2013-05-09 18:20:05
Φωτογραφία για «Έσβησαν» οι ελπίδες για τους 8 αγνοούμενους του ναυαγίου της Μεθώνης
Εσβησαν οι ελπίδες για τον εντοπισμό των οκτώ Σύρων ναυτικών του πλοίου «Πίρι Ρέις», το οποίο βυθίστηκε τη Μεγάλη Δευτέρα ύστερα από σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο «Consouth» σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Πύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για άτομα ηλικίας από 17 έως 32 ετών, όπως ήταν και οι δύο συνάδελφοί τους που ανασύρθηκαν νεκροί, μεταξύ των οποίων ο καπετάνιος. Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι ο β΄ και γ΄ μηχανικός, τρεις λιπαντές και τρεις εργαζόμενοι ως βοηθητικό προσωπικό.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η περιδίνηση του νερού που δημιούργησε η βύθιση του πλοίου, «ρούφηξε» τους άτυχους ναυτικούς, ενώ το βάθος στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή φτάνει τα 2.500 μέτρα.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος εκτίμησαν ότι για το θέμα του ναυαγίου υπάρχει υπαιτιότητα και των δύο πλοιάρχων, καθώς παρέβησαν τη διεθνή σύμβαση και τους διεθνούς κανονισμούς, προς αποφυγή συγκρούσεων στη θάλασσα, του 1972, που υπογράφηκε στο Λονδίνο.


Το «Πίρι Ρέις» ήταν τουρκικών συμφερόντων με σημαία Cook Islands, ενώ το «Consouth», γερμανικών συμφερόντων, με σημαία Αντίγκουα-Μπαρμπούντα.

Σημειώνεται ότι η διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος και η ποινική διερεύνησή του μπορούν να γίνουν μόνο από τις χώρες της σημαίας που φέρουν τα δύο πλοία και τις χώρες καταγωγής των αδικοχαμένων ναυτικών και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει εμπλοκή της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ετσι, επειδή το ναυάγιο έχει γίνει σε διεθνή ύδατα, οι ελληνικές δικαστικές Αρχές δεν μπορούν να εμπλακούν στην υπόθεση και στην άσκηση ποινικής δίωξης στον πλοίαρχο του «Consouth».

Η δικαιοδοσία που εμπλέκει μόνο την ελληνική πλευρά είναι στο κομμάτι έρευνας και διάσωσης και στη διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης.

Για να μπορούσε να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση των ελληνικών Αρχών, θα έπρεπε στο συγκεκριμένο ατύχημα να εμπλέκεται είτε πλοίο με ελληνική σημαία είτε να υπάρχουν πάνω στα συγκεκριμένα πλοία Ελληνες ναυτικοί, ή το ατύχημα να έχει συμβεί στην ελληνική επικράτεια και στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το πόρισμα της ανεξάρτητης Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων, κλιμάκιο της οποίας μετέβη στο λιμεναρχείο Καλαμάτας για τα αίτια του ναυαγίου, αναμένεται να αποσταλεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα - EMSA.

Εν τω μεταξύ το «Consouth» αφού οδηγήθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας ελέγχθηκε και αναχώρησε στις 3 Μαΐου για τη Ριένα της Κροατίας, ενώ οι επτά σύροι ναυτικοί του «Πίρι Ρέις» που διασώθηκαν, φιλοξενούνται προσωρινά σε ξενοδοχείο της περιοχής, μέχρι να ετοιμαστούν τα σχετικά έγγραφα για επαναπατρισμό στη χώρα τους.

Πηγή: tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ