2013-05-13 12:07:53
Φωτογραφία για 62 χρόνια στρατόπεδο Θεοδωράκη
ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟΤου Μανώλη ΜαρκαντωνάκηMε  θρησκευτική ευλάβεια και εθνική υπερηφάνεια γιορτάστηκε προχθές σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας η  μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη του Στρατού μας. Στο 547 Αερομεταφερόμενο Τάγμα Πεζικού 'Θεοδωράκη' στο Ρέθυμνο,  παράλληλα με τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, συνεορτάστηκε  και η 62η επέτειος ίδρυσης του στρατοπέδου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την είσοδο των επισήμων, την άφιξη της Πολεμικής Σημαίας, ενώ τελέστηκε και η Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια αναγνώστηκαν οι ημερήσιες διαταγές και έγινε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων. Ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού μας Υμνου και στο τέλος της τελετής οι παρευρισκόμενοι είχαν μία γνωριμία με διάφορα οπλικά συστήματα, ενώ σε αίθουσα του στρατοπέδου υπήρχε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ίδρυση του στρατοπέδου μέχρι και σήμερα. Ενας μπουφές από διάφορα εδέσματα συμπλήρωσε τις εκδηλώσεις.


Ο  διοικητής του 547 ΑΜ/Τ.Π.,  αντισυνταγματάρχης  Αντώνιος Μιχελάκης, διαβάζοντας την ημερήσια διαταγή του στρατοπέδου, ανέφερε,  μεταξύ άλλων, ότι «με την ευκαιρία της σημερινής επετείου συγκρότησης του Τάγματος, σας προσκαλώ, αφού αντλήσουμε πίστη και δύναμη από τον προστάτη του Στρατού Ξηράς Μεγαλομάρτυρα Αγιο Γεώργιο, να συνεχίσουμε με το ίδιο υψηλό φρόνημα και υπευθυνότητα την προσπάθεια για διαρκή βελτίωση της Μονάδας, ώστε να αποτελούμε μία από τις πλέον αξιόμαχες Μονάδες του Στρατού. Η σημερινή ημέρα είναι μία ευκαιρία για εμάς τους νεότερους να κάνουμε μία αναδρομή στην ιστορία, να σφυρηλατήσουμε το πνεύμα Μονάδος και να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μας με τους σεβαστούς προκατόχους διοικητές της -των οποίων το έργο αντικατοπτρίζεται στην υπέροχη εικόνα του στρατοπέδου  και των εγκαταστάσεών του και που εμείς σήμερα απολαμβάνουμε». Ο κ. Μιχελάκης τόνισε επίσης ότι «ο κόκκινος μπερές φέρεται από τους αξιωματικούς και οπλίτες της Μονάδος και συμβολίζει την επιτυχή αποφοίτηση μετά από επίπονη και σκληρή εκπαίδευση στα εξειδικευμένα σχολεία, σχολεία ειδικοτήτων και σχολεία Μαχητή που συμμετείχαν. Κύρια υποχρέωση όλων εμάς που στελεχώνουμε σήμερα το 547 ΑΜ/Τ.Π. είναι να συνεχίσουμε την επίπονη προσπάθεια που κατέβαλαν οι προκάτοχοί μας, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, πατριωτικό φρόνημα, αγωνιστική διάθεση και συλλογική προσπάθεια για να διατηρήσουμε στο βέλτιστο επίπεδο την εκπαιδευτική και επιχειρησιακή ικανότητα της Μονάδας». Ο ίδιος σημείωσε ότι «στις απαιτητικές και περίπλοκες στιγμές που περνά η χώρα μας σήμερα έχουμε ιερό χρέος να φανούμε άξιοι συνεχιστές των ιδανικών των προγόνων μας και να αποτελέσουμε αχτίδα αισιοδοξίας για ένα καλύτερο αύριο. Στρέφουμε ευλαβικά τη σκέψη μας και αποτίνουμε φόρο τιμής προς τους ηρωικούς νεκρούς αξ/κούς και οπλίτες του Στρατού μας μεταξύ αυτών και των 1.285 νεκρών του 44 Συντάγματος Πεζικού, των οποίων τα ονόματα είναι χαραγμένα στο μνημείο του Στρατοπέδου». Επίσης στην ημερήσια διαταγή του Γενικού Αρχηγού Στρατού, αντιστράτηγου Αθανάσιου Τσέλιου, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο Αγιος Γεώργιος καθιερώθηκε,  ως προστάτης του Στρατού μας το 1864 και έκτοτε η σεπτή του μορφή, εντυπωμένη στις ένδοξες πολεμικές σημαίες της πατρίδας μας, οδήγησε τον Στρατό μας σε λαμπρές σελίδες δόξας, θριάμβων και απαράμιλλου ηρωισμού. Οι πιστοί τον τιμούν για τον ηρωισμό, την αρετή και την αυταπάρνησή του και τον υμνούν με το τροπάριο», ενώ σημειώνεται ότι «η χώρα μας διέρχεται μία ιδιαίτερη οικονομική κρίση, η οποία πλήττει σοβαρά το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτή η κρίση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει την αμυντική και την αποτρεπτική ικανότητας της χώρας μας. Αυτή η επιταγή συνθέτει μία δύσκολη εξίσωση που πρέπει να επιλυθεί με τη βοήθεια όλων, ώστε ο Στρατός Ξηράς να εξακολουθήσει να συνιστά τον πλέον αξιόπιστο πυλώνα της αμυντικής ισχύος της πατρίδας μας και συμπαράσταση των προσπαθειών του λαού μας, για να αντιμετωπίσει τη σημερινή δύσκολη κατάσταση».

Η ιστορια του 547 Ταγματος Πεζικου

Το 547 Τάγμα Πεζικού την 17η  Μαΐου 1951, στην περιοχή Ν. Ηρακλείου, ξεκίνησε τη λειτουργία του με αποστολή την εκπαίδευση νεοσυλλέκτων  οπλιτών. Στη συνέχεια, μετά από αλλαγές στην επιχειρησιακή και διοικητική υπαγωγή του, φιλοξενείται από την 1η Ιανουαρίου 1979 στην τωρινή του θέση, στην πόλη του Ρεθύμνου, στο Στρατόπεδο 'Θεοδωράκη', με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αφού οι τοπικές θρησκευτικές, πολιτικές και λοιπές Αρχές καθώς και η τοπική κοινωνία στο σύνολό της το περιβάλλουν με πατριωτική αγάπη και ενδιαφέρον και στέκονται αρωγοί στο έργο του. Από την 1η Ιανουαρίου 1979 έως τον Σεπτέμβριο 2003 το 547 Τ.Π. υπάγεται διοικητικά στο 44 Σύνταγμα Πεζικού, συγκρότημα του Ελληνικού Στρατού που έγραψε λαμπρές σελίδες δόξης κατά τους Βαλκανικούς Πόλεμους, κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τη διάλυση του 44 Συντάγματος Πεζικού το 2003, το 547 Τ.Π. αλλάζει διοικητική υπαγωγή, υπό την V Μεραρχία Κρητών έως τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν η Μονάδα αναδιοργανώνεται σε 547 Α/Μ Τ.Π., γεγονός που πολλαπλασιάζει τις επιχειρησιακές δυνατότητές του, ενώ παράλληλα διατηρεί την ιστορική φυσιογνωμία του ως Κέντρο Εκπαίδευσης των καταγόμενων από τη μεγαλόνησο νεοσυλλέκτων οπλιτών. Με αυτό τον συνδυαστικό και πολλαπλό ρόλο η Μονάδα συνδέει απευθείας σε μία συνεχή και σταδιακά κλιμακούμενη χρονικά ροή την αρχική εκπαίδευση του Ν/Σ οπλίτη με την αυξημένη σε απαιτήσεις εκπαίδευση του Μαχητή Αερομεταφερόμενης Μονάδος. http://www.haniotika-nea.gr/121094-62%20%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1%20%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%BF%20?%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7?%20.html 
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ασμάτων ιστορίαι... [video]
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ασμάτων ιστορίαι... [video]
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ