2013-04-30 12:19:03
Φωτογραφία για Οι κούκλες ζωντανεύουν τον Ερωτόκριτο [video]
της Κορίνας Καφετζοπούλου

Ο Γιώργος Αναγνωστάκης από το θίασο Κου-κλο θέατρο μιλά στο MadeinCreta για την τέχνη και τη δύναμη του κουκλοθέατρου Δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει μαγευτεί στη ζωή του από το κουκλοθέατρο. Από αυτές τις φιγούρες που τις κινείς και δίνεις φωνή και ζωή. Τα χρόνια περνούν, όμως, και οι κούκλες μπαίνουν στα συρτάρια ή παραδίδονται σε άλλα παιδικά χέρια.

Ευτυχώς κάποιοι άνθρωποι παραμένουν παιδιά και μάλλον αυτό το χάρισμα ενίοτε είναι κληρονομικό (!) και έτσι το απλό παιχνίδι κάποια στιγμή μπορεί να γίνει θίασος. Κάτι τέτοιο συνέβη με την οικογένεια Αναγνωστάκη.

Τη δεκαετία του '80 ο κ. Ηλίας Αναγνωστάκης στις ελεύθερες ώρες του θα ασχοληθεί με το κλουκλοθέατρο για να απασχολεί τα παιδιά του.

Σίγα – σιγά σκέφτεται και να το κάνει πιο «επαγγελματικά» και δίνει τις πρώτες μικρές παραστάσεις.

Χωρίς να το ξέρει, τη μαγεία, την έχει μεταδώσει και στο μικρό Γιώργο, ο οποίος μαγεμένος κοιτά τον πατέρα του να μεταμορφώνει τις άψυχες κούκλες και να ζωντανεύει τις ιστορίες.


Ο Γιώργος Αναγνωστάκης σε "κρίσιμη" σκηνή μαζί με έναν από τους ήρωές του

Ξεκινά να μετέχει και αυτός σε αυτή τη μυστηριώδη διαδικασία για αρκετά χρόνια. Οι δυο τους θα φορτώνουν το αμάξι και θα κάνουν περιοδείες στη Θήβα και στα γύρω χωριά. Ο Γιώργος θα μεγαλώσει και θα σπουδάσει υπολογιστές στο ΤΕΙ Ηρακλείου.

Η αγάπη του για το κουκλοθέατρο όμως δε θα τον εγκαταλείψει. Η γνωριμία του μάλιστα με τους δυο πολύ καλούς συνεργάτες και φίλους του, την Ελένη Δρακοπούλου, από την Αθήνα, και το Γιώργο Χρηστάκη, που κατάγεται από την Κρήτη, θα δημιουργήσει πριν δύο χρόνια και το θίασο "Κου-κλο θέατρο" με έδρα το Ηράκλειο.

Βέβαια η σχέση και η συνεργασία με τον πατέρα του ποτέ δεν θα σταματήσει. Για να "ανεβεί", άλλωστε, μια παράσταση θέλει, εκτός από δουλειά, εμπειρία και τουλάχιστον ένα χρόνο προετοιμασίας.

Το κάθε έργο θα διαβαστεί πολλές φορές για να φτιαχτεί το σενάριο και θα γίνει ο σχεδιασμός πρώτα πάνω σε χαρτί.

Πατέρας και γιος θα ξεκινήσουν να φτιάχνουν τις κούκλες. Ο κάθε χαρακτήρας τους οδηγεί και στη δημιουργία της κούκλας. Κι αφού γίνουν όλα αυτά ακολουθεί το πιο σημαντικό κομμάτι: η σκηνοθεσία και η υλοποίηση του έργου επί σκηνής.

Τίποτα άλλωστε δεν είναι δεδομένο και πολλές φορές σημειώνονται αλλαγές. Διότι οι πρωταγωνιστές - αν και χάρτινοι - έχουν τις απαιτήσεις τους!

Συνήθως η έρευνα, το σενάριο - σχεδιασμός, κατασκευή κούκλας και σκηνικών και η διδασκαλία είναι του Ηλία Αναγνωστάκη ενώ ο Γιώργος Αναγνωστάκης είναι υπεύθυνος για τη μουσική, το τραγούδι, τα ηχητικά εφέ και τους φωτισμούς.

Το κουκλοθέατρο δεν είναι μια απλή τέχνη στηρίζεται στις αρχές του κόμικ, του κινηματογράφου, του θεάτρου, του ταχυδακτυλουργού και στην τεχνική του μαύρου θεάτρου.

Μιλώντας στο MadeinCreta o Γιώργος Αναγνωστάκης, πριν ξεκινήσει περιοδεία του στη Θήβα με την παράσταση «Ο Ερωτόκριτος», θα θυμηθεί με τρυφερότητα τα συναισθήματα που ένιωθε μικρός όταν έβλεπε τον πατέρα του να παίζει κουκλοθέατρο.

«Το κουκλοθέατρο είναι το εισιτήριο για τον κόσμο της φαντασίας. Για μένα δεν υπάρχει μεγαλύτερο συναίσθημα από το να δημιουργείς όμορφες μνήμες στα παιδιά. Κουβαλώ μέσα μου ακόμα αυτές τις όμορφες μνήμες. Αυτήν την έκπληξη που νιώθεις όταν ένα άψυχο αντικείμενο παίρνει σάρκα και οστά. Και η ευθύνη, ωστόσο, είναι μεγάλη διότι περνάς και μηνύματα στη παιδιά που σχετίζονται με τη ζωή».

«Ο Ερωτόκριτος» ταξιδεύει

Ο θίασος αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη Θήβα με το έργο «Ο Ερωτόκριτος». Μόλις ολοκληρωθεί η περιοδεία του ΠΑΣΧΑ στη Θήβα, η συνέχεια θα δοθεί στο Ρέθυμνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταφορά του "Ερωτόκριτου" στο κουκλοθέατρο με την τεχνική του μαύρου θεάτρου, γίνεται για πρώτη φορά.

Όλη αυτή η δουλειά έγινε με πολλή αγάπη, κρατώντας την Κρητική διάλεκτο και με σεβασμό στην παράδοση της Κρήτης. Ο μικρός ήρωας θα αγαπήσει την Αρετούσα και με το όμορφο λαγούτο του θα τραγουδήσει πάνω στην κουκλοθεατρική σκηνή!

Μια παράσταση προσαρμοσμένη ειδικά για παιδιά αλλά και για ενήλικες. Μία ιστορία που δε θ'αφήσει κανέναν ασυγκίνητο..!

madeincreta.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ