2013-05-03 12:33:29
Φωτογραφία για Οι εκθέσεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία; Ένα déjà vu ...
Robert Fisk για την The Independent (μτφ. Κριστιάν)

Φεβ. 2013 - Όλη η περιοχή του Μεγάλου Τζαμιού του Χαλεπίου πλήγηκε πολύ άσχημα από τις μάχες

Οι εκθέσεις σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, είναι μέρος μιας επαναλαμβανόμενης ιστορίας γεμάτης χειραγωγήσεων.

Υπάρχει μέσο να ξεφύγουμε από το θέατρο των χημικών όπλων;

Πρώτον, «οι ισραηλινές στρατιωτικές υπηρεσίες  πληροφοριών» βεβαιώνουν ότι οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ έχουν χρησιμοποιήσει / έχουν πιθανότατα χρησιμοποιήσει / θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει / θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα. 

Στη συνέχεια ο Chuck Hagel, Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, πέφτει στο Ισραήλ, για να  υποσχεθεί ακόμα μεγαλύτερη δύναμη πυρός στους ήδη υπερ-οπλισμένους Ισραηλινούς στρατιωτικούς,  -αποφεύγοντας κάθε αναφορά στις πάνω από 200 πυρηνικές κεφαλές-   και στη συνέχεια να απορροφήσει σαν σφουγγάρι όλες τις ισραηλινές «εκθέσεις» για την αποδεδειγμένη / πιθανή / δυνατή χρήση χημικών όπλων από τη Συρία.


Και μετά, ο παλιός καλός Chuck επιστρέφει στην Ουάσιγκτον και δηλώνει είπε στον κόσμο ότι «πρόκειται για σοβαρό θέμα. Χρειαζόμαστε όλα τα στοιχεία».

 Ο Λευκός Οίκος λέει στο Κογκρέσο ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, κατά πάσα πιθανότητα οι ίδιες με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι οι δύο πλευρές εργάζονται συνήθως σε συνδυασμό, έχουν «διάφορους βαθμούς εμπιστοσύνης» για τις πληροφορίες. 

Αλλά η γερουσιαστής Dianne Feinstein, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας   -η οποία υπερασπίστηκε με επιτυχία τις ενέργειες του Ισραήλ το 1996, αφού είχε σφαγίσει 105 αμάχους, κυρίως παιδιά, στην Κανά του Λιβάνου-   ανακοίνωσε σχετικά με Συρία ότι «είναι σαφές ότι οι κόκκινες γραμμές έχουν περαστεί και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της χρήσης [χημικών όπλων] σε μεγάλη κλίμακα».

Και το πιο τετριμμένο κλισέ του Λευκού Οίκου   -που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση της πιθανής/ δυνατής εξέλιξης για τα πυρηνικά όπλα του Ιράν-   τίθεται σε εφαρμογή: «Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

Σε μια φυσιολογική κοινωνία, θα έπρεπε από τώρα να αναβοσβήσουν οι κόκκινες λάμπες συναγερμού, ιδιαίτερα στις αίθουσες σύνταξης ειδήσεων σε όλο τον κόσμο. 

Αλλά όχι. Εμείς οι γραφείς, υπενθυμίζουμε στον κόσμο ότι ο Ομπάμα είχε πει ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία θα ήταν «μια αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού»   -τουλάχιστον οι Αμερικανοί παραδέχονται ότι πρόκειται για παιχνίδι-   και τα άρθρα μας, επιβεβαιώνουν αυτό ότι κανείς δεν έχει πραγματικά επιβεβαιώσει: την χρήση χημικών όπλων. 

Πλησιάστηκα, σε δύο καναδικά τηλεοπτικά στούντιο, από παράγωγους  που εμφάνισαν τους ίδιους τίτλους. Τους είπα ότι θα βάλω στα σκουπίδια τις «αποδείξεις τους».

Και ξαφνικά το θέμα καταργήθηκε από αυτά τα δυο προγράμματα  Όχι επειδή δεν θέλουν να μιλήσουν γι 'αυτό   -θα το κάνουν αργότερα-   αλλά επειδή δεν θέλουν κανέναν να υπονοήσει σε κατευθείαν εκπομπή ότι θα μπορούσε να πρόκειται για ολόκληρα μοντάζ από όλες τις πλευρές.

Το CNN δεν έχει τέτοιες αναστολές. 

Όταν ρωτάται ο ανταποκριτής του στο Αμμάν για το τι είναι γνωστό σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από τη Συρία, ο ίδιος απαντά: «Όχι τόσο όσο θα ήθελε να μάθει ο κόσμος ... ο ψυχισμός του καθεστώτος Άσαντ .... κλπ ...» Αλλά έχουμε δοκιμάσει;

 Ή μήπως απλά τέθηκε το προφανές ερώτημα, το οποίο μου υποβλήθηκε από έναν άνθρωπο των συριακών υπηρεσιών πληροφοριών στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα: «Αν η Συρία μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά με τα βομβαρδιστικά MiG  (αυτό που κάνει το καθεστώς) γιατί θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν χημικές ουσίες;». Και δεδομένου τόσο το καθεστώς όσο και οι εχθροί του αλληλοκατηγορούνται για τη χρήση τέτοιων όπλων, γιατί ο Τσακ δεν φοβάται τους αντάρτες, όπως ο ίδιος φοβάται τη δικτατορία του Άσαντ;

Επανερχόμαστε πάντα πίσω στο πιο παιδικό απ’ όλα τα κλισέ: ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ φοβούνται ότι τα χημικά όπλα του Άσαντ «θα πέσουν σε λάθος χέρια».

Είναι φοβισμένοι, με άλλα λόγια, ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να βρεθούν στο οπλοστάσιο των ίδιων ανταρτών, ιδιαίτερα των ισλαμιστών, που υποστηρίζονται από τη Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Και αφού είναι «κακιά χέρια», μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα όπλα του οπλοστασίου του Άσαντ βρίσκονται σε «καλά χέρια».

Αυτή ήταν η περίπτωση με τα χημικά όπλα του Σαντάμ Χουσεΐν   -μέχρι που τα χρησιμοποίησε κατά των Κούρδων.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπήρχαν τρία συγκεκριμένα περιστατικά στα οποία το αέριο σαρίν [θανατηφόρο αέριο μέσω των νεύρων του οποίου η τρέχουσα έκδοση έχει αναπτυχθεί από τους Βρετανούς το 1952 - σημείωμα του μεταφραστή] υποτίθεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί στη Συρία: στο Χαλέπι όπου και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται  (τα βίντεο στο νοσοκομείο στην πραγματικότητα προέρχονται από τη συριακή κρατική τηλεόραση), στο Χομς, προφανώς σε πολύ μικρή κλίμακα, και στα προάστια της Δαμασκού. 

Και παρόλο που ο Λευκός Οίκος φαίνεται να έχασε τη πληροφορία, τρία  Σύρα παιδιά πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της λιβανικής πόλης της Τρίπολης με βαθιά και επώδυνα εγκαύματα στο σώμα τους.

Αλλά τώρα, εμφανίζονται ορισμένα προβλήματα. 

Όλμοι φωσφόρου μπορούν να προκαλέσουν βαθιά εγκαύματα και ίσως να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες. Αλλά οι Αμερικανοί δεν δείχνουν ότι ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε φώσφορο (το οποίο είναι στην πραγματικότητα μια χημική ουσία). Μετά από όλα, τα αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν το ίδιο όπλο στην ιρακινή πόλη Φαλούτζα , όπου όντως υπάρχει σήμερα μια έκρηξη γενετικών ανωμαλιών.

Υποθέτω ότι το μίσος μας για το καθεστώς του Άσαντ θα ήταν πιο αξιόπιστο αν ήμασταν σοκαρισμένοι από τις εκθέσεις για τα βασανιστηρία από τη συριακή μυστική αστυνομία των κρατουμένων στα χέρια του καθεστώτος. Αλλά υπάρχει και εκεί ένα πρόβλημα: δεν πέρασαν ακόμα 10 χρόνια που οι Ηνωμένες Πολιτείες «έδωσαν πίσω» αθώους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός Καναδού πολίτη, στη Δαμασκό για να ανακριθούν και βασανιστούν από τους ίδιους αστυνομικούς των μυστικών υπηρεσιών. 

Και αν αναφερθήκα στα χημικά όπλα του Σαντάμ Χουσεΐν, υπάρχει και ένα άλλο μικρό πρόβλημα: τα συστατικά αυτών των αποτρόπαιων όπλων κατασκευάστηκαν από ένα εργοστάσιο στο New Jersey και αποστάλθηκαν στη Βαγδάτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες!

Δεν είναι η ιστορία που επικρατεί στις αίθουσες σύνταξης μας, φυσικά. 

Πηγαίνετε σε ένα τηλεοπτικό στούντιο, και θα τους δείτε όλους να διαβάσουν όλες τις εφημερίδες. 

Ραντεβού στο γραφείο μιας εφημερίδας, και θα τους δείτε όλους να κοιτάζουν τηλεόραση Πρόκειται για όσμωση.  Και οι τίτλοι είναι όλοι ίδιοι: η Συρία χρησιμοποιεί χημικά όπλα. 

Έτσι λειτουργεί το θέατρο.

Robert Fisk

Αρχικό άρθρο στα αγγλικά: http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/syria-and-sarin-ga ...

*Ο  Robert Fisk είναι ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας The Independent στη Μέση Ανατολή. Έγραψε πολλά βιβλία σχετικά με την περιοχή όπως: ο μεγάλος πόλεμος για τον πολιτισμό: Η Δύση στη κατάκτηση της Μέσης Ανατολής 

http://www.legrandsoir.info/les-rapports-sur-l-utilisation-d-armes-chimiques-en-syrie-un-air-de-deja-vu.html
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ