2013-05-01 15:45:04
Φωτογραφία για Δριμεία επίθεση Άντρου Κυπριανού εναντίον Κυβέρνησης
Επίθεση κατά του ΔΗΣΥ εξαπέλυσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, από το βήμα της ΠΕΟ, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς Στην ομιλία του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η κριτική του ΔΗΣΥ που μανιωδώς φόρτωνε όλες τις ευθύνες για την κρίση στην Κυβέρνηση Χριστόφια και το ΑΚΕΛ αποδεικνύεται αστήριχτη. «Ας μην καμώνονται σήμερα ο κ. Αναστασιάδης και οι συνοδοιπόροι τους πως δεν γνώριζαν το μέγεθος του προβλήματος», είπε, προσθέτοντας ότι «επέλεγαν συνειδητά να καλύπτουν τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τους μεγαλοτραπεζίτες». Κατηγόρησε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι επέλεξε μοναχική πορεία, οδηγώντας την κυπριακή οικονομία στην καταστροφή με το πρόσχημα ότι δεν είχε επιλογή.

«Η κρίση», τόνισε, «αποδείχτηκε ότι είναι συστημική. Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων τους τελευταίους μήνες επιβεβαιώνουν τη θέση μας ότι το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας ήταν το μέγεθος του τραπεζικού τομέα, ο ελλιπής έλεγχος και λανθασμένες αποφάσεις που λήφθηκαν».


«Ας μην καμώνονται σήμερα ο κ. Αναστασιάδης, ο ΔΗΣΥ και οι συνοδοιπόροι τους πως δεν γνώριζαν το μέγεθος του προβλήματος της οικονομίας μας. Γνώριζαν πολύ καλά τι συνέβαινε, απλώς επέλεγαν συνειδητά να καλύπτουν και να στηρίζουν πολιτικά και τον πρώην Διοικητή και τους μεγαλοτραπεζίτες, μόνο και μόνο για να πολεμούν καθημερινά την Κυβέρνηση Δ. Χριστόφια και το ΑΚΕΛ. Αρκεί μόνο να τους θυμίσουμε πως ως Υποψήφιος Πρόεδρος ο κ. Αναστασιάδης όταν του υποδείκνυαν τις ευθύνες των τραπεζών, απαντούσε πως αυτά είναι κυβερνητική προπαγάνδα», πρόσθεσε.

Ας μην καμώνονται, συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού, «πως όλοι φταίμε γι΄αυτό και όλοι μαζί πρέπει να πληρώσουμε. Γιατί δεν ήταν ο εργαζόμενος, του οποίου εξανεμίστηκαν οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής που αποφάσισε να αγοραστούν ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Ήταν οι, κατά τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, «καλύτεροι τραπεζίτες». Δεν ήταν ο εργαζόμενος ο οποίος βρέθηκε ξαφνικά στην ανεργία και στην αβεβαιότητα, που ενέκρινε μέσα σε ένα βράδυ τη μετατροπή της Marfin Εγνατία από θυγατρική σε παράρτημα της Marfin Λαϊκής φορτώνοντας την Κύπρο με 4,0 δις χρέος. Ήταν ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, αυτός που κατά τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, έπρεπε να επαναδιοριστεί για να μην προκληθούν τριγμοί στο Ευρωσύστημα».

Ας μην καμώνονται, πρόσθεσε, «ότι σοκάρονται από την σκληρή στάση των δανειστών μας. Είναι αυτοί οι ίδιοι που δοξολογούσαν τους εταίρους και που αποδέχθηκαν να γίνει η πατρίδα μας πειραματόζωο. Ας μην καμώνονται πως είναι σήμερα αναγκασμένοι να αποδεχθούν όσα απαράδεκτα και αντιλαϊκά θέλουν να επιβάλουν γιατί τάχα «έτσι τα βρήκαμε από το ΑΚΕΛ και τον Δ. Χριστόφια». Τα πιο πολλά από τα μέτρα της Τρόικας είναι και δικές τους θέσεις. Θέσεις τις οποίες διακήρυτταν εδώ και καιρό. Κάποια άλλα, όπως το κούρεμα, ήταν αποτέλεσμα της συνειδητής υποταγής τους. Ο κ. Αναστασιάδης στις 15 Μαρτίου δεν έπραξε καν το στοιχειώδες: να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του Τόπου για το τι απαιτούσαν οι δανειστές και να ζητήσει συλλογική ανάληψη ευθυνών. Χωρίς καμιά ενημέρωση και διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις συμφώνησε στο Eurogroup. Μοναχική πορεία επέλεξε και στις 25 Μαρτίου, οδηγώντας την κυπριακή οικονομία στην καταστροφή, με το πρόσχημα ότι δεν είχε επιλογή».

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει επιλογή που να δίνει ελπίδα και προοπτική και να μας καθιστά αφέντες στη χώρα μας, προσθέτοντας πως «απλώς δεν την επιζητούν». «Η έξοδος από το ευρώ», πρόσθεσε, «θα μπορούσε να είναι εναλλακτική πολιτική επιλογή. Η επαναφορά εγχώριου νομίσματος θα μπορούσε να δώσει την προοπτική και τη δυνατότητα ανάκαμψης, στη βάση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε και αυτό και άλλες προτάσεις και να διαμορφώσουμε συλλογικά την όποια άλλη επιλογή. Απευθύνουμε κάλεσμα να εργαστούμε όλοι μαζί για να πετύχουμε το καλύτερο για το λαό και την Κύπρο».

Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, δίχως διαβούλευση με την αντιπολίτευση παρουσίασε μέτρα δήθεν επανεκκίνησης της οικονομίας και ανάπτυξης της. «Μέτρα τα οποία είτε είναι ήδη δρομολογημένα, είτε περιλαμβάνονται ως πρόνοιες στο Μνημόνιο, είτε είναι απλά συνθήματα, αποτελούν συνταγή επίθεσης στους εργαζόμενους. Τι άλλο από επίθεση εναντίον τους είναι, για παράδειγμα, η ελαστικοποίηση των όρων εργασίας; Ακόμα όμως και αν πιστώσουμε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη με καλή πρόθεση να ανακουφίσει τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη με ορισμένα μέτρα, τότε θα πρέπει να μας απαντήσουν γιατί λίγες μέρες μετά ο Υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε πρόταση για φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας που επιτίθεται σε όλους για να επιβαρυνθούν λιγότερο οι έχοντες».

«Θα πρέπει να μας απαντήσουν», συμπλήρωσε, «γιατί τα Ταμεία Προνοίας των εργαζομένων, παρόλες τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, βρίσκονται τελικά στον αέρα. Ως ΑΚΕΛ επιμένουμε και προτείνουμε˙ για να μη βρεθεί ο λαός μας στη δίνη των επαναλαμβανόμενων εκβιαστικών διλημμάτων και σοκ, που θα φέρνουν νέα επαχθή μέτρα, που θα θερίζουν κάθε φόρα ότι απέμεινε όρθιο από τον πλούτο της χώρας και τον πλούτο του λαού μας, θα πρέπει να αλλάξουμε πορεία. Παραδεχόμαστε ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Κάθε λύση θα έχει βαρύ κόστος. Θα σημαίνει θυσίες. Όμως το ζήτημα είναι αυτές οι θυσίες να έχουν αντίκρισμα και όχι απλώς να μας θέτουν σε φαύλο κύκλο όπου οι επιπτώσεις σε βάρος του λαού θα είναι συνεχείς και οδυνηρές».

«Το να σωθεί η Κύπρος από τα χέρια όσων απεργάζονται το μέλλον της, δεν έχει μόνο να κάνει με την οικονομική επιβίωση των Ελληνοκυπρίων. Έχει να κάνει και με την προοπτική του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να ζήσουμε κυρίαρχοι και αφέντες στη γη που μας γέννησε. Ένας λαός γονατισμένος οικονομικά, που αφαιμάσσεται από Τρόικες είτε αυτές μιλούν γερμανικά, είτε τουρκικά θα είναι το πιο εύκολο θύμα της διχοτομικής πολιτικής της Τουρκίας και των ισχυρών της συμμάχων. Χρειάζεται το ΑΚΕΛ, το Λαϊκό Κίνημα, να βρεθούμε επικεφαλής της αντίστασης στο ξεπούλημα. Να είμαστε πρωταγωνιστές για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Ως ΑΚΕΛ το είπαμε ξανά και το επαναλαμβάνουμε και τώρα˙ στο φόντο της οικονομικής κρίσης βρίσκεται το φυσικό αέριο και το Κυπριακό. Γι΄αυτό και δεν πρέπει να επιτρέψουμε την υποθήκη και το ξεπούλημα του μέλλοντος του λαού μας. Γι΄αυτό και πρέπει σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να ενωμένοι να σηκώσουμε ψηλά το λάβαρο της ανάγκης αυτός ο Τόπος να σταθεί ξανά στα πόδια του˙ αυτός ο λαός να ανασάνει ελεύθερος, ανεξάρτητος, απαλλαγμένος από τις αλυσίδες της στρατιωτικής κατοχής και από τα βαρίδια της οικονομικής υποδούλωσης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος: οργάνωση, αντίσταση, αγώνας», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ