2013-05-13 17:51:03
Φωτογραφία για Αναβλήθηκε για αύριο η δίκη του μεγαλύτερου τοκογλυφικού κυκλώματος που δρούσε στη Β. Ελλάδα
Αναβολή για αύριο στις 9:30 το πρωί πήρε η πολύκροτη δίκη των κατηγορούμενων μελών του τοκογλυφικού κυκλώματος που φέρεται να είχε ως επικεφαλής τον επιχειρηματία Μάρκο Καραμπέρη.

Αν και η έναρξη της δίκης είχε οριστεί για σήμερα 13 Μαΐου, τελικά αποφασίστηκε να αναβληθεί λόγω πολλών υποθέσεων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα στην αίθουσα του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Επίσης λόγω των πολλών μαρτύρων που θα καταθέσουν στη συγκεκριμένη δίκη, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης έκανε γνωστό πως πιθανότατα θα καταθέτουν χωρισμένοι σε ομάδες.

Να σημειωθεί πως τα φώτα στρέφονται στη συγκεκριμένη δίκη, καθώς στη σύνθεση των κατηγορουμένων βρίσκονται επώνυμα πρόσωπα της πόλης, μεταξύ των οποίων ο πρώην διευθυντής του ΣΔΟΕ, δύο τραπεζικοί, ένας δημοσιογράφος, ένας δικηγόρος και ένας απότακτος αστυνομικός.

Εν τω μεταξύ μετά την απόφαση για αναβολή της δίκης για μία μέρα, δηλώσεις έκαναν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, καθώς και ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας και ο δικηγόρος του.


Οι 14 κατηγορουμενοι και τα κυκλώματα τής «μαφίας του Θερμαϊκού»

Οι 14 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της συγκρότησης από κοινού εγκληματικής οργάνωσης, της τοκογλυφίας κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, της εκβίασης κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις, της οπλοφορίας-οπλοκατοχής και της κατοχής ναρκωτικών.Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης , το κύκλωμα δάνειζε χρήματα με τόκο 5%-15% μηνιαίως, εκβίαζε και απειλούσε επιχειρηματίες, ενώ, όπως επισημαίνεται, το διάστημα από το 2004 έως το 2011 αποκόμισε κέρδη από τοκογλυφική δράση που ανέρχονται στα 40,3 εκατ. ευρώ.Κατά την μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχαν συλληφθεί συνολικά 53 άτομα από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που εμπλέκονταν σε τέσσερα διαφορετικά κυκλώματα εκβίασης και τοκογλυφίας, με ξεχωριστή δομή και δράση. Ήδη τα δύο από τα τέσσερα λεγόμενα κυκλώματα τής «μαφίας του Θερμαϊκού» δικάζονται στα Κακουργιοδικεία της Θεσσαλονίκης.

Η δράση του πρώτου κυκλώματος, για το οποίο κατηγορούνται 24 άτομα με φερόμενους ως «αρχηγούς» τρία αδέλφια, δικάζεται από τον περασμένο Απρίλιο και ήδη η δίκη βρίσκεται στην τελική ευθεία. Μετά την εισαγγελική πρόταση που έγινε πριν το Πάσχα, σήμερα ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και τις επόμενες μέρες αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου. O εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή 19 κατηγορουμένων. Το συγκεκριμένο κύκλωμα, σύμφωνα με το βούλευμα, αποκόμισε τοκογλυφικά κέρδη ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ κατά το χρονικό διάστημα από το 2001 μέχρι το 2012.

thousandnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ