2013-05-09 10:45:50
Φωτογραφία για Tώρα: Στο νοσοκομείο αντί για το δικαστήριο η Βίκυ Σταμάτη
Στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με πρόβλημα υγείας βρίσκεται η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη όπως δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο συνήγορός της Αλέξης Κούγιας.

Η Βίκυ Σταμάτη δεν προσήλθε σήμερα στη δίκη η οποία συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, με βασικό πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλο και 18 ακόμη συγκατηγορουμένους του, ανάμεσα τους και η πρώην σύζυγος Γκούντρουν Μολντενάουερ, η κόρη του Αρετή, ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, αλλά και πρώην συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε γ.γ. Εξοπλισμών του Yπουργείου Εθνικής Αμυνας, Γιάννης Σμπώκος.

Η χτεσινή δεύτερη μέρα της δίκης εξελίχθηκε σε πόλεμο ενστάσεων των συνηγόρων υπεράσπισης για τις «χρυσές μίζες» από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφανθεί σήμερα επί των ενστάσεων, που αφορούσαν το εάν είναι νόμιμη η κλήτευση του πρώην υπουργού πριν περάσουν 30 μέρες από το δικαίωμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ασκήσει αναίρεση, καθώς και εάν είναι νόμιμη η άσκηση ποινικής δίωξης ενώ εκκρεμεί η δίωξη από τη Βουλή, ωστόσο έκανε δεκτή την αίτηση του Δημοσίου να παρασταθεί ως πολιτικώς ενάγων στη δίκη, καθώς έκρινε ότι υπάρχει έννομο συμφέρον.


Η εισαγγελέας κ. Αηδίνη τοποθετήθηκε υπέρ της παράστασης του Δημοσίου στη δίκη, κάνοντας λόγο για «βρώμικο χρήμα, που έχει εισέλθει στην ελληνική οικονομία», ενώ σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, το οποίο ανέπτυξε ο πρόεδρος κ. Κατσιάνης «έχει προσβληθεί το έννομο αγαθό της διατήρησης της εμπιστοσύνης των πολιτών στις λειτουργίες του κράτους και έχει μειωθεί, εντός και εκτός Ελλάδας, το κύρος της διασφάλισης και της νομιμοποίησης των συναλλαγών».

Ενώ σχετικά με το ύψος της οικονομικής απαίτησης του Δημοσίου, που διεκδικεί αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ από κάθε έναν εκ των κατηγορουμένων, το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφανθεί επί του ποσού από την εξέλιξη της διαδικασίας.

Τα αιτήματα

Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού επέμειναν ιδιαίτερα στην ένσταση εκκρεμοδικίας, ισχυριζόμενοι ότι, από τη στιγμή που η ποινική δίωξη από τη Βουλή εκκρεμεί, θα πρέπει να πάψει η ποινική δίωξη, που ασκήθηκε στον πρώην υπουργό από τη Δικαιοσύνη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ εκ των συνηγόρων ο κ. Κοτσαλής ζήτησε εκ νέου να κλητευθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ και να καταθέσουν στο δικαστήριο και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, λέγοντας: «Eίναι δυνατόν να μη δώσει τις δικές του εξηγήσεις ο τότε πρωθυπουργός, που έχει δει σημείο προς σημείο τη σύμβαση με τη Ferrostaal;».

Ο συνήγορος της Αρετής Τσοχατζοπούλου υπέβαλε ένσταση υποστηρίζοντας ότι έχει αρθεί ο αξιόποινος χαρακτήρας της κατηγορίας για ξέπλυμα, από τη στιγμή που το βασικό αδίκημα, που είναι η δωροδοκία, έχει παραγραφεί από το 2011.

Ενώ ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη υποστήριξε ότι διώχτηκε χωρίς να διερευνήσει κανείς εάν το 2000 η πράξη της δωροδοκίας ήταν αξιόποινη στην Ελβετία, όπου τηρούσε λογαριασμό με χρήματα, που κατά την ελληνική Δικαιοσύνη προέρχονταν από τις μίζες.

Πηγή: ethnos
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ