2013-04-30 14:24:02
Φωτογραφία για Λύση για τα πρόστιμα σε ενοικιαζόμενα από παραβάσεις τουριστών
από το Γραφείο Τύπου

Ζητά με παρέμβασή του, ο Λευτέρης Αυγενάκης

Το μεγάλο πρόβλημα της επιβολής προστίμων σε βάρος των εταιρειών ενοικιάσεως αυτοκινήτων, επισημαίνει με παρέμβασή του, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, κ.κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, Νίκο Δένδια και Ευρυπίδη Στυλιανίδη αντίστοιχα.

«Η επιβολή Διοικητικών Ποινών για παραβάσεις των μισθωμένων σε τρίτους αυτοκινήτων τους, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική εξόντωση όλων των εταιρειών του κλάδου», τονίζει ο κ. Λ. Αυγενάκης.

Παρότι από το 2007 υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση που θεωρητικά τους θωρακίζει, στην πράξη η ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού τους επιβαρύνει με υπέρογκα ποσά. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι επιχειρήσεις αυτές ουδεμία απολύτως φυσική εξουσία ή άλλη μορφή ελέγχου ασκούν επί των αποδεδειγμένως μισθωμένων σε τρίτους χιλιάδων αυτοκινήτων τους που κυκλοφορούν σε ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι «κλήσεις» φθάνουν και με καθυστέρηση 5 ετών με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται για τους ιδιοκτήτες υπέρογκα ποσά.


Στο παρελθόν, επιχειρηματίες ενοικιαζομένων αυτοκινήτων κατάφεραν την έκδοση απόφασης ανώτατου δικαστηρίου, με την οποία διευκρινίστηκε ότι το πρόστιμο για παραβίαση του ΚΟΚ ή των τοπικών τροχαίων ρυθμίσεων, επιβάλλεται στον πελάτη-μισθωτή του οχήματος και όχι στο γραφείο ενοικιάσεων. Αλλά ο πελάτης μετά από την περίοδο των διακοπών του, στη διάρκεια των οποίων ενοικιάζει αυτοκίνητο, αναχωρεί για την πατρίδα του και η κλήση έρχεται στο κατάστημα ενοικιαζομένων.

Όπως αναφέρει στην παρέμβασή του ο Λευτέρης Αυγενάκης, «ο σκοπός των διατάξεων του ΚΟΚ δεν είναι η επιβολή προστίμων για λόγους εισπρακτικούς, αλλά η δια της απειλής επιβολής αυτών των προστίμων αποτροπή τελέσεως παραβάσεων, όχι μόνο δεν αποθαρρύνονται οι πραγματικοί παραβάτες, αλλά αντιθέτως τους δημιουργείται η πεποίθηση ότι μπορούν να κάνουν όσες παραβάσεις θέλουν ατιμωρητί, γιατί γνωρίζουν πλέον ότι τα πρόστιμα τα πληρώνει η εταιρεία».

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων οχημάτων ενώ ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ζητά ουσιαστική παρέμβαση που θα δίνει οριστική λύση προκειμένου και οι ίδιοι να απεμπλακούν αλλά και οι δήμοι να μπορούν να εισπράττουν πρόστιμα από ξένους επισκέπτες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ