηθεί ένας καινούριος μηχανισμός, σε κάποιο επίπεδο ανεξάρτητος από την πολιτική ηγεσία. Ο μηχανισμός αυτός δεν θα πρέπει να ελέγχεται από την πολιτική ηγεσία, και θα πρέπει να έχει τα δικά του δικαστήρια τα οποία θα λειτουργούν πολύ πιο γρήγορα από τα κανονικά δικαστήρια στην Ελλάδα. Γιατί πιστεύω ότι το παρόν σύστημα έχει πάψει να λειτουργεί και δεν έχει δυνατότητες να φτιαχτεί».

Σχετικά με τον τομέα της εργασίας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νίκος Οικονομίδης, επισημάνει, ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί το μεγάλο αδιέξοδο της χώρας, που είναι η ανεργία, είναι η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι για το οποίο η χώρα πρέπει να εργαστεί σκληρά σε πολιτικό επίπεδο, καθώς οι πρώτες επενδύσεις θα πρέπει να είναι κρατικές και διακρατικές, παρά ιδιωτικές.

«Σε κάποιο βαθμό πρέπει αυτές οι επενδύσεις να είναι κρατικές και διακρατικές, γιατί πριν έρθουν οι ιδιώτες να επενδύσουν στην Ελλάδα, πρέπει το ελληνικό κράτος να επενδύσει το ίδιο στην ελληνική οικονομία. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της κρίσης είναι ότι από το 2009 μέχρι τώρα το ελληνικό κράτος έχει σταματήσει να κάνει δημόσιες επενδύσεις. Το ελληνικό κράτος πρέπει να ξεκινήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να συνάψει συμφωνίες με άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και διεθνώς, και μέσω αυτών των επενδύσεων να φέρει κρατικά χρήματα από άλλες χώρες στην Ελλάδα. Αν οι ιδιώτες δούνε για παράδειγμα ότι η Γερμανία επενδύει μαζί με την Ελλάδα στην Ελλάδα, ή ότι η Αμερική επενδύει μαζί με την Ελλάδα στην Ελλάδα, θα πουν γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς…είναι ίσως ευκαιρία τώρα…Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι πολλές εταιρείες σκέπτονται την Ελλάδα ως τόπο για να επενδύσουν. Ωστόσο, οι ιδιώτες αυτοί περιμένουν τη στιγμή που θα είναι βέβαιοι ότι τα πράγματα δεν θα επιδεινωθούν περισσότερο. Αν ξεκινήσουν αυτές οι διακρατικές επενδύσεις, πολλοί ιδιώτες θα βιαστούν να επενδύσουν στην Ελλάδα και μάλιστα θα αναγκαστούν να βιαστούν ώστε να μη «χάσουν το τρένο»».

Σύμφωνα με τον καθηγητή η χώρα δεν θα βρίσκονταν στην σημερινή κατάσταση αν το 2009 η Κυβέρνηση Παπανδρέου, είχε καταλήξει σε μία άλλου τύπου διαπραγμάτευση

«Αν από την πρώτη στιγμή, από την κυβέρνηση Παπανδρέου δηλαδή, η Ελλάδα είχε παρουσιάσει στους πιστωτές της το δικό της εμπεριστατωμένο πρόγραμμα με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η Ελλάδα δε θα βρίσκονταν να κάνει αποκλειστικά ότι της υπαγορεύει η Τρόικα, χωρίς την εξειδίκευση του προγράμματος που θα μπορούσε να γίνει καλύτερα από την ελληνική πλευρά.»

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης Νίκος Οικονομίδης, αν η Ελλάδα εφαρμόσει πιστά το δικό της πρόγραμμα, μπορεί να βγει από το μνημόνιο μέχρι το 2015.
m.gr.voanews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Καρτέλ και στην υγεία
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Καρτέλ και στην υγεία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ