2013-04-30 11:06:36
Φωτογραφία για Υγεία: Η άσκηση κάνει τον εμβολιασμό πιο αποτελεσματικό
Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα παρουσιάζουν τα εμβόλια όταν συνδυάζονται με… άσκηση! Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι όσοι ασκούνται λίγο πριν... ή μετά τον εμβολιασμό, έχουν μεγαλύτερη προστασία και λιγότερες παρενέργειες.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Σύδνεϋ μελέτησαν τη σχέση της άσκησης με την αντίδραση του οργανισμού στο εμβόλιο της γρίπης, επειδή είναι γνωστό ότι η άσκηση κάνει πιο ισχυρό το ανοσοποιητικό γενικά. Σύμφωνα με την δρ Kate Edwards, η άσκηση αποτελεί το κλειδί για έναν πιο αποτελεσματικό εμβολιασμό, επειδή με τη βοήθειά της αυξάνονται τα κύτταρα του κυκλοφορικού και οι πρωτεΐνες που παράγει το ανοσοποιητικό με τη βοήθεια των κυττάρων του μυϊκού συστήματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Human Vaccines and Immunotherapeutics, όπου οι επιστήμονες τονίζουν ότι επειδή κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, άρα και οι αντιδράσεις του, δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές στην άσκηση, αλλά να προτιμώνται ήπιες μορφές της, όπως το ποδήλατο. Επίσης, είναι απαραίτητο να καταναλώνονται πολλά υγρά, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης.


«Είμαστε βέβαιοι ότι η άσκηση βοηθά την αντίδραση του οργανισμού στα εμβόλια, επειδή ενεργοποιεί τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία είναι έτοιμα να αντιδράσουν όταν χορηγηθεί το εμβόλιο», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση η δρ Edwards.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και έρευνα του Κρατικού Πανεπιστημίου Αϊόβα στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες του οποίου μελέτησαν την αντίδραση του οργανισμού ποντικιών που έτρεχαν για διάστημα μισής ώρας πριν ή μετά από τη χορήγηση εμβολίου της γρίπης και ποντικιών που δεν έκαναν καμία δραστηριότητα.

Όπως διαπίστωσαν, τα πρώτα παρουσίασαν τη μέγιστη αντίσταση στις παρενέργειες που προκαλεί το εμβόλιο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, που ήταν σαφώς πιο επιρρεπή.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ