2013-05-09 09:25:03
Φωτογραφία για Aίγιο: Σπουδαία νέα για τα Εισόδια - “Ξεμπλοκάρει” η αποκατάσταση του ναού, με υπογραφή Τζαβάρα στην έγκριση της νέας μελέτης
Όλο και πιο κοντά στην αποκατάσταση του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου που στέκεται τραυματισμένος από τον μεγάλο σεισμό του 1995, βρίσκεται πλέον η τοπική κοινωνία μετά την υπογραφή από τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα, της πολυαναμενόμενης Υπουργικής Απόφασης που εγκρίνει τη νέα μελέτη αποκατάστασης του Ιερού Ναού με συγκεκριμένες τεχνικές λεπτομέρειες για το εσωτερικό και εξωτερικό (χαρακτηριστικά, υλικά, τρόπος αποκατάστασης τοιχογραφιών κ.α.), έργο το οποίο προβλέπεται να εκπονηθεί υπό την επίβλεψη του αρμοδίου Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο.

Η σημαντικότερη λεπτομέρεια όμως της Υπουργικής Απόφασης που έχει ημερομηνία υπογραφής 8 Μαΐου 2013, είναι η παύση ισχύος της ΥΠΠΟ/ΔΑΒΜΜ/36778/1498/4-5-1998 απόφασης μελέτης και εκτέλεσης εργασιών αντισεισμικής προστασίας και αποκατάστασης βλαβών, που είχε εκπονηθεί τρία χρόνια μετά το σεισμό από αρχιτεκτονικό γραφείο, υπό την συμβουλευτική καθοδήγηση του καθηγητή Π.Καρύδη
. Ως γνωστόν, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια μια επίπονη δικαστική διαμάχη μεταξύ του καθηγητή και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, με ενστάσεις επί ενστάσεων, μηνύσεις επί μηνύσεων και αγωγές ένθεν κι ένθεν, που η αλήθεια είναι πως μόνο πρόοδο δεν έφεραν στην αποκατάσταση του ναού.

Τη μεγάλη ικανοποίησή του εξέφρασε μέσω του filodimos.gr ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος: "Ένα όνειρο 18 χρόνων πλέον βαδίζει προς υλοποίηση, αφού όπως πληροφορηθήκαμε εκ μέρους του Υπουργείου, είναι ήδη γεγονός η υπογραφή της νέας μελέτης που υποβάλαμε ως Δήμος Αιγιαλείας με τις επιπλέον υποδείξεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Περιμένουμε τώρα και την ένταξη στο ΕΣΠΑ όσον αφορά τη χρηματοδότηση και κατόπιν τούτου, σκοπεύουμε να κινηθούμε τάχιστα για να μη χαθεί ούτε ένα λεπτό παραπάνω".

Με αυτή την σημαντική εξέλιξη, τόσο της έγκρισης της νέας μελέτης που είχε προαγγελθεί εξάλλου από το δήμαρχο Αιγιαλείας από τα μέσα Μαρτίου, όσο και της παύσης ισχύος της επίμαχης μελέτης του καθηγητή Π.Καρύδη, ουσιαστικά σηματοδοτείται η λήξη μιας μεγάλης περιπέτειας για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού, που είναι δημιούργημα του φημισμένου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ και παράλληλα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για να αρχίσει η εκτέλεση εργασιών, 18 χρόνια μετά τις σοβαρές βλάβες που υπέστη ο ναός. Με τη βοήθεια του Θεού, ας ελπίσουμε πως πολύ σύντομα, οι καμπάνες του ναού θα ηχήσουν και πάλι για να καλέσουν τους πιστούς της ενορίας σε εκκλησιασμό στο φυσικό λατρευτικό τόπο και όχι στο υπόγειο της Πολυχρονιάδου!

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-filodimos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
To Grexit έγινε buy it!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
To Grexit έγινε buy it!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ