2013-04-29 15:45:03
Φωτογραφία για ΜΑΛΙΑΡΑΚ : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ... ΒΛΕΠΟΥΜΕ
Το αριστερό χέρι του Μπλάι Μάλιαρακ, που είναι το καλό του, αναμένεται να παίξει τον δικό του ρόλο στους τελικούς της Α1 πόλο Ανδρών. Εως τώρα, στα δύο παιχνίδια που έχουν δώσει ο Ολυμπιακός με τον ΝΟ Βουλιαγμένης στην κανονική περίοδο, η ομάδα του Τεό Λοράντου δεν έχει βρει λύση για την αναχαίτιση του δεξιού περιφερειακού του Ολυμπιακού, ο οποίος είναι επιθετικό υπερόπλο σε περίπτωση που βρει ρυθμό.

Ο Μάλιαρακ βρίσκεται κοντά στο τέλος της πρώτης σεζόν του με τον Ολυμπιακό, με τον ίδιο, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Γαύρο», να μιλάει για την προοπτική της ανανέωσής του με τους ερυθρόλευκους, αφού, πρωτίστως, έχει κατακτήσει τους εγχώριους τίτλους με την ομάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τον Ολυμπιακό η οικονομική συμφωνία που έχεις κάνει σε τι επίπεδο βρίσκεται; Εχει τηρηθεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι. Μέχρι και αυτήν τη στιγμή, ό,τι έχουμε πει, ό,τι έχουμε γράψει, είναι τέλεια όλα. Κανένα πρόβλημα.


Ε: Αυτό είναι πολύ ωραίο. Επειδή πριν από δύο χρόνια ο Ολυμπιακός ήταν σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Α: Ναι, το γνωρίζω.

Ε: Οπότε δεν έχεις μετανιώσει που ήρθες στην ομάδα.

Α: Ηταν ένα στοίχημα, ένα ρίσκο. Διότι ήρθα σε μία χώρα που η κρίση είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο από αυτό της Ισπανίας. Που έχουν ήδη ξεκινήσει κι εκεί να μην πληρώνουν. Μίλησα με τον Δεληγιάννη και με τον προπονητή από το τηλέφωνο και μου είπαν ότι πέρυσι δεν είχαν κανένα πρόβλημα και να μην ανησυχώ. Δεν έχω υποχρεώσεις, δεν έχω παιδιά, ήθελα να έρθω και απλώς σκέφτηκα ότι αν το οικονομικό πρόβλημα ισχύσει και φέτος, θα είναι δύο χρόνια χαμένα από αυτήν την άποψη. Αλλά προς το παρόν όλα πάνε καλά και σαφώς δεν έχω μετανιώσει με την απόφασή μου.

Ε: Ξέρεις κάτι για το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει βοηθήσει πολύ για να γίνει η μεταγραφή σου;

Α: Οχι, δεν έχω ακούσει κάτι. Πέρα από τους ανθρώπους της ομάδας στο πόλο δεν έχω μιλήσει και δεν μιλάω με κανέναν άλλο από τον Ολυμπιακό.

Ε: Εχεις υπογράψει για έναν χρόνο. Σκέφτεσαι να παραμείνεις, έχεις συζητήσει με κάποιον αυτό το ενδεχόμενο;

Α: Δεν έχουμε συζητήσει. Αυτήν τη στιγμή το μόνο που σκεφτόμαστε είναι οι τελικοί. Μέχρι τώρα τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν πάει καλά. Εχουμε νικήσει όλα τα παιχνίδια που έχουμε δώσει στο πρωτάθλημα. Ξέρω ότι υπάρχει πίεση σε αυτή την ομάδα και εκ του αποτελέσματος θα κριθεί η προσφορά όλων μας. Από εκεί και πέρα, το καλοκαίρι είναι κοντά. Αν η ομάδα μού θέσει πρόταση για να παραμείνω, τότε δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να συνεχίσω και τον επόμενο χρόνο.

Ε: Συγκριτικά, ο Ολυμπιακός είναι ομάδα αντίστοιχης εμβέλειας με τη Μλάντοστ;

Α: Μπορούμε να μιλάμε με διαφορετικά επίπεδα, διότι στην Κροατία παίζουν τρεις ξένοι σε κάθε ομάδα και εδώ ένας. Είμαι σίγουρος ότι αν ο Ολυμπιακός είχε το δικαίωμα να είχε δύο ξένους του δικού μου επιπέδου ή ακόμα υψηλότερο, αυτήν τη στιγμή δεν θα πάλευε μόνο για το πρωτάθλημα, αλλά θα είχε όλα τα φόντα να παλέψει για να βγει πρώτος στην Ευρώπη. Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι στη Μλάντοστ έπαιζαν τερματοφύλακας και φουνταριστός «χρυσοί» ολυμπιονίκες, ο καλύτερος παίκτης της Σερβίας. Ηταν ομάδα πολύ υψηλού επιπέδου, απλώς θεωρώ ότι από την πλευρά μου, από την πλευρά που παίζω, έχω δώσει μία καλή δυναμική στην ομάδα στην άμυνα και στην επίθεση. Διαθέτουμε τους καλύτερους Ελληνες παίκτες, αν είχαμε τη δυνατότητα για περισσότερους ξένους, νομίζω ότι θα είχε όλα τα φόντα να είναι στην πρώτη τριάδα της Ευρώπης.

Ε: Ξεκινούν οι τελικοί σε μερικές μέρες. Ο Ολυμπιακός είναι φαβορί;

Α: Αυτήν τη στιγμή, με τις δύο νίκες που έχουμε κάνει με τη Βουλιαγμένη, έχουμε ανεβάσει τον πήχη αρκετά ψηλά. Νομίζω ότι έχουμε την απαραίτητη ποιότητα για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Πρέπει να το κοιτάζουμε παιχνίδι με το παιχνίδι. Και στην Ευρωλίγκα είχαμε καλή εικόνα, αν εξαιρέσεις το δεύτερο ημίχρονο του παιχνιδιού με τη Σπαρτάκ Βόλγκογκραντ. Η σειρά των τελικών θα είναι μακρά και εμείς δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Πρέπει να κοιτάζουμε το κάθε ματς ξεχωριστά, για να φθάσουμε εκεί που θέλουμε.

Ε: Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι Ελληνες παίκτες; Η ένατη θέση που πήρε η Εθνική στους Ολυμπιακούς Αγώνες αντιστοιχεί στην ποιότητά της;

Α: Νομίζω πως όχι. Είναι πολύ ταλαντούχοι παίκτες, απλώς δεν πήγε καλά εκείνο το παιχνίδι με την Αυστραλία. Αξιζε, πάντως, μία θέση στην οκτάδα.

ΠΑΠΠΟΥ ΠΡΟΣ ΠΑΠΠΟΥ

Ο Μπλάι Μάλιαρακ έκανε ένα… φλας μπακ, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την εμπειρία του με την κροατική Μλάντοστ, στην οποία έπαιξε την προηγούμενη περίοδο και από την οποία έφυγε με μεγάλο χρέος προς το πρόσωπό του, αλλά και στη μικρή ηλικία του, όταν, δηλαδή, άρχισε να παίζει πόλο.

Ε: Με τη Μλάντοστ πώς προέκυψε η συμφωνία;

Α: Μέσω ενός Κροάτη διαιτητή, ο οποίος μένει μονίμως στην Ισπανία, αφού έχει παντρευτεί Ισπανίδα. Αυτός μου μετέφερε το ενδιαφέρον της Μλάντοστ, ότι έψαχνε έναν ακραίο αριστερόχειρα παίκτη και ότι τους ενδιέφερα, τους άρεσα. Αυτό ήταν αρκετό για να πάω.

Ε: Και η περυσινή χρονιά πώς ήταν;

Α: Ηταν μία πολύ καλή χρονιά, σε ό,τι αφορά την ομάδα. Επαιξα στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, όπως είναι η Αδριατική Λίγκα, κατακτήσαμε το Κύπελλο στην Κροατία, ενώ παίξαμε και στο Final 4 της Ευρωλίγκας. Αλλά και προσωπικά με βοήθησε να ωριμάσω, αφού ήταν η πρώτη εμπειρία μου στο εξωτερικό. Η πόλη με εξέπληξε θετικά, αφού την περίμενα πιο κρύα, αλλά ο κόσμος ήταν ανοικτός και φιλόξενος. Στο επαγγελματικό κομμάτι δεν ήταν καλή, αφού το να κάνεις διπλές προπονήσεις μέσα στο κρύο και να μην πληρώνεσαι δεν είναι και το καλύτερο δυνατό. Ακόμα μου χρωστάνε αρκετά χρήματα, ούτως ή άλλως, και περιμένω να δω τι θα γίνει.

Ε: Εχεις κάνει διαδικασίες για το οικονομικό;

Α: Εχω συμφωνήσει μαζί τους και έχουν αποδεχθεί ότι έχουν χρέος. Περιμένουν ακόμα χρήματα από τον δήμο του Ζάγκρεμπ, τους έχουν πει ότι θα έρθουν, αλλά δεν ξέρουν πότε. Μου έχουν πει να κάνω υπομονή και αυτό κάνω.

Ε: Μιλάς με κάποιον από την ομάδα ακόμα;

Α: Μιλάω με τον Πάβιτς, τον Ιγκόρ Χίνιτς, που είναι πολύ καλοί φίλοι μου. Μιλάμε με τον προπονητή, με καλεί στο τηλέφωνο για να μαθαίνει νέα μου. Δεν τελειώσαμε άσχημα με την ομάδα. Η κατάσταση ήταν τέτοια που με ανάγκασε να φύγω. Είχα υπογράψει συμβόλαιο τριών ετών με αυτήν την ομάδα. Στο τέλος του πρώτου με έπιασαν και μου είπαν: «Συγγνώμη, Μπλάι. Κοίτα την κατάσταση, σου χρωστάμε πάρα πολλά χρήματα, την επόμενη χρονιά θα είναι τα ίδια. Καλύτερα να φύγεις». Αλλά έχω πολύ καλή σχέση με τον προπονητή, μου είπε ότι αν καλυτερεύσουν τα πράγματα μπορεί να με ξανακαλέσει.

Ε: Ηταν ταλέντο, είχες χάρισμα με το αριστερό χέρι ή προέκυψε στην πορεία;

Α: Είναι ένα σύνολο πραγμάτων. Και ότι είμαι αριστερόχειρας, αλλά και ότι έχω δουλέψει πάρα πολύ από εκεί και έπειτα και έχει εξελιχθεί σε όπλο.

Ε: Πώς ξεκίνησες το πόλο;

Α: Από την οικογένειά μου. Ο πατέρας μου έπαιζε πόλο, το ίδιο και ο παππούς μου, είχε παίξει, μάλιστα, στο πρώτο παιχνίδι που έγινε ποτέ στο χωριό μου, στο Λοτ, που είναι έξω από τη Βαρκελώνη. Τότε δεν είχαν πισίνες εκεί. Ο παππούς μου έπαιζε μπάσκετ, αλλά είδε ότι έχει ικανότητα με τον καρπό, με την κίνηση του σουτ και έπεσε στο ποτάμι, μαζί με άλλους ανθρώπους, για να παίξουν ένα ματς επίδειξης. Οι θείοι μου επίσης ήταν κολυμβητές, ενώ ο παππούς μου ήταν και πρόεδρος του κολυμβητικού ομίλου του χωριού μου.

Ε: Παράδοση δηλαδή.

Α: Ολα τα ξαδέλφια μου έχουν παίξει πόλο και η αδελφή μου. Πρέπει να είμαστε τα μόνα αδέλφια στην ιστορία του ισπανικού πόλο, σε αρσενικό και θηλυκό, που έχουμε παίξει στην πρώτη κατηγορία, σε πρωτάθλημα Ανδρών και Γυναικών.

ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Ο Μπλάι Μάλιαρακ είναι φανατικός πατριώτης. Οχι βέβαια της Ισπανίας, αλλά της Καταλωνίας, η οποία στο μυαλό του είναι μία διαφορετική χώρα. Στο συλλαλητήριο που έγινε τον Οκτώβριο ο Μάλιαρακ δεν κατάφερε να δώσει το «παρών», αλλά με φλεγόμενα… ποστ σε μέσο διαδικτυακής κοινότητας ζητούσε την ανεξαρτησία της χώρας του. Ο Μπλάι δεν απάντησε, πάντως, στο ποια ομάδα θα υποστηρίζει σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός παίξει στον τελικό της Ευρωλίγκας με την Μπαρτσελόνα, πάντως ήταν και την Παρασκευή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, για να δει το παιχνίδι με την Εφές Αναντόλου, όπως και πολλές φορές μέσα στη χρονιά. 

«Είναι η ομάδα μου, μου αρέσουν τα σπορ, μου αρέσει να βλέπω τα παιχνίδια της», είπε ο Καταλανός περιφερειακός του Ολυμπιακού.

Ε: Λένε ότι η Εθνική Ισπανίας στο ποδόσφαιρο, πριν από κάποια χρόνια, δεν κατάφερνε να φθάσει στην κατάκτηση ενός τίτλου για τον λόγο ότι υπήρχαν πολλοί Μαδριλένοι, πολλοί Καταλανοί, παίκτες από διαφορετικά μέρη που δεν ενδιαφέρονταν για εκείνη. Ισχύει το ίδιο και στο πόλο;

Α: Οχι, δεν ισχύει. Διότι στην εθνική ομάδα του πόλο οι περισσότεροι από εμάς είναι Καταλανοί. Από την ομάδα που πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, 10 στους 13 παίκτες κατάγονται από τη Βαρκελώνη. Στη Βαρκελώνη υπάρχει η ομοσπονδία, εκεί βρίσκεται η κορωνίδα του υγρού στίβου.

Ε: Οπως έχεις δείξει και από κουβέντες σου σε μέσο διαδικτυακής κοινότητας, τίθεσαι παθιασμένα υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας. Αυτό σε κάνει να νιώθεις λιγότερα πράγματα όταν παίζεις με την εθνική Ισπανίας;

Α: Με έχουν ρωτήσει πώς νιώθω. Μπορεί να θέλω πράγματι η Καταλωνία να γίνει ανεξάρτητο κράτος, αλλά με αυτόν τον τρόπο τιμώ και τη χώρα μου. Είναι άλλωστε μία ευκαιρία να παίξω σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ή τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, που φέτος το καλοκαίρι θα φιλοξενήσει η Βαρκελώνη.

Ε: Οταν γίνει ανεξάρτητη η Καταλωνία, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις;

Α: Δεν ξέρω τι θα κάνω αν είμαι έξω. Το σίγουρο είναι ότι αν είμαι στο σπίτι μου, θα πάρω μία σημαία και θα βγω στους δρόμους για να πανηγυρίσω. Ας γίνει, όπου κι αν είμαι.
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πυρκαγια στα Μεγάλα Χωράφια
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πυρκαγια στα Μεγάλα Χωράφια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ