2013-05-12 23:51:04
Φωτογραφία για Φουρτούνες ... φέρνει το λιμάνι του νότου
Και ενώ συζητείται ευρύτατα στην περιοχή της Μεσαράς και δυτικότερα, στις περιοχές που τις «αγγίζει» έντονα το περιβόητο λιμάνι του νότου, άρχισαν οι… φουρτούνες στις τοπικές κοινωνίες κι αν δεν πρυτανεύσει η συνεννόηση, η υπόθεση οδηγείται σε ακραία φαινόμενα Το σύνολο των φορέων της Αγίας Γαλήνης τάσσεται κατά της επένδυσης με κινεζικά κεφάλαια, ενώ στην περιοχή της Μεσαράς οι απόψεις είναι διχασμένες και επιχειρείται με κάθε τρόπο και μέσο να επικρατήσει η θέση του γραμματέα της Ν. Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, που είναι γνωστό, θεωρεί «έργο ζωής» τη δημιουργία του.

Ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Αγίας Γαλήνης Μανώλης Βουμβουράκης, που παρακολουθεί στενά το θέμα από τότε που τέθηκε, εκφράζει την ανησυχία του για το κλίμα που πάει να διαμορφωθεί και την αντιπαλότητα που καλλιεργείται ανάμεσα σε Μεσαρά και Αγία Γαλήνη και ήδη τα πρώτα στίγματα, ακραίας μορφής, έχουν εμφανιστεί και προδιαθέτουν τα όσα πιθανόν να ακολουθήσουν…


Ο κ. Βουμβουράκης διαπιστώνει «φανατισμό» σε μικρό αριθμό ατόμων, που επιδιώκουν να περάσουν το… όνειρο του αξιωματούχου της Ν.Δ. και επαναλαμβάνει όσα διατύπωσε στον κ. Κεφαλογιάννη ότι τους φορείς και τους κατοίκους του οικισμού «θα τους βρει μπροστά του», σε κάθε βήμα δημιουργίας του λιμανιού.

Παράλληλα, τονίζει, ότι η πολιτική που ασκείται οδηγεί τις κοινωνίες σε διχασμό και ενδεχομένως εξυπηρετεί συμφέροντα και είναι απορίας άξιο, πως άλλαξαν καθ’ ολοκληρία τα συμπεράσματα της μελέτης του πρύτανη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Μουτζούρη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στη θέση του γενικού γραμματέα Λιμένων!

ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου «Δαίδαλος και Ίκαρος» Μύρων Ρυακιωτάκης καυτηριάζει ιδιαίτερα το γεγονός της ανυπαρξίας της ενημέρωσης των πληθυσμών για το έργο και την ανάπτυξη που εντέχνως διοχετεύουν, κυρίως, όμως, την αναστάτωση που επιφέρουν στις κοινωνίες, χωρίζοντάς τις σε στρατόπεδα.

Ο κ. Ρυακιωτάκης επισημαίνει την ανάγκη να πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση το καλοκαίρι στην Αγία Γαλήνη, ενδεχομένως στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή πολιτικών, επιστημόνων και φορέων και εκεί να τεθούν όλα τα θέματα με επιχειρήματα, για το μείζον θέμα που «καίει» μια ευρύτατη περιοχή…

Την αντίθεσή του χαρακτηρίζοντας «καταστροφή για τον τόπο» την επένδυση, εκφράζει με αγωνία και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γιάννης Νικάκης: «Ο διαμετακομιστικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσαρά, θα σημάνει και το τέλος των επαγγελματικών τάξεων της Αγίας Γαλήνης. Ένα τέτοιο έργο με ανυπολόγιστες συνέπειες για το οικοσύστημα και τη ζωή μας, θα μας βρει αντίθετους και θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την κατασκευή του…»

«ΜΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ…»

Το τέλος και για την τάξη των ψαράδων και των οικογενειών τους, θα σημάνει η δημιουργία του λιμανιού του νότου, σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου αλιέων Αγίας Γαλήνης Κώστας Μπαντινάκης: «Τα πάντα μπορούμε να αντιπαλέψουμε», λέει, «εκτός από το μεγαθήριο που επιχειρούν να μας φέρουν σαν δήθεν ανάπτυξη. Ο κόλπος ολόκληρος θα καταστραφεί οικολογικά, ό,τι ψάρια υπήρχαν θα εξαφανιστούν, ενώ ταυτόχρονα τα ξενοδοχεία και εστιατόρια της περιοχής που αγοράζουν το φρέσκο ψάρι θα αναγκαστούν να κλείσουν, καθώς οι πελάτες τους έρχονται εδώ για την καθαρή θάλασσα και το γαλάζιο ουρανό.

Αυτά τα δυο θα εξαφανιστούν από τη βρωμιά του λιμανιού καθώς και τα φουγάρα των τεράστιων καραβιών… Νέα είδη που δεν υπήρχαν πρωτύτερα θα εμφανιστούν στον κόλπο με την έρμα που θα αποβάλλουν αυτά τα καράβια μέσα στο λιμάνι, είδη τα οποία δεν θα είναι ενδημικά, δε θα έχουν φυσικούς εχθρούς και θα πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα καταστρέφοντας την όποια βιοποικιλότητα της περιοχής…»

Ο πρόεδρος των ψαράδων απευθύνει έκκληση στους εμπνευστές της επένδυσης, υπογραμμίζοντας: «Η Μεσαρά δεν είναι σκουπιδότοπος, είναι το σπίτι μας, η δουλειά μας, το μέρος που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Μη μας καταστρέψετε για να ευνοηθούν λίγοι μεγαλόσχημοι, κι ας δούμε όλοι μαζί πώς να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν, με πραγματική ανάπτυξη και όχι βάζοντας οριστική ταφόπλακα στην περιοχή…»

madeincreta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ