2013-05-08 04:03:04
Φωτογραφία για Υγεία: Δύσκολες οι πτήσεις με υπνική άπνοια
Τα αεροπορικά ταξίδια μπορεί να καταπονήσουν την καρδιά των ανθρώπων που πάσχουν από αποφρακτική υπνική άπνοια, αναφέρουν Αυστραλοί ερευνητές.

Η υπνική άπνοια είναι μια συχνή διαταραχή, κατά την οποία η αναπνοή σταματάει για λίγο αλλά πολλές φορές στη διάρκεια του ύπνου, με συνέπεια να μειώνονται τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου.

Όπως εξήγησαν επιστήμονες από το Τμήμα Θωρακικής Ιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Concord Repatriation στο Σίδνεϊ η αποφρακτική υπνική άπνοια γίνεται ολοένα πιο συχνή επειδή αυξάνονται τα κρούσματα παχυσαρκίας (η παχυσαρκία αποτελεί μία από τις αιτίες της).

Γι΄ αυτό τον λόγο, αποφάσισαν να μελετήσουν τα επίπεδα οξυγόνου και τον τρόπο αναπνοής μιας ομάδας υγιών εθελοντών καθώς και 22 πασχόντων από υπνική άπνοια στη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών.

Όπως διαπίστωσαν, οι πάσχοντες από αποφρακτική υπνική άπνοια είχαν χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους, όχι μόνο στη διάρκεια των πτήσεων αλλά και πριν από αυτές.


Επιπλέον, υγιείς και ασθενείς εθελοντές αύξαναν εξίσου την αναπνοή τους εντός του αεροπλάνου - γεγονός φυσιολογικό, λόγω της μειωμένης ατμοσφαιρικής πίεσης μέσα στην καμπίνα.

Ωστόσο, οι πάσχοντες από υπνική άπνοια παρουσίαζαν υψηλότερο καρδιακό παλμό, ενώ ο οργανισμός του είχε και μεγαλύτερες ανάγκες σε οξυγόνο. Μάλιστα η ανάγκη τους σε οξυγόνο ήταν τόσο έντονη, ώστε «επί της ουσίας οι μισοί χρειάζονταν υποκατάσταση οξυγόνου μέσα στο αεροπλάνο, αλλά δεν το γνώριζαν», τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής Λι Σεκόμπ.

Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς; Να έχουν τον νου τους - και να αδυνατίσουν, αν διαθέτουν περιττά κιλά, συνιστούν οι ειδικοί.
tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ