2013-05-08 20:07:15
Φωτογραφία για Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο πετρελαιαγωγός και τα Στενά
του Δημήτρη Μακροδημόπουλου

Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται, η ακύρωση της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξ/πολης ευνοεί την ανάπτυξη του λιμένα Αλεξ/πολης και του διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου από τις χώρες της Β. Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής προς τις χώρες της Μ. Θάλασσας και αντίστροφα, διότι η κατασκευή του αγωγού θα αποσυμφορούσε την κυκλοφορία των πλοίων στα Στενά του Βοσπόρου.

 Όμως τα τοπικά και τα εθνικά συμφέροντα ευνοούνται με την κυκλοφοριακή συμφόρηση στα Στενά και την περαιτέρω επιδείνωση  που θα επιφέρει η αύξηση των ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου της  Κασπίας οι  οποίες θα πρέπει να μεταφερθούν στις αγορές αναγκαστικά μέσω των Στενών. Διότι ο αγωγός Μπακού – Τσευχάν δεν είναι ρωσικών συμφερόντων και μέχρις ότου κατασκευασθεί ο αγωγός Σαμψούντα – Τσευχάν (αν τελικά κατασκευασθεί) τα ρωσικά πετρέλαια θα διέρχονται υποχρεωτικά μέσω των Στενών
. Όμως η χωρητικότητα των Στενών είναι δεδομένη και έχει κορεσθεί με συνέπεια όσο θα αυξάνονται τα δεξαμενόπλοια αντίστοιχος αριθμός πλοίων που μεταφέρουν διαφορετικά φορτία και διακινούνται από τη Β. Αφρική και την Εγγύς Ανατολή προς τις χώρες της Μ. Θάλασσας και αντίστροφα θα αναζητήσουν άλλες οδούς μεταφοράς. Ως προσφορότερη εναλλακτική οδός προσφέρεται ο άξονας Αλεξ/πολης – Ορμενίου η οποία προσδίδει στο λιμάνι της Αλεξ/πολης τη δυνατότητα να μετατραπεί σε κέντρο του διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 1/7/2010 στην Κων/πολη με τη συμμετοχή είκοσι μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και θέμα την αποσυμφόρηση των Στενών του Βοσπόρου από τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν το πετρέλαιο της Κασπίας στις αγορές της Δύσης, ώστε να αποδυναμωθεί το ενδεχόμενο οικολογικού ατυχήματος στην Κων/πολη, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ επισήμανε ότι «υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις για την παράκαμψη των Στενών: είναι οι αγωγοί Μπουργκάς – Αλεξ/πολης και Σαμψούντα – Τσευχάν». Επομένως η απόφαση της Βουλγαρίας να ακυρώσει την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξ/πολης ευνοεί την ανάπτυξη του λιμένα της Αλεξ/πολης ως κέντρου του διαμετακομιστικού εμπορίου. Αν μάλιστα ακυρωθεί και η κατασκευή του αγωγού Σαμψούντα – Τσευχάν, λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας, τότε θα δημιουργηθούν οι ιδανικές συνθήκες για το λιμάνι, αρκεί βέβαια να αξιοποιηθούν. Διότι είναι αυτονόητο ότι οι δύο αγωγοί πετρελαίου Αλεξ/πολης – Μπουργκάς και Σαμψούντας – Τσευχάν, αν κατασκευασθούν, θα αποσυμφορήσουν τα Στενά κατά ποσότητα πετρελαίου ίση με την ποσότητα που θα μεταφέρουν μειώνοντας σημαντικά τις διελεύσεις των δεξαμενοπλοίων (περίπου στο ήμισυ) και ακυρώνοντας έτσι την προοπτική εκτροπής φορτίων στο λιμάνι της Αλεξ/πολης ή εναλλακτικά της Θες/νίκης λόγω του κορεσμού της χωρητικότητας των Στενών.

Μελέτη που εκπόνησε πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα για τα λιμάνια διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων (Ε/Κ), αναδεικνύει τον αντίκτυπο για την εθνική οικονομία και την αγορά εργασίας από την αξιοποίηση ενός μεγάλου λιμένα με την ανάπτυξη των κύριων και παράλληλων οικονομικών δραστηριοτήτων του. Γράφει συγκεκριμένα: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η (εκτιμώμενη) αύξηση της διακίνησης Ε/Κ (σε 4,7 εκατ. TEUs το 2015 από 3 εκατ. TEUs το 2012), θα προσφέρει στην ελληνική οικονομία επιπλέον έσοδα της τάξης των €0,9 δισ., που θα οδηγήσουν σε προστιθέμενη αξία της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ, ενώ θα δημιουργήσει περίπου 9,000 νέες θέσεις εργασίας. Η μακροπρόθεσμη επίδραση θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερη (€5,1 δισ. ή 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 και 125,000 νέες θέσεις εργασίας), μέσω της δημιουργίας δικτύου επιχειρήσεων (cluster) στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά, που περιλαμβάνει σημαντικές έμμεσες επιδράσεις λόγω αυξημένης παραγωγής των κλάδων εκτός του συγκεκριμένου δικτύου – κυρίως προμηθευτών (με πολλαπλασιαστή 1,6)». Ειδικότερα η έκθεση σημειώνει: «Τα ελληνικά λιμάνια έχουν σημαντικές προοπτικές όσον αφορά τη διέλευση Ε/Κ (transit) προς αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Βάσει των εκτιμήσεών μας, σημειώνει η έκθεση, για τις μελλοντικές ανάγκες διακίνησης Ε/Κ στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη (3,3 εκατ. TEUs το 2015), και υποθέτοντας ότι τα ελληνικά λιμάνια θα λάβουν το μερίδιο που αντιστοιχεί στο σχετικό τους μέγεθος έναντι ανταγωνιστικών λιμανιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η διέλευση Ε/Κ μέσω ελληνικών λιμανιών θα φτάσει τα 1,2 εκατ. TEU το 2015 (από μόλις 45,000 TEU το 2012). Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία σε σχέση με την μεταφόρτωση, καθώς συνοδεύεται από τις αντίστοιχες υπηρεσίες χερσαίων μεταφορών Ε/Κ».

Η διέλευση Ε/Κ (transit) αφορά το διαμετακομιστικό εμπόριο, το οποίο, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν, είναι σε εμβρυώδη κατάσταση, έχει δηλαδή τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και είναι αυτό που ενδιαφέρει το λιμάνι της Αλεξ/πολης λόγω της θέσεώς του ενώ το λιμάνι του Πειραιά, λόγω της θέσεώς του επίσης, απευθύνεται κυρίως σε υπηρεσίες μεταφόρτωσης. Να σημειωθεί ότι η ένταξη  του άξονα Αλεξ/πολης – Ορμενίου στον Διευρωπαϊκό Άξονα ΙΧ που συνδέει την Αλεξ/πολη με το Ελσίνκι, διαπερνώντας από όλες τις πρώην Ανατολικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία, Λευκορωσία, Βαλτικές χώρες, Φινλανδία) αναδεικνύει τον προνομιακό ρόλο του λιμένα για μεταφορές προς τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη ενώ στην έκθεση δεν γίνεται καμιά αναφορά στην αναμενόμενη εκτροπή φορτίων από τα Στενά που αποτελεί ένα σημαντικότατο στοιχείο για την ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου και προς τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Μπορεί οι εκτιμήσεις της έκθεσης να θεωρηθούν αισιόδοξες, αναδεικνύουν όμως τις δυνατότητες ενός λιμένα να επηρεάσει την οικονομία μιας ολόκληρης περιοχής ακόμη και την εθνική οικονομία.

Η αξιοποίηση του λιμένα της Αλεξ/πολης αποτελεί λοιπόν την απάντηση στην υπανάπτυξη της Αλεξ/πολης, του Έβρου και ευρύτερα της Θράκης. Αποτελεί την απάντηση στις πλημμύρες του ποταμού Έβρου που αξιοποιούνται ως δικαιολογία για την καθυστέρηση της περιοχής αλλά και ως απάντηση στα χρυσωρυχεία του Περάματος τα οποία η τρικομματική κυβέρνηση εμφανίζει εκβιαστικά ως πανάκεια για την ανάπτυξη της περιοχής παρά την εξαιρετικά περιορισμένη συμβολή τους στην οικονομία της Θράκης. Υπάρχουν λοιπόν εναλλακτικές δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής αρκεί οι κυβερνώντες να επιδείξουν –επιτέλους!!- ικανότητες αξιοποίησής τους. Όταν το λιμάνι της Αλεξ/πολης κηρύχθηκε το 1920 με τη «Συνθήκη περί Θράκης» σε λιμάνι «διεθνούς συμφέροντος»(1), είναι δυνατό σήμερα να παραμένει αναξιοποίητο καταδικάζοντας την ευρύτερη περιοχή της Θράκης στην υπανάπτυξη;

 (1)  Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τ. ΙΕ’, σελ.. 142

Μακροδημόπουλος  Δημήτρης

Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.

MSc in Rail Systems Engineering

τ. Αρχιμηχανικός Ο.Σ.Ε.

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

Πηγή: anixneuseis
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ