2013-05-01 19:29:26
Φωτογραφία για ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ακολουθία του Νιπτήρος και του Μυστικού Δείπνου ...!!!
Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης τελείται η προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου.

Το βράδυ τελείται η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται στο Μυστικό Δείπνο και ψάλλεται το Κοντάκιο «ότε οι ένδοξοι μαθηταί».

Το κορυφαίο γεγονός είναι η τελετή του νιπτήρα. "Ταπεινούμενος δι' ευσπλαχνίαν, πόδας ένιψας των μαθητών σου, και προς δρόμον θείον τούτους κατεύθυνας".

Πρόκειται για τη αποτύπωση της εικόνας του Ιησού, που αν και εξουσιάζει γη και ουρανό, πλένει τα πόδια των μαθητών Του πριν από το δείπνο. Την εποχή εκείνη συνηθιζόταν οι δούλοι του οικοδεσπότη να πλένουν τα πόδια των επισκεπτών, πριν αυτοί καθίσουν στο τραπέζι για φαγητό, όταν επρόκειτο για επίσημο δείπνο. Εδώ όμως αναλαμβάνει αυτήν τη διακονία ο Κύριος, εξηγώντας τους ότι: "ο μείζων εν υμίν γενέσθω ως ο νεώτερος και ο ηγούμενος ως ο διακονών".


Κατά τη Μεγάλη Τετάρτη επιτελούμε ανάμνηση σε τέσσερα σημαντικά γεγονότα. Τον ιερό νιπτήρα, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, το Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση των ιερών μυστηρίων - της Θείας Ευχαριστίας, τη προδοσία του Ιούδα και του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μία πόρνη. 

Το κορυφαίο γεγονός είναι η τελετή του νιπτήρα. “Ταπεινούμενος διʼ ευσπλαχνίαν, πόδας ένιψας των μαθητών σου, και προς δρόμον θείον τούτους κατεύθυνας”.

Πρόκειται για τη λεκτική αποτύπωση της εικόνας του Ιησού, που αν και εξουσιάζει γη και ουρανό, πλένει τα πόδια των μαθητών Του πριν από το δείπνο. Την εποχή εκείνη συνηθιζόταν οι δούλοι του οικοδεσπότη να πλένουν τα πόδια των επισκεπτών, πριν αυτοί καθίσουν στο τραπέζι για φαγητό, όταν επρόκειτο για επίσημο δείπνο. Εδώ όμως αναλαμβάνει αυτήν τη διακονία ο Κύριος, εξηγώντας τους ότι: “ο μείζων εν υμίν γενέσθω ως ο νεώτερος και ο ηγούμενος ως ο διακονών”.

ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ Η λέξη μυστικός παράγεται από το “μύστης” και αυτό από το ρήμα “μυώ”. Άρα, ο συγκεκριμένος Δείπνος δεν έγινε κρυφά και απομονωμένα, αλλά για να αποκαλύψει, παρουσιάσει και διδάξει στους δώδεκα μαθητές ο Ιησούς ότι το μυστήριο της σταυρικής του θυσίας ήδη έχει συντελεσθεί. Ο Δείπνος εκείνης της Πέμπτης λέγεται και είναι “Μυστικός”, διότι εμύησε ο Κύριος τους μαθητές του και διά των μαθητών εμάς στη σωτήρια θυσία: Ιερούργησε ο ίδιος τη σταυρική θυσία του Γολγοθά. Με τον Μυστικό Δείπνο ο Χριστός, με τρόπο ασύλληπτο από τον ανθρώπινο νου και την κοινή λογική, προλαβαίνει τα γεγονότα της προδοσίας, της δίκης, των Παθών, του Γολγοθά και της θυσίας πάνω στον Σταυρό. Λέγει χαρακτηριστικά ο Ιησούς: Είμαι το Εσφαγμένο Αρνίον. Για να μιλά έτσι ο Κύριος, σημαίνει ότι η θυσία έχει ήδη συντελεσθεί και συνεχίζει με τη σημερινή Θεία Λειτουργία να συντελείται ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ Σε ανάμνηση της αλείψεως του Κυρίου με το μύρο, σήμερα το απόγευμα γίνεται σε κάθε εκκλησία το μεγάλο ευχέλαιο. Με το μύρο του ευχελαίου σταυρώνονται όλα τα μέλη της οικογένειας και μετά φυλάσσεται στο εικονοστάσι, ενώ η παράδοση θέλει η κάθε οικογένεια να πηγαίνει στην εκκλησία μια κούπα με αλεύρι, μέσα στην οποία ανάβουν κεριά κατά τη διάρκεια του μυστηρίου.
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ