2013-05-09 18:22:05
Φωτογραφία για Στουρνάρας-Χατζηδάκης… ξανα-ανοίγουν τα επαγγέλματα
Το συντομότερο ανέκδοτο στις Βρυξέλλες, έχει 4 λέξεις: “Απελευθέρωση επαγγελμάτων στην Αθήνα”. Εδώ και 3 χρόνια η Ελλάδα υπόσχεται ότι θα... απελευθερώσει επαγγέλματα, θα ανοίξει αγορές στον ανταγωνισμό. 

Σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, Γ. Στουρνάρας και Κ. Χατζηδάκης, θα ανακοινώσουν -για μία ακόμη φορά- τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την περαιτέρω απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών. Οταν ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών δεν ήταν υπουργός αλλά Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, έγραφε στις εκθέσεις του ότι η πλήρης απελευθέρωση των επαγγελμάτων και των αγορών θα οδηγούσε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 15% σε βάθος πενταετίας.

Η κυβέρνηση, μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να παρουσιάσει μία έκθεση για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στα 20 βασικά επαγγέλματα. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να έχει αναθεωρήσει τον Κώδικα Δικηγόρων και μεταξύ άλλων να περιλάβει σε αυτόν τα εξής:


Διευκόλυνση της επανεισόδου στα νομικά επαγγέλματα.

Κατάργηση των ορίων ηλικίας για τις εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος.

Κατάργηση των απαγορεύσεων για τις διαφημίσεις.

Πρόβλεψη για άδειες απεριόριστης διάρκειας.

Οι αμοιβές να καθορίζονται ελεύθερα μεταξύ πελάτη και δικηγόρου και σε περίπτωση μη ύπαρξης γραπτής συμφωνίας, οι αμοιβές θα καθορίζονται βάσει «αμοιβών αναφοράς».

Εξάλειψη κάθε είδους κατώτατου μισθού για μισθωτούς υπαλλήλους σε δικηγορικά γραφεία.

Πέραν των αλλαγών που θα πρέπει να έρθουν στο επάγγελμα του δικηγόρου, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει ότι το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013 θα πρέπει να μειωθεί κατά 50% το κόστος καταχώρισης των τίτλων ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας. Η παράμετρος αυτή μετριέται και από την Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο της κατάρτισης της έκθεσης «Doing Business» και η μείωση του σχετικού κόστους θεωρείται ότι ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των αγορών, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των δημόσιων επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία (ΚΤΕΛ), καθώς και η άρση των όποιων περιορισμών στο λιανεμπόριο.
toxrima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ