2013-05-01 04:34:04
Φωτογραφία για Όλοι αθώοι στην FIFA για το σκάνδαλο με την ISL
Ένα σκάνδαλο που κατατρύχει τη FIFA εδώ και μία δεκαετία φαίνεται πως έφτασε στο τέλος του. Η επιτροπή ηθικής που συνέταξε το 8σελιδο πόρισμα βασισμένο στα στοιχεία του ερευνητή Μάικλ Γκαρσία, δεν αποδίδει κατηγορίες σε κάποιον εκ των Χαβελάνζ, Ίσα Χαγιάτου, Νίκολας Λέος, Ρικάρντο Τεϊσέιρα ή άλλους κορυφαίους παράγοντες της ομοσπονδίας, οι οποίοι φέρονται να δέχθηκαν ή να έδωσαν χρήματα μέσω δωροδοκιών. Όλοι οι παράγοντες που τελούσαν υπό έρευνα έχουν παραιτηθεί από τα αξιώματά τους στην ομοσπονδία, όπως σημειώνεται στο συμπέρασμα του πορίσματος, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "η υπόθεση της ISL έχει ολοκληρωθεί για την επιτροπή ηθικής".

Αυτό είναι το σκάνδαλο της “ISL”

Το σκάνδαλο αφορά την εταιρία μάρκετινγκ που δημιούργησε το 1982 ο Γερμανός κληρονόμος της αυτοκρατορίας "Adidas", Χορστ Ντάσλερ. Η εταιρία μονοπωλούσε τα εμπορικά δικαιώματα των Παγκοσμίων Κυπέλλων με την αρωγή της FIFA και αργότερα και των Ολυμπιακών Αγώνων, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη
. Το 2001 η εταιρία χρεοκόπησε και αργότερα βγήκαν στην επιφάνεια πληροφορίες πως στελέχη της "ISL" δωροδοκούσαν εξέχουσες προσωπικότητες της FIFA και της ΔΟΕ. Για χρόνια, μάλιστα, η FIFA βρισκόταν σε διαμάχη με το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ελβετίας για να μην αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των εμπλεκομένων, ενώ ήρθε σε οικονομικό συμβιβασμό με σκοπό να "σφραγίσει" το θέμα μια για πάντα.

Οι πιέσεις για εξυγίανση της FIFA οδήγησε σε άνοιγμα της υπόθεσης τον χειμώνα του 2010, όταν και επιβεβαιώθηκαν οι παράνομες πληρωμές στον πρώην πρόεδρο Χαβελάνζ και στα πρώην εκτελεστικά μέλη Τεϊσέιρα, Λέος και Χαγιάτου. Ο Αμερικανός εισαγγελέας Μάικλ Γκαρσία, προσελήφθη το καλοκαίρι του 2012, αναλαμβάνοντας την έρευνα και τη συλλογή στοιχείων για τον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, είναι το μοναδικό ηγετικό στέλεχος της ομοσπονδίας που εμπλέκεται στην υπόθεση, ωστόσο παραμένει ενεργός και μάλιστα στο πιο καίριο πόστο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ