2013-05-01 04:52:04
Φωτογραφία για Την Μ.Πέμπτη η εξόδιος ακολουθία του πρώην Μητροπολίτη Ειρηναίου
Συγκίνηση στην τοπική κοινωνία των Χανίων, στην Κρήτη, αλλά και στον πολιτικό κόσμο της χώρας προκάλεσε η κοίμηση του Μητροπολίτη πρώην Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου σε βαθιά γεράματα.

Οι καμπάνες των εκκλησιών της Μητρόπολης Κισσάμου - Σελίνου χτυπούν πένθιμα από το πρωί της Μ.Τρίτης, ενώ με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κισσάμου κηρύχθηκε επταήμερο πένθος για όλο το δήμο.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Κίσσαμο, υπό τον Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, ενώ τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.

Η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.Την οδύνη τους για το θάνατο του ιεράρχη εξέφρασαν με δηλώσεις τους, αλλά και ανακοινώσεις, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων.


Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς για την κοίμηση του πρώην Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μια μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας, ο πρώην Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος, εκοιμήθη, σήμερα. Ένας πραγματικός Ιεράρχης που υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια την Κρήτη και ταυτίστηκε με το ποίμνιό του. Αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη της Πίστης και το μεγαλείο της προσφοράς σε εκείνους που έχουν ανάγκη, βάζοντας τη σφραγίδα του σε Οικοτροφεία για απόρους, Γηροκομεία, Πνευματικά Κέντρα, Ανθρωπιστικά Ιδρύματα και Σχολές και παραδίδοντας ένα πλούσιο πνευματικό και συγγραφικό έργο. Η Χριστιανοσύνη θα τον τιμά και οι Έλληνες θα τον ευγνωμονούμε».

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε και ο πρόεδρος της Βουλής. «Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου. Ο αείμνηστος Ιεράρχης θα αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα σε όλους μας, κατέχοντας ξεχωριστή θέση ως πνευματικός πατέρας.

Σε όλη τη διάρκεια της αρχιερατείας του ανέπτυξε αξιόλογο θρησκευτικό και κοινωνικό έργο, ιδρύοντας κοινωφελή και πνευματικά ιδρύματα, ενώ αξιομνημόνευτη ήταν η δράση του και για την ομογένεια. Θα τον θυμόμαστε με βαθύτατο σεβασμό για τον δυναμισμό, το πάθος, την αγάπη του προς τον συνάνθρωπο και την προσήλωσή του στις αρχές και τις αξίες της Ορθόδοξης Πίστης. Αιωνία η μνήμη του» δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, Ειρηναίος, τίμησε όσο κανείς την Εκκλησία και τον τόπο του. Σπουδαία προσωπικότητα, πρωτοπόρος στην διδασκαλία και την υπηρεσία του ποιμνίου του, υπήρξε ένας ακούραστος εργάτης και σύντροφος των αδυνάτων. Η αντιδικτατορική του δράση, η προσφορά του στη δημιουργία εταιρειών λαϊκής βάσης, το σπουδαίο κοινωνικό του έργο, θα είναι παράδειγμα για όλους στις δύσκολες μέρες που διανύουμε» ήταν το σχόλιο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος για την κοίμηση του Μητροπολίτη πρώην Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Μητροπολίτης πρώην Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος, υπήρξε μία σπάνια περίπτωση λόγιου και ταυτόχρονα λαϊκού ιεράρχη, θεολογικά βαθυστόχαστου και κοινωνικά φιλοπρόοδου και μαχητικού. Ιεράρχης, με δημοκρατικό ήθος, καθαρή αντιδικτατορική δράση που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην επαρχία του και σε όλη την Κρήτη αλλά και στη Γερμανία, ως Μητροπολίτης των εκεί Ορθοδόξων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, μετατρέποντας την ουσιαστική εξορία του σε ιεραποστολική και κοινωνική διακονία υπέρ των αποδήμων Ελλήνων.

Τα πολυάριθμα πνευματικά του τέκνα, η Εκκλησία της Κρήτης, όλη η Κρήτη και όλη η Ελλάδα θα τον θυμούνται πάντα με αγάπη και σεβασμό».

«Ένας ξεχωριστός ιεράρχης, με σπουδαίο κοινωνικό και πνευματικό έργο, εκοιμήθηκε σήμερα. Αφιέρωσε τη ζωή του στους αδύναμους, στους άπορους, δημιουργώντας και στηρίζοντας οικοτροφεία, γηροκομεία, πνευματικά κέντρα, ενώ είχε και έντονη αντιδικτατορική δράση. Η απώλειά του είναι σημαντική για όλους τους Έλληνες, για τον απανταχού ελληνισμό, για την Ορθοδοξία ανέφερε στο συλληπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, που κατάγεται από τα Χανιά έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του πρώην μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, Ειρηναίου Γαλανάκη:

«Ο πρώην μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, Ειρηναίος Γαλανάκης, υπήρξε ένας μεγάλος ιεράρχης, σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα στη Γερμανία και ένας πνευματικός άνθρωπος που πίστεψε με πάθος στην παιδεία ως βασική προϋπόθεση ανάπτυξης. Το έργο του τόσο στην Κρήτη όσο και στη Γερμανία έτυχε καθολικής αναγνώρισης. Ο λιτός και ταπεινός τρόπος ζωής του είναι παράδειγμα για όλους. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ