2013-04-29 15:41:03
Φωτογραφία για Ερώτηση Απ.Κακλαμάνη και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς Υπ.Δικαιοσύνης
από το Γραφείο Τύπου

Στοιχεία για εκκρεμείς ή τελειωθείσες υποθέσεις απιστίας για δάνεια τραπεζών προς Ν.Π.Δ.Δ. ή Ι.Δ. του Δημοσίου Τομέα.

Με τη διάταξη του άρθρου 78 του ν. 4146/13 ορίζεται ότι: «Δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των Τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ)».

Η κοινή γνώμη, κατόπιν καταγγελιών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και δημοσιευμάτων, θεωρεί ότι η διάταξη αυτή αφορά δάνεια τραπεζών προς πολιτικά κόμματα.


Επειδή τούτο είναι ψευδές διότι, ως γνωστόν, τα πολιτικά κόμματα δεν περιλαμβάνονται στον στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, «όπως αυτός οριοθετείται από το νόμο» ,δηλ. σειρά νόμων από το ν. 1320/82 έως 1892/90 και εν συνεχεία, όμως, είναι βέβαιο ότι η διάταξη αυτή αφορά υποθέσεις αγνώστου αριθμού δανείων προς αγνώστου αριθμού Ν.Π.Δ.Δ. ή Ι.Δ. του δημοσίου τομέα.

Για να διαλυθεί η σκοπίμως διοχετευθείσα στα Μ.Μ.Ε., από ενδιαφερόμενες προς τούτο πλευρές, αρνητική εντύπωση λόγω και του τρόπου εισαγωγής και ψήφισης – παρά το Σύνταγμα και τον Κανονισμού της Βουλής της διάταξης του άρθρου 78 του ν. 4146/13,

Παρακαλείται

ο κ. υπουργός Δικαιοσύνης να καταθέσει προς ενημέρωση και της Βουλής πίνακα των εκκρεμών ή τελειωθεισών με καταδικαστικές αποφάσεις υποθέσεων απιστίας διοικήσεων και στελεχών τραπεζών για δάνεια προς Ν.Π.Δ.Δ. ή Ι.Δ. του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Προς διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων, ο κ. υπουργός δύναται να παραθέσει, προκειμένου περί προσώπων τα αρχικά του ονόματος και επωνύμου, προκειμένου περί τραπεζών αν πρόκειται για ιδιωτική εμπορική τράπεζα ή κρατική (περιλαμβανομένων εκείνων που οι διοικήσεις ορίζονται από την κυβέρνηση, αν υπάρχουν) και προκειμένου περί των δανειοδοτηθέντων, γενικό χαρακτηρισμό π.χ. ΟΤΑ, Ασφ. Ταμείο κ.ο.κ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ