2013-05-09 21:17:04
Φωτογραφία για Πακιστάν: Ένοπλοι απήγαγαν το γιο του πρώην πρωθυπουργού
Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι είπε πως άγνωστοι ένοπλοι απήγαγαν το γιο του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Γκιλάνι είπε στο BBC πως... ο Αλί Χαϊντέρ – ο ίδιος υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (ΡΡΡ)- απήχθη στην πόλη Μουλτάν στο κέντρο της χώρας. Κατηγόρησε τους πολιτικούς του εχθρούς ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση η οποία πραγματοποιήθηκε δύο μέρες πριν τις σημαντικές βουλευτικές εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν της απαγωγής κι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν οι απαγωγείς άνοιξαν πυρ. Κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως οι ένοπλοι έφτασαν στη συγκέντρωση με ένα μαύρο Honda και ένα μηχανάκι. «Κάποιοι άρχισαν να πυροβολούν» είπε ένας έφηβος. «Ένας άνθρωπος ο οποίος βρισκόταν μπροστά από τον Γκιλάνι χτυπήθηκε κι έπεσε κάτω. Κατόπιν πήραν τον Γκιλάνι, τον έβαλαν σε αυτοκίνητο κι έφυγαν» συνέχισε ο νεαρός αυτόπτης μάρτυρας στο βρετανικό πρακτορείο. Αναφορές θέλουν τον άνθρωπο που σκοτώθηκε να είναι ο σωματοφύλακας του Γκιλάνι ή ο γραμματέας του. Άλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς.


'Αλλοι μάρτυρες αναφέρουν ακόμη πως μια σφαίρα χτύπησε τον ίδιο τον Γκιλάνι ο οποίος αιμορραγούσε όταν οι απαγωγείς του τον έβαλαν στο αυτοκίνητο.

Ο Αλί Χαϊντέρ είναι ο νεότερος γιος του πρώην πρωθυπουργού και διεκδικεί την εκλογή του στη συνέλευση του Πουντζάμπ. «Θέλουμε τον αδερφό μας πίσω σήμερα το βράδυ. Αν δεν τον έχουμε δε θα επιτρέψουμε τη διεξαγωγή των εκλογών στην περιοχή μας» είπε ο Αλί Μούσα, ο μεγαλύτερος αδερφός του.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει κάθε είσοδο και έφοδο από την Μουλτάν και έχει ξεκινήσει μια τεράστια επιχείρηση εντοπισμού του πολιτικού.

Ο Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι ήταν πρωθυπουργός μέχρι τον Ιούνιο του 2012 όταν εξωθήθηκε σε παραίτηση από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κι έπειτα από την άρνησή του να διώξει ποινικά τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι. Παραμένει μια ισχυρή πολιτική οικογένεια με τους γιους του να συμμετέχουν στις εκλογές για την τοπική και την κεντρική εθνοσυνέλευση.

Οι εκλογές

Οι εκλογές του Σαββάτου έχουν πληγεί από διάφορες επιθέσεις σε όλη την πακιστανική επικράτεια. Οι Ταλιμπάν έχουν ήδη απειλήσειμε επιθέσεις το ΡΡΡ, το Εθνικό Κόμμα Αγουάμι (ΑΝΡ) και το MQM ώστε να μην πραγματοποιήσουν τις εκλογικές τους συγκεντρώσεις θεωρώντας τους υποψηφίους τους ως πολύ κοσμικούς. Ο στρατός έχει ανακοινώσει πως θα αναπτύξει τις δυνάμεις του – συγκεκριμένα δεκάδες χιλιάδες άτομα- στα εκλογικά τμήματα ώστε να αποτραπούν περισσότερες επιθέσεις.

Ακόμη, ο Ναουάζ Σαρίφ, ο άνθρωπος που οδηγεί την κούρσα για την κατάκτηση του πρωθυπουργικού θώκου – υποσχέθηκε, αν εκλεγεί, να τερματίσει την εμπλοκή της χώρας του στον αμερικανικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο Σαρίφ ηγείται της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Λίγκας –Ν (PML-N) και δήλωσε πως είναι πρωταρχική ανάγκη να υπάρξει ειρήνη στο Πακιστάν κι αλλού στον κόσμο.

Το Πακιστάν έχει εμπλακεί στον αγώνα κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών στην περιοχή από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και μετά. Οι δηλώσεις του προκαλούν ανησυχία στη Δύση. Πάντως ο Σαρίφ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός στη δεκαετία του ‘90 απέφυγε να πει ρητά αν θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.

Στο μεταξύ ο Ιμράν Καν, ένας πρώην επαγγελματίας παίκτης του κρίκετ ο οποίος αποφάσισε να μπει στον πολιτικό στίβο και τα πηγαίνει πολύ καλά βάσει δημοσκοπήσεων, συνεχίζει την ανάρρωσή του σε νοσοκομείο έπειτα από πτώση από αυτοσχέδιο ανελκυστήρα (5 μέτρα ύψος) που είχε πριν από πολιτική του συγκέντρωση. Ο Καν που ηγείται του Τιχρίκ ε Ινσάφ (Κίνημα για τη Δικαιοσύνη) έκανε ράμματα στο κεφάλι και νοσηλεύεται για τραύματα στη σπονδυλική στήλη.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ