2013-05-04 13:57:03
Φωτογραφία για Έξοδο από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος «βλέπει» η Ε.Ε.
Έξοδο από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και ανάπτυξη έστω και οριακή προβλέπει η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία το 2014.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα θα υποχωρήσει από το 3,8% το 2013 στο 2,6% το 2014, ενώ η ανεργία θα αρχίσει για πρώτη φορά να μειώνεται από το 27% στο 26% και το ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά 0,6%.

Στο κείμενο των προβλέψεων η Κομισιόν αναφέρει ότι η Ελλάδα μπαίνει το 2013 στον έκτο χρόνο συνεχόμενης ύφεσης, όμως η τάση αυτή θα ανατραπεί πριν τελειώσει η χρονιά, υποστηριζόμενη από την αύξηση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή της ρευστότητας.

Η εμπιστοσύνη υποστηρίζεται από τις επιτυχίες στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, παρά την ύφεση, και την ανάκτηση της αξιοπιστίας των ελληνικών αρχών σε σχέση με την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία ανακτά την ανταγωνιστικότητα της, το κόστος παραγωγής μειώνεται και σταδιακά επιστρέφουν οι καταθέσεις και η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.


Τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, ταυτόχρονα με τις περικοπές σε μισθούς και κοινωνικές παροχές παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν και συμπιέζουν την ιδιωτική κατανάλωση. Οι επενδύσεις βραχυπρόθεσμα θα συνεχίσουν να είναι αναιμικές και η πλειοψηφία των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε πιστώσεις.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει να πληρώσει οφειλές προς τους ιδιώτες που αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ το 2013, αλλά και να απορροφήσει ταχύτερα τα κονδύλια της Ε.Ε. και της ΕΤΕΠ. Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η συνολική σταθεροποίηση της οικονομίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή κεφαλαίων στη χώρα.

Με όλα αυτά τα δεδομένα η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αρχίσει και πάλι να επεκτείνεται το 2014 με θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Ταυτόχρονα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί περαιτέρω το 2013 υποστηριζόμενο και από μία μεγάλη αύξηση στο τουριστικό εισόδημα το 2013.

Βεβαίως το αισιόδοξο σενάριο της Κομισιόν περιέχει και ρίσκα. Τα πάντα εξαρτώνται από την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων και τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε δημοσιονομικά και διαρθρωτικά. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι τυχόν επιδείνωση των προβλέψεων για τα δημοσιονομικά μπορεί και πάλι να καταστρέψει την αξιοπιστία της χώρας. Συνεπώς συνιστά εγρήγορση. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ