2013-05-10 12:30:05
Φωτογραφία για Υγεία: Εμφυτεύματα από δερματικά κύτταρα για την αποκατάσταση των οστών
Τη λύση για την αποκατάσταση των οστών που έχουν υποστεί κατάγματα ή βλάβες από άλλα προβλήματα πιστεύουν ότι βρήκαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι... ανέπτυξαν ένα εμφύτευμα από δερματικά κύτταρα που δημιούργησαν κανονικό ιστό των οστών!

Ερευνητές του New York Stem Cell Foundation (NYSCF) με επικεφαλής τη δρ Darja Marolt, χρησιμοποίησαν δερματικά κύτταρα, τα οποία προγραμμάτισαν έτσι ώστε να μετατραπούν σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS). Τα κύτταρα αυτά έχουν την ιδιότητα να μετατρέπονται σε οποιαδήποτε άλλη μορφή κυττάρων, σε επίπεδο εμβρυϊκό.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν τα κύτταρα σε ειδικό «σκεύος» και όταν άρχισαν να αναπτύσσονται τα μετέφεραν σε σκεύος τρισδιάστατο, τα ενίσχυσαν με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μετά από ένα χρονικό διάστημα τα εμφύτευσαν σε ποντίκια. Όπως διαπίστωσαν, έπειτα από δώδεκα εβδομάδες είχε αναπτυχθεί πλήρως ιστός των οστών και μάλιστα είχε αρχίσει να τροφοδοτείται με αίμα.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο νέος ιστός ήταν απολύτως φυσιολογικός και δεν παρουσίαζε καμία ένδειξη για ενδεχόμενο σχηματισμό όγκων ή την εμφάνιση άλλων προβλημάτων. «Τα αποτελέσματα αυτά μας δείχνουν ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να αναπτύσσουμε εμφυτεύματα για κάθε ασθενή ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας δερματικά κύτταρα από τον οργανισμό του, γεγονός που θα καταργεί τον κίνδυνο απόρριψης από το ανοσοποιητικό του», ανέφερε στην επιστημονική ανακοίνωση η Susan Solomon, γενική διευθύντρια του NYSCF.

Σύμφωνα με τη δρ Marolt, η μέθοδος αυτή όταν ολοκληρωθεί θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανάπτυξη οστών με στόχο την αντίδρασή τους στη χορήγηση νέων φαρμάκων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ